Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 wrz 2018, 16:26


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 500 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 17 kwie 2018, 21:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 519
Lokalizacja: Tarnobrzeg
qczek pisze:
yoseph pisze:
u mnie nic:/ sprawdzane nie wiem ile razy i jest to samo. Spróbuję na innym komputerze


a st link utility widzi ci ten programator
http://www.st.com/en/development-tools/ ... nk004.html


no i jeszcze nie zwartłes pinów, ich rozstaw jest że tak powiem taki sobie ;)


st link utility widzi programator na dwa sposoby :D po podłączeniu i kliknięciu refresh jest:
Obrazek

po ponownym wciśnięciu refresh:
Obrazek

Zrobiłem update st linka. Pinów nie zwarłem, przewidziałem temat i pomierzyłem rezystancję pomiędzy pinami, po zalutowaniu zweryfikowałem.
Na zdjęciach pokazujesz 3 kable do stlinka: RST, GND, SWIM i dodatkowo widzę że moduł jest wpięty do uart. Rozumiem że to w celu zasilenia i po prostu na pin Vcc mam podać 5v z st linka ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 17 kwie 2018, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 350
Lokalizacja: Warszawa
Moje moduły dzisiaj dotarły, zaprogramowałem bez większych problemów.
Przyznam się, że nie czytałem dokładnie wszystkich stron tego wątku, a urodziło mi się jedno pytanie.
Czy do modułu działającego w trybie master można jako RC Protocol podać SBUS ? W config tool'u nie widzę takie możliwości. Tylko CPPM i PXX.
Gdyby była taka możliwość można byłoby zainstalować QLRS'a na trackerze z retransmisją z FrSky bez zbędnych kombinacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 17 kwie 2018, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 842
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
yoseph pisze:
...
Zrobiłem update st linka. Pinów nie zwarłem, przewidziałem temat i pomierzyłem rezystancję pomiędzy pinami, po zalutowaniu zweryfikowałem.
Na zdjęciach pokazujesz 3 kable do stlinka: RST, GND, SWIM i dodatkowo widzę że moduł jest wpięty do uart. Rozumiem że to w celu zasilenia i po prostu na pin Vcc mam podać 5v z st linka ?


Dokładnie, tylko zasilanie jest potrzebne i rst i swim.
A jesteś pewny, że dobre piny w programatorze używasz? tam jest też np SWD, nie pomyliłeś?

EDIT - scalenie

analogowy pisze:
Moje moduły dzisiaj dotarły, zaprogramowałem bez większych problemów.
Przyznam się, że nie czytałem dokładnie wszystkich stron tego wątku, a urodziło mi się jedno pytanie.
Czy do modułu działającego w trybie master można jako RC Protocol podać SBUS ? W config tool'u nie widzę takie możliwości. Tylko CPPM i PXX.
Gdyby była taka możliwość można byłoby zainstalować QLRS'a na trackerze z retransmisją z FrSky bez zbędnych kombinacji.


Aktualnie jako protokół wejściowy obsługiwany jest tylko CPPM i PXX. Niemniej pracuje nad SBUS.
Pamiętajmy, że to cos ma tylko 16k flasha i 2k Ramu, i trzeba się nagimnastykować lekko, żeby cokolwiek z tego wyciągnąc ;)
a w dodatku, żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce ;)
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 17 kwie 2018, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 350
Lokalizacja: Warszawa
qczek pisze:
Pamiętajmy, że to cos ma tylko 16k flasha i 2k Ramu, i trzeba się nagimnastykować lekko, żeby cokolwiek z tego wyciągnąc ;)


Pamiętamy, pamiętamy ;-) to było tylko luźne pytanie. No może mała sugestia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 17 kwie 2018, 21:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 519
Lokalizacja: Tarnobrzeg
No i wymusiłem na module swoją wolę :D Jedyna zmiana to podanie zasilania na piny uart zamiast złącza programowania, no i poszło :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 17 kwie 2018, 22:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 842
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
yoseph pisze:
...


Ty a jeszcze jedno, jakie ty moduły programujesz? w zależności od wersji mają odwrotnie piny
zobacz tutaj na fotki
http://qczek.beyondrc.com/qczek-lrs-433 ... ild-guide/

Ja kiedys raz jeden jedyny podłaczyłem na odwrót, i po module ;)
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 17 kwie 2018, 22:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 519
Lokalizacja: Tarnobrzeg
dokładnie ten: http://www.cdebyte.com/en/product-view-news.aspx?id=108
generalnie program poszedł, checksum się zgadza, teraz mam chwilowy problem z połączeniem ale to jutro się tym zajmę :) Dzięki za pomoc :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 17 kwie 2018, 22:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
U mnie programowanie bez problemu. Jest jednak problem z połączeniem z konfiguratorem. Odbiornik łączy się bez problemu, nadajnik niestety nie udało się tylko raz. Jeśli do tego nadajnika który się nie łączy wgram soft rx to zaczyna działać i można się łączyć z GUI. Wgrywam soft tx do tego samego modułu i już się nie łączy. W czym problem?
Terminalem też nie da rady.

Edit: OK działa, na stronie jest błąd w jednym zdaniu napisane jest że łączymy m1 do gnd a kawałek dalej że m0 do gnd. Oczywiście łączyłem m0 do gnd. Po zmianie na m1 wszystko dział, na razie przetestowałem tylko zmianę mocy którą doskonale słychać na głośnikczku w taranisie

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 18 kwie 2018, 06:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 519
Lokalizacja: Tarnobrzeg
No to podejrzewam że u mnie jest ten sam problem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 18 kwie 2018, 07:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1862
Trzy dni temu na takim kikucie jak na zdjęciu zrobiłem 2,5km. RSSI na poziomie 60%.
Antenka była w odbiorniku 100mW ustawionym na pełną moc.
W nadajniku dipol pół falowy, moc ustawiona na minimum.

IMG_20180417_214922.jpg
IMG_20180417_214922.jpg [ 141.35 KiB | Przeglądany 461 razy ]


IMG_20180417_214911.jpg
IMG_20180417_214911.jpg [ 185.57 KiB | Przeglądany 461 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 18 kwie 2018, 09:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
wypadlem na chwile z watku a tu patrze tyle stron :shock:
pytanko z cyklu TL;DR: Czy QczekLrs potrafi przeslac telemetrie z inava?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 18 kwie 2018, 21:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Jaki zakres ma rssi wstrzykiwane w kanał, u mnie 0% to 1000 a 100% to 1760. Tak powinno być?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 18 kwie 2018, 22:46 
Offline

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 20:42
Posty: 3
Lokalizacja: SZY
arek2081 pisze:
Jaki zakres ma rssi wstrzykiwane w kanał, u mnie 0% to 1000 a 100% to 1760. Tak powinno być?


właśnie miałem zadać podobne pytanie bo też mam 100% rssi przy około 1750 i niewiem czy tak ma być


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 19 kwie 2018, 06:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 842
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
arek2081 pisze:
Jaki zakres ma rssi wstrzykiwane w kanał, u mnie 0% to 1000 a 100% to 1760. Tak powinno być?

Tak ma być, wynika to z tego faktu, że chciałem uniknąć zmiennoprzecinkowych operacji...
Możesz sobie też przestawić RSSI Type na pack. lost i bedziesz miał od 1000-2000 ....
Pozdrawiam
krzysiek

Edytuj posty!

MorF pisze:
wypadlem na chwile z watku a tu patrze tyle stron :shock:
pytanko z cyklu TL;DR: Czy QczekLrs potrafi przeslac telemetrie z inava?


Potrafi :)
Mozesz wybrać albo mavlinka, albo LTM, przy ltm nalezy ustawić którys tam param w inavie, żeby ograniczyc czestotliwośc komunikatów....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 20 kwie 2018, 08:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 802
Lokalizacja: lubelskie
Była wczoraj awaria forum wiec zadam pytanie jeszcze raz - Czy moge podlaczyc system w ten sposób że w modelu do APM podlaczam bluetooth HC-6 do (dane Tx i Rx ) sluzyc ma to do wgrywania misji ,zmiany parametrów itp .... .Natomiast do modułu QLRS i jego Rx'a podlaczam tylko nitkę Tx (od APM) do nasłuchiwania danych mavlink. W bazie na ziemi do modułu nadawczego QLRS podłaczam drugiego bluetootha HC-06 (normalnie Tx i Rx) i na smartfonie mam w aplikacji Tower podgląd danych z lotu modelu . Czy to ma prawodziałać? Czy mieszanie QLRSa z bluetoothem w modelu nie jest mozliwe?

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 500 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 34  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.