Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 24 paź 2018, 02:42


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 18 maja 2018, 20:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 576
Lokalizacja: Kraków
Tak, to był debiut dziewczyny jako operatora kamery :-D Dokładnie tak zrobię, sprawdziłbym to od razu, ale nie oglądałem materiałów zaraz po lataniu tylko wieczorem w domu i już nie było możliwości poprawek. Sprawdzałem logi ale wibracje koptera były zupełnie w normie, mimo jednego felernego śmigła, no może mogłyby być minimalnie mniejsze - to pewnie załatwią nowe.
Wziąłem 19.5" bo nie zaszkodzą obecnemu setupowi a będą w sam raz na przyszłość jakbym chciał rozbudowywać platformę na 6s. Za 2 tyg będę miał weekend na latanie to sprawdzę co i jak na innych ustawieniach aparatu a śmigła pewnie przyjdą zaraz po tym, zamówiłem dla bezpieczeństwa od dwóch różnych sprzedawców na ali, co by na celnym było spokojniej ;-)
Muszę dołożyć sterownie gimbalem przez mavlink, będę mógł wtedy ustawiać ruch kamery na gałkach swojej aparatury a druga będzie opcjonalnie.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 cze 2018, 22:33 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 576
Lokalizacja: Kraków
Przyszły zakupy z aliexpress i banggood - dwa nadjniki TX801 - podobno super, nie śmiecą po kanałach i nie zabijają wszystkiego w okolicy podczas uruchamiania. Nowe OSD - działające spaliłem przypadkowo. Kabel USB-C do telemetrii, zmieniłem telefon. Rurki do gimbala - 25mm do zamontowania całego gimbala niżej, 16mm na zapas. Kamerkę już miałem - na przetworniku sony.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Zabrałem się za lutowanie wiązek, tor video jest zasilany z BEC 12v - całkowicie odizolowany od reszty koptera. Dwa nadajniki - jednen na FPV z OSD, drugi na wejście wideo z gimbala. Jest też switch video, nadajnik FPV może pokazywać też obraz z gimbala - do latania na jednym monitorze. Gimbal połączony jest z kopterem przez wtyczkę - na zdjęciach balanacer 4S ale obecnie 6S - mieści główne zasilanie, sygnał wideo oraz 3 przewody dla mavlink do pixhawka. Telemetria zasilana z osobnego BEC 5v, również z niego będzie zasilone oświetlenie ramion.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Gimbal z wymienioną rurką pionową. Górną poziomą nawierciłem zaraz pod silnikiem YAW i kable ze slipringa wchodzą tamtędy.
Obrazek Obrazek Obrazek

Znalazłem fajną rzecz - tulejki na końcówki ramion, aby kable się nie wycierały o krawędź i aby się nie strzępiła. No i wyglądają super :) Przyszły w końcu śmigła Tarot TL2949 - 19,5" wg producenta, na adapterach z silników tarotowych. Na innych - 20" :) Ciąg identyczny (pomiar 1) jak plastikowe APC (pomiar 2) - super, własnie to chciałem osiągnąć. Widać ok 105W bo na zasilaniu storage, na w pełni naładowanych lipolach pobierają 115W przy 1000g. Waga - zaoszczędzone 300g.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Linki stalowe w odpowiednich kolorach - będę próbował innych wibroizolatorów do gimbala, również do zamontowania na auto oraz na autko RC, zapas się przyda. Jak coś się uda zbudować to na pewno wrzucę fotki. Uchwyt na VTX - zwykła płytka wydrukowana w 3d, tak samo jak uchwyt na odbiornik i antenki - zaprojektowane w on-line edytorze STL i odebrane w sklepie za rogiem - fajne mamy czasy. Smigła zamawiałem od dwóch niezależnych sprzedawców, druga dostawa przyszła z jedną wadliwą łopatą... Jest napompowana! miękka na zewnątrz, czuć powietrze w środku. Wada produkcyjna, a śmigła zapakowane były w tyle woreczków, że sprzedawca nie miał szans. Zobaczymy ile zwrotu dostanę, ale muszę kupić kolejny komplet. Będą 3 zapasowe łopaty, mam nadzieję, że nigdy się nie przydadzą. Nie wiem natomiast co ze śrubkami adapterów, ale są ewidentnie za krótkie o jakieś 2-3mm... Nie mogę zamontować byle-jakich bo te mają kołnierz - brak gwintu na wysokości tulejki łopatki. Patrzyłem na szybko na ali, to są M3x11, więc idealne byłyby M3x15, nie znalazłem niestety. Na pewno przyda się kropla kleju do gwintów od spodu.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Nie mogę wyjść z zachwytu jak fajnie jest ze składanymi śmigłami. Mam nadzieję jutro polatać chwilę, założę na górne silniki APC a na dolne zostawię carbony. Szykuje się kolejny miesiąc czekania na paczkę, ehh. Udało mi się połaczyć storma32 z pixhawkiem - sterowanie gimbalem działa teraz przez drugi link RC oraz główny - mavlinkiem - równocześnie.
Obrazek Obrazek

Znalazłem na aliexpress fajne szybkozłączki - gimbal jednak będzie ściągany. Dlatego właśnie odłącza się go jedną wtyczką 7 pin (użyłem balancera 6S).

Z problemów:
- telemetria - sieje! i to nie po zasilaniu, nie mam obecnie modemu w kopterze, biorę drugi - podłączam do komórki i gdy tylko dostaje zasilanie, błędy IMU gimbala lecą w tysiącach...
- sterownie gimbalem przez mavlink - działa super, ale w trybie "relative" - tzn. pokrętło na max w lewo = maksymalny obrót osi gimbala w lewo. Chciałbym aby działało jako "absolute" (tak jak z drugiej aparatury), tzn wychyleniem drążka reguluję prędkość obrotu osi gimbala.
- śmigło - muszę zamówić i czekać aż przyjdzie

Chyba tyle! Jutro zrobię testowe loty, zobaczymy jak wyjdą logi oraz nagranie wideo :-)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 cze 2018, 06:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 25 sty 2018, 20:15
Posty: 46
Lokalizacja: Kraków


lol
Tanner, mamy identyko ramy tylko z deka inny setup.
no i u mnie jeszcze składane nogi "in progress"

IMG_20180609_070329.jpg
IMG_20180609_070329.jpg [ 435.62 KiB | Przeglądany 976 razy ]

IMG_20180609_070342.jpg
IMG_20180609_070342.jpg [ 218.44 KiB | Przeglądany 976 razy ]


zasilanie 6S 10Ah
ostatnio testowałęm udzwig emulacja gimbala z aparatem w postaci butelki wody 1,5l, nawet nie poczuł, tylko ciut cieższy w sterowaniu sie zrobil.
teraz bede frezowac piasty na 3 lopatowe śmigła 17x6 ala tarotowe zobaczymy jak to wyjdzie

https://www.youtube.com/watch?v=Bo2WRD8oO9Y

_________________
Biegnący po grabiach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 cze 2018, 21:01 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 576
Lokalizacja: Kraków
A no tak, znam ramę - studiowałem stronę quadframes dość długo i pamiętam cały asortyment :) Jaki aparat tam podwieszasz?

W końcu polatałem! Wyłączyłem funkcję sprawdzającą CRASH - ostatnio w jakiś dziwny sposób wykrył crash zaraz po lądowaniu i rozbroił silniki. Wisi też temat tu na forum, gdzie koledze rozbroiło podczas lotu. Pojechałem na pole i na miejscu okazało się, że nie mogę uzbroić. Powrót, poprawienie ustawienia FS, dodatkowo kalibracja kompasu i znowu na pole.





Jeszcze nie jest idealnie, ale bardzo blisko, jestem zadowolony. Na drugim filmie od 1:00 jest maksymalny zoom. Nagrywane FullHD 50fps na 1/100s, ISO 125, manual focus F7 z filtrem ND.
Strasznie goni mi pomiar napięcia, na logu linia napięcia ma z grubsza szerokość ponad 1V. Zastanawiam się też nad zasileniem pixhawka z dedykowanego bardzo dokładnego regulatora.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 cze 2018, 07:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 25 sty 2018, 20:15
Posty: 46
Lokalizacja: Kraków


to twoja to nie to samo tylko ze składanymi ramionami :O
a z góry wydawało mi sie ze identyko.
ja na razie planuje bardzo prosty aparacik z olympusa z serii UZ, kupiłem używkę, właśnie do trepanacji. plan jest wyprowadzić z niego sterowanie zoomem i migawka no i podgląd żeby był na żywo. zobaczymy co z tego będzie. ale najpierw czekam na nogi i OSD bo gimbal teraz prawie na ziemi leży.

_________________
Biegnący po grabiach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 cze 2018, 07:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Tanner, jak zawsze solidna aktualizacja, niczym odcinek ulubionego serialu z Netflixa :P
Dużo się dzieję. Popracuj nad gimbalem. Kuczy już swego dopiął :D

Składane śmigła miodzo. To jest to :)

Wrzucaj proszę foty na serwer forumowy. Nie wiem czy Wam, ale mi nie otwiera tych zdjęć

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 cze 2018, 23:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 576
Lokalizacja: Kraków
Saures - faktycznie coś było nie tak z fotkami, ale już działają. Wolę cały album trzymać na flickr, już chyba 400 fotek się nazbierało :-D

Chińczyk zwrócił $80 za śmigło, zamówiłem od razu jeden komplet więcej więc jak przyjdzie, to będę miał 3 łopaty na zapas, super.

Przy okazji mały update, poczytałem sobie logi z ostatnich lotów, wrzucałem już w temacie o odczycie napięcia - jest tutaj problem, straasznie goni:
Obrazek

Może mieć to związek z mało stabilnym napięciem zasilania, mam już w drodze ultra-stabilny zasilacz 5V który, mam nadzieje, pomoże:
Obrazek

Okaże się po zmianie. Oprócz tego wysokość - zadana vs. odczytana, jest ok ale bez szału, czasem lekko dryfuje na wysokości, tutaj najgorsze momenty:
Obrazek
Obrazek

A teraz coś z czego jestem baardzo zadowolony, wibracje:
Obrazek

I zbliżenie, na X/Y - od -0.3 do 0.5
Obrazek

I na Z - od -10 do -9
Obrazek

Dokumentacja mówi:
Cytuj:
Check the scale on the left and ensure that your vibration levels for the AccX and AccY are between -3 and +3. For AccZ the acceptable range is -15 to -5.

Więc jest super, a to przy dolnych śmigłach carbon, górnych APC. Pix zamontowany na sztywno na dwustronnej taśmie piankowej. Następne testy przy wszystkich carbon.

Zastanawia mnie więc skąd tyle jello w obrazie, zaczynam podejrzewać, że wibroizolator w obecnej konfiguracji wcale nie pomaga. Zamówiłem gumowe dumpery, zrobię na próbę sztywniejsze mocowanie na nich - 12-16 sztuk na ściskanie, zobaczymy czy będzie jakaś różnica.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 sie 2018, 12:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 576
Lokalizacja: Kraków
Dawno nie było aktualizacji, w sumie mało się działo. Kopter lata bez problemu, w końcu czuje się pewniej, analizuję logi, jestem zadowolony. Znalzłem fajne quick-releasy do gimbala na aliexpres za $10:
Obrazek Obrazek Obrazek

Zabrałem się za budowę monitora 15" do podglądu obrazu z gimbala. Narazie jest matryca 15" 1024x768, uniwersalny kontroler V56, odbiornik diversity RX5808 i regulowana przetwornica z podglądem parametrów - ustawione na napięcie wejściowe, aby monitorować stan pakietu. Pakiet zrobiony z 4x sanyo 18650, katalogowo 3500mAh, ale dla spokoju nie pobieram z ich więcej niż 3000mAh, co daje 1.5h pracy monitora. Mam problem ze skalowaniem obrazu, aparat ma na wyjściu 16:9, jego konwerter hdmi-av ściska obraz do PAL, a w menu kontrolera matrycy nie funkcja skalowania, tzn. nie da się zaznaczyć 16:9 aby pojawiły się pasy na górze i na dole. Znalazłem już matrycę full-hd - więc 16:9 - z podświetleniem led do której istnieją sterowniki więc muszę zamówić i wymienić. Wtedy zabiorę się za obudowę. Jest też problem z zasilaniem odbiornika, wymaga on 5V, podłączyłem taniego BECa i mam straszne pasy na obrazie. Przy podłączeniu aparatu bezpośrednio do kontrolera przez HDMI nie ma nic takiego. Tak więc - matryca 16:9, obudowa, zasilanie - i będzie super.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Jakiś czas temu ktoś wrzucił na forum link do promocji rctimera - dzięki temu kupiłem telemetrię za $10, nadajnik 100mW, może ten "klon" nie będzie siał tak strasznie jak poprzedni. Strasznie jestem ciekawy waypointów czy lotu po okręgu i sterowaniem z komórki, a jeszcze ani razu nie odpaliłem tych funkcji.
Obrazek Obrazek

Oprócz tego - pomysł na nowy wibroizolator - na silikonowych oringach będzie zawieszony pakiet który mam nadzieje pomoże swoją bezwładnością, a dopiero do niego będzie zamontowany gimbal. Takie rozwiązanie ma np freefly alta. Muszę przeprojektować dolną cześć koptera.
Obrazek
Obrazek

Chciałem zrobić próbę lotu z "prawdziwym" gimbalem, mam FeiyuTech a2000 więc czemu nie :mrgreen: Przez to, że to zwykły gimbal ręczny, jest bardzo długi, ok 10 cm dłuższy niż nogi drona, więc start i lądowanie był ze "studni" w postaci regispa na oponie, troche się spociłem przy pierwszym lądowaniu, potem już szło lepiej :-)
Obrazek Obrazek Obrazek

No i w efekcie filmy, pierwszy w 4k 25fps:


Oraz 1080 w 100fps:


Jestem mega zadowolony, zero yello, czasem są ruchy całym gimbalem, pewnie przez to że był na duzym ramieniu oraz obiektyw był daleko od środków osi - RX100 jest mały, ledwo da się gimbal wyważyć na nim.
Z drugiej strony - to oznacza, że jeszcze sporo roboty przy moim gimbalu, przez to coraz cześciej zerkam na allegro na gotowce...

Dla porównania krótki wycinek z mojego DIY gimbala, na mega złej konfiguracji. Jakość filmu też pomijamy, nie miałem karty pamięci i nagrywałem na najgorszej możliwej jakości na kartę z komórki + ustawiłem minimalny bitrate w davinci. Chodzi o pokazanie jakie cuda to może zdziałać w parę minut :-)

Oryginał


Stabilizacja + szybkie kolorowanie


Więc najważniejsze to brak yello, bo rozmazanych klatek nic już nie naprawi. Minimalne ruchy całego gimbala, jak w przykładach z a2000 można raczej zignorować.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 07:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1723
Lokalizacja: Gdynia
Tanner, WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOW

Ale się dzieje !!!

Zacznę od pomysłu wibroizolatora - idż w tą stronę - oglądałem testy tych izolatorów i z tego co widziałem działają super... - będzie na pewno miazga (już jest, ale haha... wiem jak to jest - zawsze coś do poprawy ;) ).

Zastanawia mnie, dlaczego gimbal jest na tak długim ramieniu w dół... to tak ma być czy... tak wyszło ? - jeśli możesz go skrócić to wg mnie będzie korzystniej - mniejsze ramię do bujania się ;)
Pomysł z baterią na dole jest super - na 100% będzie o wiele bardziej stabilnie.

MEGA zazdroszczę maszyny i możliwości nagrywania 4K... - cóż... ja ostatnio cierpię bardzo na brak funduszy (kilka dużych imprez rodzinnych śluby itp.. więc nie ma opcji na duże zakupy) ale bardzo cieszy mnie jak widzę takie postępy u Ciebie....

A co do monitorka FPV... hmm..............
Ogólnie jestem ZA, też myślałem o czymś podobnym, ale................. napiszę ci coś na PW - może się ucieszysz ;) - mam mega pomysł który by mógł wprowadzić dodatkową wartość do naszych dronów.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 13:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 576
Lokalizacja: Kraków
kuczy, gimbal jest taki długi... bo taki jest generalnie :-D
Materiał jest nakręcony na zamontowanym ręcznym gimbalu a2000 który wygląda tak, w uchwycie ma akumulatorki.
Obrazek

Przy okazji, wrzuciłem drugi filmik do davinci, wyciąłem 4 ciekawsze fragmenty i dodałem stabilizację, wyszło prawie idealnie, ale na końcu filmu, na dużej wysokości są jeszcze wibracje w dolnej części obrazu.


Zastanawiam się nad gimbalem EasyStab One Hand - który zapewne będzie działał tak samo idealnie jak a2000, ale nie ma długiej rączki więc nie będzie wahadła. Nie ma wejść do sterowania PWM, ale jest na zwykłym alexmosie 32bit więc mogę nim sterować przez arduino z BT - arduino i tak już jest do ogarniania sterowania aparatem i dwóch odbiorników (o tym później) więc tylko dołożę mu moduł BT i wyjdzie niezależne pudełko do sterowania gimbalem i aparatem przez RC :-)

Obrazek

Na spodzie przykręcona będzie szybkozłączka i powinno wszystko działać bez zarzutu.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1723
Lokalizacja: Gdynia
Tanner, miodzio....

Owszem, widać te lekkie drgania... ale wiem po swoim sprzęcie - idealne ujęcie uzyskasz przy bezwietrznej pogodzie - a tak to cóż... życie ;) - czy jak nagrywasz 25fps ustawiasz migawkę na 1/50s ?

Nie skapnąłem się, ze masz przerobiony gimbal ręczny ;) - całkiem sprytnie.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 22:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 kwie 2017, 08:27
Posty: 54
Lokalizacja: Bydgoszcz


Piękny sprzęt :shock: ale polutuj złącza silników - lżej o kilka g. i o 1000% bezpiecznij zlącza to 90% problemów w zespołach napędowych.
Gimbal robi robotę. I jak się sprawdzają zamki ramion ? Nie łapią luzu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 20:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 576
Lokalizacja: Kraków
kuczy, zobaczymy jak będzie na nowym wibroizolatorze, obecny jest wąski i pozwala bardzo mocno wygiąć gimbal, który obecnie i tak jest dużym wahadłem sam w sobie. Nowe mocowanie będzie miało mniejszy skok oraz będzie praktycznie 2 razy szersze więc nie powinien aż tak się odchylać.

michal319, masz rację, sporo osób mi to powtarza.... Obiecałem sobie, że polutuję jak już założę tulejki na końce ramion które leżą i czekają, muszę się wziąć za to. Przy okazji ledy też czekają, na jednym ramieniu tylko zamontowane są... wstyd :-)

A jeśli chodzi o wibroizolator, projekt gotowy i prawie już się realizuje - mocowanie oringów - które włożone parami, max 8 szt. ale przy obecnej wadze pakietu i gimbal (ok 2.5kg) wystarczy 6 szt, więc jest zapas - w razie większego pakietu. Druk 3D:
Obrazek

Oraz po kolei:
1. płyta podwoziowa do której są przykręcone mechanizmy nóg oraz na której będą "stały" oringi. Przykręcona na 12 słupkach do właściwego dolnego pokładu koptera
2. górna płyta wibroizolatora, będzie leżała na oringach i z niej będą wychodziły w dół cztery długie na 8cm słupki
3. płyta na pakiet, przymocowana do długich słupków, do niej będzie zamontowany gimbal. Rozstaw taki aby weszło tez 6S.

Obrazek Obrazek Obrazek

Montaż za tydzień :-D

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 sie 2018, 21:02 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 kwie 2017, 08:27
Posty: 54
Lokalizacja: Bydgoszcz


Z doświadczenia :
- jeśli konstrukcja będzie wiotka, wibropodatna -żadne systemy stabilizacji nie ogarną
- jeśli zbudujesz odwrócone wahadło - j.w.
- zastanów się czy nie lepiej by bylo w przypadku sporego zespołu dać baterie razem z gimbalem i dopiero taki zestaw odizolować oringami - masa = bezwładność a wątpie , że taki zestaw wzbudzisz.
- poteżne konstrukcje mają baterie na górnym CP ale masa kamery gimbala i tak obniża COG poniżej lini śmigieł a dodając wykłon ramion uzyskasz samostateczność
- nie warto przesadzać z rozmiarem łopat i niskim KV - poprawia to czas i sprawność ale pogarsza tzw. odpowiedź na warunki, wiec pojawia sie mozolna kontra na wiatr itd.

Czekam na wyniki nowych CP i dumperów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 sie 2018, 08:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 576
Lokalizacja: Kraków
michal319, przy okazji, zapomniałem odpisać o zamkach - póki co jest ok, wydaje mi się, że tam nie ma co się wycierać, tak to wygląda:
Obrazek

Z tymi rzeczami, to chyba czytasz mi w myślach :-D
- wiotkość - miałem chwilę zwątpienia bo DIY gimbal średnio sobie radził, zajrzałem w logi (widać wyżej) i wibracje są praktycznie zerowe. Zamontowałem kupiony fabryczny gimbal i zero yello więc kopter w sam sobie jest ok
- bateria razem z gimbalem - dokładnie tak jak piszesz, cały ten zespół będzie wisiał na oringach, w sumie jakieś 2.5kg, z opcją na dodatkowy kilogram przy przesiadce na 6s. Bezwładność mam nadzieję zrobi swoje
- COG jest duużo poniżej lini śmigieł. Obecnie pakiet leży na wysokości śmigieł a cała reszta poniżej. Po zmianie na oringi, pakiet wędruje na dół. Wykłon, tzn. dihedral też jest
- to racja, 18" było optymalne przy 4S do obecnego napędu. Zamawiałem komplet śmigieł i dopłaciłem trochę do 20" bo będą idealne do SunnySky V5208-340kv na 6S. Kiedyś na pewno skuszę się na taką zmianę i bez sensu byłoby kupowanie nowych śmigieł

Uchwyty o-ringów już są, CNC cięte płytki w drodze, będą w poniedziałek, we wtorek montaż. Zmieniłem minimalnie projekt, zwiększyłem odległości oringów od słupków oraz otworó∑ przez które słupki przechodzą na wylot, większy luz będzie. Nie mogę doczekać :-D

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.