Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 23 maja 2018, 21:31


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
Post: niedziela 11 mar 2018, 10:44 
Offline

Rejestracja: sobota 10 lut 2018, 19:40
Posty: 7
Lokalizacja: Wrocław
Wygląda jednak, że tak się nie dzieje (nie wykrywa). Czy mógłbyś ocenić poprawność podłączenia i zworki na zdjęciach?

IMG_20180311_102959.jpg
IMG_20180311_102959.jpg [ 350.48 KiB | Przeglądany 649 razy ]

IMG_20180311_103333.jpg
IMG_20180311_103333.jpg [ 148.8 KiB | Przeglądany 649 razy ]


Jestem w mieszkaniu, więc GPS nie łapie fixa. Ale jego już weryfikowałem - jak wyjdę na zewnątrz, to pozycja zaskoczy.
Niemniej, kompasu zewnętrznego jakby nie wykrywał lub nie ustawiał jako obowiązujący. Mimo podłączenia, brak odczytów. Za to wskazanie kompasu na głównym ekranie reaguje zgodnie z obracaniem samego układu ArduPilot, sięgając po dane z wbudowanego kompasu chyba.

kompas1.PNG
kompas1.PNG [ 99.08 KiB | Przeglądany 649 razy ]

kompas2.jpg
kompas2.jpg [ 605.02 KiB | Przeglądany 649 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 mar 2018, 12:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1750
Lokalizacja: Schwerin
Tanner, To nie pix dwa kompasy nie działają:)

szreder.pawel, Potrzebna jeszcze jedna informacja, czy masz w apemie zamontowany kompas wewnętrzny? Jeżeli tak to wtyczka od kompasu powinna być wypięta lub przy wpiętej wtyczce powinna być zdjęta zworka z prawej strony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 mar 2018, 13:04 
Offline

Rejestracja: sobota 10 lut 2018, 19:40
Posty: 7
Lokalizacja: Wrocław
Tak, wygląda, że wewnętrzny kompas jest obecny w APM (wskazania kompasu w Mission Planner reagują na obracanie APM-em).

Chciałbym używać kompasu z modułu GPS - czyli jeżeli dobrze rozumiem, to okablowanie podłączone mam prawidłowo, tylko powinienem zdjąć całkiem zworkę?

EDIT:

Dla jasności, załączam jeszcze zrzut konfiguracji z mojego APM 2.8 i zdjęcia samego układu:

Z góry dzięki za pomoc!

EDIT2:

Próbowałem załaczyć konfigurację jako CODE, ale zajęło cały ekran bez scrolla... Udostępniłem przez Uploadfiles.io: https://ufile.io/3p0vp


IMG_20180311_174844.jpg
IMG_20180311_174844.jpg [ 368.19 KiB | Przeglądany 556 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 mar 2018, 18:07 
Offline

Rejestracja: sobota 10 lut 2018, 19:40
Posty: 7
Lokalizacja: Wrocław
Nie udało mi się "uruchomić" zewnętrznego kompasu, zdecydowałem się na zastosowanie wbudowanego. Po kalibracji wygląda, że działa dość dokładnie.

Mam natomiast inne pytanie - czy ktoś wie, w jaki sposób przy sofcie ArduRover v2.51-beta i urządzeniu APM 2.8 podłączyć zewnętrzną diodę sygnalizującą fix GPS-a? Finalnie nie będę stosował diody, tylko wyślę sobie tę informację przez telemetrię FrSky do aparatury, ale to w zasadzie bez różnicy.

Próbowałem podpinać diodę pod różne piny Ax, ale żaden nie wyglądał na skorelowany ze stanem GPS. Również w PARAMS nie znalazłem żadnej opcji konfigurującej zewnętrzną diodę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 mar 2018, 20:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1750
Lokalizacja: Schwerin
Niestety ale nie ma dodatkowego wyjścia na diodę gps.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 mar 2018, 10:09 
Offline

Rejestracja: sobota 10 lut 2018, 19:40
Posty: 7
Lokalizacja: Wrocław
Rozumiem. A jakaś inna, zewnętrzna forma sygnalizacji fix-a? Np. buzzer?

Znalazłem z Chin coś takiego: https://www.aliexpress.com/item/APM2-8- ... 43819.html (i różne odmiany)
Niby pod APM 2.8, ale w naszym oprogramowaniu nie doszukałem się żadnych funkcji / parametrów związanych z "LED_*".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 mar 2018, 11:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1750
Lokalizacja: Schwerin
To działa tylko z copterem.
Na gps-e masz diodę mrygającą po uzyskaniu fixa.
Jest to fix 2D ale w ublox center możesz zmienić go na 3D.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 mar 2018, 12:24 
Offline

Rejestracja: sobota 10 lut 2018, 19:40
Posty: 7
Lokalizacja: Wrocław
Ok, to tłumaczy brak opcji.

Czyli jedyna sensowna (?) w takim przypadku opcja podlutowanie się do diody wbudowanej w moduł GPS i wyprowadzenie sobie na zewnątrz modułu okablowania?

u-center - z tym nie miałem jeszcze doczynienia. Czy mógłbyś wytłumaczyć, jak uzyskać połączenie? Przez link telemetrii 3DR (za pośrednictwem APM), czy w jakiś inny sposób?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 mar 2018, 13:17 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 259
Lokalizacja: W-wa
Podłączasz GPS do komputera za pomocą (na przykład) FTDI (to taki konwerter RS232-USB, kupisz go na allegro i w chinach) i potem w u-center wybierasz port COM jaki zostanie nadany.

Wtedy podłączasz tak:
GPS FTDI
TX RX
RX TX
GND GND

zasilanie

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 mar 2018, 17:45 
Offline

Rejestracja: sobota 10 lut 2018, 19:40
Posty: 7
Lokalizacja: Wrocław
Rozumiem - dzięki!

Jeszcze pytanie dot. pozycji HOME. Czy ona powinna być w jakiś sposób automatycznie zapisywana w momencie złapania fixa GPS?

Obecnie zaobserwowałem następujące:
- włączam model z wykasowanymi punktami (GPS łapie fix 3D w domu przy oknie, pozycja trochę skacze ale mniej więcej budynek się zgadza);
- łączę telemetrią Mission Planner, wchodzę w zakładkę Flight Plan, pobieram punkty - brak, HOME (po prawej stronie okna) - też brak;
- przełączam w tryb Learning, markuję jeden punkt, pobieram w MP punkty - odczytuje jeden i zapisuje go jako HOME (na liście brak punktów);
- markuję kolejny punkt, pobieram w MP - odczytuje dwa punkty, pierwszy zapisuje jako HOME, drugi pojawia się na liście i na mapie jako "1";
- przełączam w Manual, czyszczę punkty, rozłączam telemetrię, resetuję APM, łączę telemetrię, pobieram punkty w zakładce Flight Plan - brak punktów na liście, brak HOME (GPS ma fix 3D).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 maja 2018, 19:43 
Offline

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 13:57
Posty: 16
Lokalizacja: Ostfront
Witam.

Zmajstrowałem łódkę na bazie katamaranu której sercem został apm 2.8 i GPS m6n. Wszystko hula, GPS pięknie łapie fixa nawet w domu, problem pojawia się gdy po zaznaczeniu punktu GPS do którego ma płynąć przełączę na tryb auto w którym to łódź ma płynąć do owego punktu. Otóż łódka wtedy kręci raz jednym raz drugim silnikiem ale de facto stoi prawie w miejscu. Plik .param pobrałem z postu pewnego Kolegi z tego forum i u niego podobno działa. Więc nasuwa się pytanie co u mnie może być nie tak że łódź się tak zachowuje? Co można sprawdzić żeby postawić chociażby wstępną diagnozę? Liczę na pomoc fachowców z forum.

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 maja 2018, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1750
Lokalizacja: Schwerin
A kompas skalibrowany prawidłowo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 maja 2018, 20:11 
Offline

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 13:57
Posty: 16
Lokalizacja: Ostfront
Jak najbardziej, pokazuje N idealnie jak wojskowa busola.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 maja 2018, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1750
Lokalizacja: Schwerin
A inne kierunki? Takie zachowanie świadczy o złym ustawieniu kompasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 maja 2018, 21:27 
Offline

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 13:57
Posty: 16
Lokalizacja: Ostfront
Innych kierunków nie sprawdzałem, myślałem że jak jest północ to wszystko jest ok. A dlaczego takie wskazanie świadczy o tym że coś jest nie tak z kompasem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.