Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 18 wrz 2018, 15:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 17 lut 2017, 07:27 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2016, 06:28
Posty: 13
Lokalizacja: Koszalin
Witam. Posiadam f450 z naza m lite v2 i oryginalnym gps naza. GPS zamontowany na maszcie 10cm. Po włączeniu zasilania sygnał GPS znajduje normalnie. Po niedługim czasie gubi sygnał. Testowałem w różnych miejscach i różnych warunkach pogodowych i cały czas to samo. Ktos może zna przyczynę tego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 07:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6491
Lokalizacja: Polska
Po czym poznajesz za gubi sygnal?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 05:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 10:13
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Witam, widzę że wątek się urwał ale mam podobny problem. Naza na początku łapie sygnał dosyć szybko, jednak jak chwile polatam to zaczyna migać czerwona dioda, która oznacza zbyt małą ilość satelit. Mam naze m lite po upgrade z oryginalnym GPS. GPS jest zamontowany nieco poniżej linii śmigeł w miejscu gdzie żadne ze śmigieł na niego nie zachodzi. Posiadam quadro F450. Czy może ktoś ma jakiś pomysł? Czy to może być wina zbyt nisko zamontowanej anteny GPS czy to może oryginalny GPS nazy nie daje rady?

_________________
Radek

Moje quadro: F450 + A2212 13T 1000KV + HobbyWing Pentium 30A + APC 10x4x5 + Naza Lite + Naza GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 05:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6491
Lokalizacja: Polska
volthord pisze:
jak chwile polatam to zaczyna migać czerwona dioda

Jak czesto Ci sie to zdarza? Czy jestes pewien ze to nie sygnalizacja niskiego poziomu baterii?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 08:03 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 10:13
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
To na pewno nie sygnalizacja niskiego poziomu baterii bo mam ją wyłączoną. A zdarza się to praktyczni co chwile. Kontroler nazy mam od niedawna. Niestety nie mam jeszcze danych z kontrolera na monitorze. Zauważam też że czasem w trybie GPS model po jakimś czasie zaczyna nieco uciekać i jak wyląduje to widzę parę mignięć czerwonej diody. Po wylądowaniu po jakiś 15 sekundach znowu miganie ustaje. Obstawiam że gubi sygnał z satelit i przechodzi w tryb ATTI. Jeżeli ma wystarczającą ilość satelit to trzyma pozycję super.

_________________
Radek

Moje quadro: F450 + A2212 13T 1000KV + HobbyWing Pentium 30A + APC 10x4x5 + Naza Lite + Naza GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 08:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6491
Lokalizacja: Polska
volthord pisze:
To na pewno nie sygnalizacja niskiego poziomu baterii bo mam ją wyłączoną. A zdarza się to praktyczni co chwile. Kontroler nazy mam od niedawna. Niestety nie mam jeszcze danych z kontrolera na monitorze. Zauważam też że czasem w trybie GPS model po jakimś czasie zaczyna nieco uciekać i jak wyląduje to widzę parę mignięć czerwonej diody. Po wylądowaniu po jakiś 15 sekundach znowu miganie ustaje. Obstawiam że gubi sygnał z satelit i przechodzi w tryb ATTI. Jeżeli ma wystarczającą ilość satelit to trzyma pozycję super.

Co masz jeszcze na pokladzie co mogloby zaklocac GPS? Jakas kamera? Nadajnik video? Weglowe smigla? Sprawdzales aktywnosc sloneczna w czasie kiedy latasz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 11:53 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 10:13
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Z tego co wymieniłeś to nic nie jest obecne na pokładzie. Śmigła mam plastikowe ale nie sprawdzałem tej aktywności słonecznej. Jest gdzieś np. strony nie tylko z aktualną ale również z historią takiej aktywności. Latałem np. wczoraj więc można by to było sprawdzić jeżeli istniała by jakaś historia.

_________________
Radek

Moje quadro: F450 + A2212 13T 1000KV + HobbyWing Pentium 30A + APC 10x4x5 + Naza Lite + Naza GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 12:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6491
Lokalizacja: Polska
volthord pisze:
Jest gdzieś np. strony nie tylko z aktualną ale również z historią takiej aktywności. Latałem np. wczoraj więc można by to było sprawdzić jeżeli istniała by jakaś historia.

Np. http://www.swpc.noaa.gov/products/planetary-k-index


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 13:58 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 10:13
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
To w czasie kiedy latałem K było 3, z tego co widzę to było zielone więc chyba nie powinno to mieć jakiegoś dużego wpływu.Pewnie będę musiał podłączyć MPU v2 oraz iOSD i obserwować ilość satelit. Może wtedy uda się coś więcej wywnioskować. Spróbuję też zmienić umiejscowienie anteny na quadro. Może podniesienie jej ponad linie śmigieł coś pomoże.

_________________
Radek

Moje quadro: F450 + A2212 13T 1000KV + HobbyWing Pentium 30A + APC 10x4x5 + Naza Lite + Naza GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 cze 2017, 10:14 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 10:13
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Udało mi się rozwiązać problem z GPS. Okazało się że gdy silniki zaczynały pracę to LED od nazy zaczynał migać na przemian czerwone/pomarańczowe. Jest to oznaka zbyt dużego błędu kompasu. Żadna kalibracja nie przynosiła efektu. Problemem okazał się być przewód zasilający, który był zbyt blisko anteny GPS i przy wyższych natężeniach prądu najprawdopodobniej indukowało się pole magnetyczne, które zakłócało prace kompasu. Problem zniknął po przeniesieniu anteny nieco dalej od kabla.

_________________
Radek

Moje quadro: F450 + A2212 13T 1000KV + HobbyWing Pentium 30A + APC 10x4x5 + Naza Lite + Naza GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 mar 2018, 20:21 
Offline

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 20:59
Posty: 17
Lokalizacja: zachpom
Podłącze sie pod pytanie, chociaz zalozylem nowy temat zwiazany z podobnym problemem.

Problem zniknął gdy przestawiles caly maszt zdala od kabla zasilajacego tak ? Czyli po prostu przestawienie masztu rozwiazalo problem ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 cze 2018, 15:10 
Offline

Rejestracja: sobota 09 lip 2016, 17:32
Posty: 103
Nie chcę zakladac nowego wątku dlatego zapytam tu.
1. Czy naza m lite może funkcjonować bez gps-a? Planuje kupic pozniej ale narazie zbudowałem quada bez.
2. Jak ustawić tryby lotu na przełączniku trójstopniowym jeżeli niemam gps. Teraz mam na pierwszej pozycji Atti na drugiej manual, trzecią zostawiłem wolną na przyszłość. Natomiast failsafe ustawilem na oddzielnym przelaczniku. Może tak być?
3. Jaki gps kupic do nazy żebyladnie to razem działało i chodziła telemetria by pawelsky?
Oryginał czy podróbke z chin?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.