Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 21 lis 2019, 20:10


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 21 sie 2011, 07:52 
slawko_k pisze:
Odnośnie Open LRS to ma on 100mW.
Czy z taką mocą to jest LRS?? Zwykłe Radio na 35MHz ma chyba większą moc a zasięg przynajmniej w moim przypadku przy fpv jest tragiczny.
Czy odbiornik ma RSSI?

Wstępnie mnie on zainteresował bo nie nie lubię dalekich lotów no i pasuje mi budowa nadajnika w formie modułu do futaby . Tylko się zastanawiam czy przy tej mocy da się bezstresowo odlecieć kopterem z 1km a samolotem ze 2km.


Sławko masz racje , ale OpenLRS to nie jest skrót od LONG RANGE , tu wyjaśnienie :
Kod:
OpenLRS is not a Long Range system with standard rx+tx setup. It's name was OpenFARC when project started then some Mexican guys said FARC is a terrorist group from 70's and we changed the name to OpenLRS (because OpenRC was used by a dead opensource project)



Sam zbudowałem ten układ , pierwsze testy to 1km przez kilka drzew z komunikacją dwukierunkową , nie robiłem jeszcze na nim lotów , to tylko test po ziemi , z plusów jakie
ja widzę dla tego układu to :
- niska częstotliwość ( miałem 2.4Ghz, pewnie dla tych co mają 35Mhz to żaden plus )
- otwarty kod, można sobie samemu coś podopisywać
- otwarty schemat, można robić własne płytki
- wyjście PPM oraz RSSI

Do latania kopterami jak znalazł , zasięg "koło nogi" będzie i żadne drzewko nie stanie na przeszkodzie.

A tak wkomponowałem odbiornik :
Obrazek
Obrazek
(więcej)

__
Piotr


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 21 sie 2011, 09:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 14:24
Posty: 1596
Lokalizacja: podkarpackie
Pit202 1km na ziemi z przeszkodami? Ale to 1km i się zasięg kończył czy przestałeś testować nie osiągając końca zasięgu?
Dla mnie 1km to jest nie osiągalne ani na 2.4GHZ ani na 35MHz

EDIT
Chyba zaczynam zaśmiecać wątek.
Pit202 mógłbyś założyć nowy wątek poświęcony OPENLRS?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 21 sie 2011, 09:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5801
Lokalizacja: Radzionków
Wątek ma być o wszystkich linkach rc, których używamy. To, że któryś ma mniej lub bardziej "fancy" nazwę, nie ma znaczenia :)

Pit zakładaj wątek o openlrs ;) moze byc to ciekawa alternatywa. Coś już czuje w kosciach, że więcej osób mocniej się nad tym zastanowi.
Do mnie 2.4 rc w ogóle nie przemawia w fpv... wiem ile mam dropow video między drzewami.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 21 sie 2011, 09:52 
Nie martwił bym się zaśmiecaniem, ktoś tu przecież napisał , że posprząta.

Sorki , ale nie czuje się na tyle mocny w tym temacie aby prowadzić wątek , dopiero co złożyłem układ i nawet nie polatałem jeszcze , czekam na części do quadro ( tak przy okazji chętnie sprzedam całe swoje friski ) ;-) ;-) ;-)

slawko_k, test wyglądał tak ,że umieściłem na piętrze w oknie odbiornik z antenką od chainlinka , przykleiłem go pionowo do sciany i poszedłem na spacer z nadajnikiem ( antenka tez od chainlinka ) ponieważ transmisja była dwukierunkowa wiedziałem kiedy nie ma zasięgu , lepszego testu sie robiłem i wyglądało to mniej więcej tak :
0 - 200m mogłem dowolnie trzymać nadajnik , nie pikało mimo drzew, budynków, droga była między działkowa - drzew nie brakowało
200-400m pikało częściej ( gubiło pakiety ) musiałem juz trzymać antenke pionowo i nawet nie musiałem jej podnosić do góry
400-600m już musiałem unosić nadajnik jak najwyżej mogłem i trzymać go pionowo
potem teren sie mocno obniżył i nawet trzymanie wysoko nie pomagało
przy 1000m znalazłem górkę ( tak około 5-6m wysokości ) z której udało mi się prawie widzieć mój dom gdyby nie parę drzew po drodze i dach sąsiada i na niej trzymając pionowo i wysoko nadajnik transmisja była bez gubienia pakietów.

nie znalazłem jeszcze w moim rejonie takiego terenu aby bez jakichkolwiek przeszkód przetestować system.

aha , zapomniałem z plusach wymienic jeszcze ceny ;-) elementy dla nadajnika i odbiornika to około 100zł

__
Piotr


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 21 sie 2011, 10:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 14:24
Posty: 1596
Lokalizacja: podkarpackie
Hmm.
Myślałem ze 1km to bezproblemowego zasięgu miałeś.
400m i to z odbiornikiem umieszczonym na piętrze to słabieńko.
Mi przy ziemi frsky czy 35MHz działa spokojnie na 800-900m a jak wlącze silniki i video to zasięg diametralnie spada.
Bez dopały się chyba nie obejdzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 21 sie 2011, 10:08 
to na pewno nie jest gorsze od frsky , sprawdziłem tez sytuacje gdzie frsky juz nie dzialalo ( kilkaset metrów , obniżenie terenu i drzewa ) , tutaj openlrs działał bez problemów. Ja traktuje to jako zamiennik frsky do latania przy nodze , tyle ze tu nie trzeba tak bać sie o krzaki i o to zeby antenki były widoczne. W tym tygodniu spodziewam sie paczki wiec za tydzień cos przetestuje w powietrzu.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 21 sie 2011, 11:05 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 923
Lokalizacja: Manchester
pit202 pisze:
Nie martwił bym się zaśmiecaniem, ktoś tu przecież napisał , że posprząta.

Sorki , ale nie czuje się na tyle mocny w tym temacie aby prowadzić wątek , dopiero co złożyłem układ i nawet nie polatałem jeszcze , czekam na części do quadro ( tak przy okazji chętnie sprzedam całe swoje friski ) ;-) ;-) ;-)

slawko_k, test wyglądał tak ,że umieściłem na piętrze w oknie odbiornik z antenką od chainlinka , przykleiłem go pionowo do sciany i poszedłem na spacer z nadajnikiem ( antenka tez od chainlinka ) ponieważ transmisja była dwukierunkowa wiedziałem kiedy nie ma zasięgu , lepszego testu sie robiłem i wyglądało to mniej więcej tak :
0 - 200m mogłem dowolnie trzymać nadajnik , nie pikało mimo drzew, budynków, droga była między działkowa - drzew nie brakowało
200-400m pikało częściej ( gubiło pakiety ) musiałem juz trzymać antenke pionowo i nawet nie musiałem jej podnosić do góry
400-600m już musiałem unosić nadajnik jak najwyżej mogłem i trzymać go pionowo
potem teren sie mocno obniżył i nawet trzymanie wysoko nie pomagało
przy 1000m znalazłem górkę ( tak około 5-6m wysokości ) z której udało mi się prawie widzieć mój dom gdyby nie parę drzew po drodze i dach sąsiada i na niej trzymając pionowo i wysoko nadajnik transmisja była bez gubienia pakietów.

nie znalazłem jeszcze w moim rejonie takiego terenu aby bez jakichkolwiek przeszkód przetestować system.

aha , zapomniałem z plusach wymienic jeszcze ceny ;-) elementy dla nadajnika i odbiornika to około 100zł

__
Piotr


Jakie miałeś anteny?
Na 430 antena dużo daje.

I jak zrobiłeś za 100? Jakiś partlist albo co...

Bedziesz płytki robił?

Te moduły na 7W s a fajne ale żrą prąd, na 3W są tańsze i lżejsze - dużo łatiej to ogarnąc.

MZ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 21 sie 2011, 11:17 
zaczyna sie robic watek o openlrs ;-) kto wydzieli ?

antenty mialem od chainlinka - te oryginalne , skad 100zl ?
rmf22b - 26zl netto x2
avr168 - 9zl netto x2
pare dodatkowych elementow i zlacza antenowe.

plytek nie bede robil, moge udostepnic swoje w pdf lub eaglu do samodzielnego wytrawienia.

znalazlem miejscie w ktorym bede mogl przetestowac na 2.5km w linii prostej bez przeszkod.

a tu filmik jak ktos testowal.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 wrz 2011, 20:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1027
Lokalizacja: Zamość i okolice
Są jakies postepy?
Cytuj:
plytek nie bede robil, moge udostepnic swoje w pdf
jak juz to pokusisz sie o tutka jak i co do tego PDF ;-) wklejamy i jak to uruchomić w 3 zdaniach ?

_________________
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 wrz 2011, 07:31 
mój kopter nadal nie lata ( jakieś dziwne ma drgawki i wyłącza silniki losowo ) więc nie mogę zrobić testów w locie , ale mogę za to udostępnić Wam mój projekt, dla tych co chcą pogrzebać projekty w Eagle`u , dla tych co nie, zrobię PDF do wydruku jak tylko znajdę taki soft.

Cytuj:
jak juz to pokusisz sie o tutka

tutek ? dla każdego kto wie jak zaprogramować AVR to proste , a jak ktoś nie wie i nie ma programatora ISP niech lepiej się za to nie zabiera sam.

Przypominam fragment ze strony producenta :
Important notice:
OpenLRS is not a plug and play long range RC. You need basic Arduino experience for using and modifying our opensource platform. The Long Range usage is not it's main goal. We are using 100mW 433Mhz Tranceivers(bi directional) for Rx and TX. If you need really long range, we are suggesting our 7W UHF booster (unidirectional).



ObrazekObrazek


[Rozszerzenie zip zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 wrz 2011, 09:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 14:24
Posty: 1596
Lokalizacja: podkarpackie
Pit202 a gdzie ty masz kondki do kwarców?
Chyba że do ścieżek przylutowałeś.

Z ciekawości to co to masz za koptera który sam silniki wyłącza?
Opisz problem może ktoś coś podpowie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 wrz 2011, 09:48 
slawko_k, wiem , ze ich nie ma, nie jestem biegłym elektronikiem, nie bylo ich na oryginalnym schemacie wiec ich nie dorysowalem, ale pewnie dolutuje je wprost na plytke, chociaz do tej pory z tym problemow nie mialem.

ADD:
mój kopterowy problem tu LINK


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 paź 2011, 18:13 
nareszcie przestało padać i udało mi się zrobić mini test zasięgu w powietrzu , poleciałem na około 800m , RSSI ponad 60% , nie wiem przy jakim RSSI nie reaguje już , ale udawało mi się latać przy RSSI poniżej 30% , dalej na ten moment boje się latać quadem , silniki mają krzywe ośki stąd te wibracje na obrazie, ale to jeszcze nie koniec testów , w miarę możliwości postaram się o więcej .

Jeżeli chodzi o sprzęt to antenki bez zmian czyli te od ChainLinka , odbiorcza w pionie , nadawcza przy aparaturze siedząc i trzymając ją na kolanach , żadne trzymanie nad głową.



Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 paź 2011, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1027
Lokalizacja: Zamość i okolice
No i fajnie ;-)
Piszac tutka to w sumie miałem na myśli tak w 4-5 punktach opis gdzie i co i wtedy tak bym sie uśmiechał jak ta kulka:mrgreen:

np:
1. Link do wsadu procka (czy tu? : http://forum.flytron.com/viewtopic.php? ... 68716a92c3 )
1.1 link do schematu http://www.flytron.com/pdf/openlrs-rx-schematic.pdf
http://forum.flytron.com/download/file. ... &mode=view
http://forum.flytron.com/download/file. ... &mode=view
2. Te pdf które Obiecałeś ( a jak sie niechcący obieca to juz nie ma wyjścia ;-) )
3. Lista elementów (z podpowiedzią-linkiem gdzie kupiłes - bo pewnie jak działa to juz masz to "połapane"
też juz znalazłem http://www.tme.eu/pl/details/rfm22-433- ... b-433-s1/#
http://www.tme.eu/pl/katalog/#cleanPara ... szukaj%3D+


4. Co byś jeszcze wspomniał żeby było mniej wpadek jak będziemy kleić ?

_________________
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 paź 2011, 18:46 
ok, nadajnik i odbiornik pięknie działa w większym kopterze teraz przyszła pora na tego mniejszego , więc zrobiłem jeszcze jedną płytkę .

Obrazek

przygotowałem też paczkę dla domowych płytko-macherów takich jak ja , a w paczce :
- źródła do skompilowania w arduino
- PDF`y do wydruków na folii lub papierze kredowym
- pliki Eagle do pomieszania
- spis części

wszystkie części można zamówić w TME lub Seguro .
Kod:
R1,R2,R5 : 1k SMD0805
R3,R4    : 0R SMD1206
R6       : 2k2 SMD0805

C1,C2 : 100nF SMD1206
C3,C4 : 10uF tantalowy
C6,C7 : 15pF

T1 : BC847

D1 :  zielona dioda LED SMD
D2 : czerwona dioda LED SMD
D3 : niebieska dioda LED SMD

Q1 : rezonator 16MHz SMDHC49S

Vreg : LD1117IMP-3.3 Sot223

RMF22B-433-S1

Atmega 168 lub 328

SMA20 : gniazdo antenowe


pamietajmy o zmianie w pliku config.h tej linijki wpisujac swoje znaki
Kod:
static unsigned char RF_Header[4] = {'P','2','0','2'};


Sposób postępowania :
1/ robimy płytki ( żelazko / UV jak kto woli )
2/ lutujemy elementy i sprawdzamy poprawność
3/ kompilujemy w arduino z shiftem i patrzymy gdzie jest HEX
4/ wgrywamy za pomocą programatora ISP i wpisujemy poprawne Fuse bity

w tym odbiorniku nie ma wyprowadzonego portu szeregowego więc nic nie pisałem o BootLoaderze.


Powodzenia !


[Rozszerzenie zip zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.