Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 09 gru 2019, 00:06


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
Post: piątek 16 wrz 2016, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
To że jeszcze nie zajechałeś karty nic nie świadczy. Po prostu jak byś tego nie robił żyły by dłużej.
Żywotność karty to cykle zapisu.

Druga sprawa to defragmentacja karty nic nie zmienia. Tego typu pamięci się nie defragmentuje.
Spowolnienie wydajności karty to wina wielokrotnego usuwania danych i ich nadpisywania.
Usuwanie nie odbywa się dosłownie. Usuwanie to prosto tłumacząc zaznaczanie obszarów jakie mają być uznawane za wolne miejsce i są nadpisywane przez nowe dane.
To po kilku takich cyklach postępuje zmniejszenie wydajności a nawet błędy.

Dlatego przed ponownym użyciem powinno się po prostu sformatować kartę w urządzeniu w jakim chcemy jej użyć.

To nie teoria tylko praktyka.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 02 kwie 2014, 12:03
Posty: 278
Lokalizacja: Starachowice
wiem co to wymazywanie pamieci a fizyczne kasowanie karty itp siedze w tym troche ale nie w tym rzecz,chce tylko doradzić koledze Radauskas zeby zmienił karte na szybszą to tylko tyle,uwazam ze gopro jest "dobre" znam 1,2 i 3 plus,moja na dodatek zaliczyla rok temu kąpiel w wodzie- bez obudowy ok 5min pod wodą z włączonym zasilaniem,bylem pod wrazeniem ze to przezyla dlatego bede polecał kazdemu takie kamerki,chociaz chinczyki ostatnio robią takie podroby ze wlasciwie niewiele ustepują markowym,po mojemu gopro ma jedna jedyną zasadniczą wade ....cena :)
PS porownujac gopro i sony hrd as20 ktore mam gopro sie chowa z np kolorami a sony jest polowe tansza od hero ale i jedna i druga ma swoje zalety,tak samo i ta Toschiba kolegi moze miec swoje zalety ,po mojemu wina w tym temacie watku to wolna karta

_________________
Pozdrawiam Darek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 20:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Jeśli ktoś nie obrabia filmów to owszem może uważać że mniej nasycone kolory w GoPro to jakaś tam mała wada.

Ale w standardzie protune właśnie o to chodzi by obraz nie był do końca nasycony a czerń nie była całkiem czarna.

Nawet kręcąc lustrzanką czy bezlusterkowcem dobrze jest obniżyć poziom nasycenia kolorów i kontrast by potem mieć lepsze możliwości korekty przy postprodukcji.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 02 kwie 2014, 12:03
Posty: 278
Lokalizacja: Starachowice
w "protune" własnie nie filmuje :) jakos przeszla mi zabawa w nastawy reczne a tam gopro nagrywa najfajniej,z lenistwa mam ustawiony film plus foty co 5 sekund i tak juz latam od dwoch lat latadlami ,nawet jak jest rower czy nurkowanie tak samo :) obrabiam Sony vegas pro ale ostatnie ograniczam sie tylko do wrzucania na YT i tam ""Obrabiam"" ,YT niestety kosi jakość filmu ale na to juz wplywu nie mamy swoją drogą czekam z ciekawoscią czy ból minie jak Radauskas zapoda lepszą karte mam nadzieje ze to pomoze z tym skakaniem obrazu,gopro to klocek do latania na szybolku ale sie juz przyzwyczailem,tak to wyglada na filmie,jest wlasnie ta przymusowa kąpiel latam bez obudowy bo jest stanowczo za ciezka za to kamerka narazona na śmierć ,sory Radauskas za zasmiecanie Ci watku filmami ale ten akurat dotyczy tez gopro https://www.youtube.com/watch?v=OwbiTc7ptuA

_________________
Pozdrawiam Darek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 22:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
Sogun Piszesz, że spokojnie wystarcza Ci do GoPro biedronkowa karta class10. Tymczasem moja karta to class U3. To jest ok. 3 x szybsza karta niż class10. Czemu więc sugerujesz mi, że mam za wolną karte skoro sam z powodzeniem uzywasz wolniejszej ? Tak czy siak,.. w ramach prób pewnie zamówie szybszą. Co do edytorów - Vegas'y to dosyć drogie programy, ok. 1.000,- lub więcej. Niektórze sprzedją też Sony Movie Studio za 200-300 zł. i nazywają te programy "Vegas". Pewnie taki chwyt marketingowy. I taki też zamówiłem za 275,-. Tauzena za program póki co nie dam :)

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 23:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 02 kwie 2014, 12:03
Posty: 278
Lokalizacja: Starachowice
fakt,dałem ciała,nie doczytałem dokładnie widać wcześniejszych postów ,dotarło do mnie ze masz karte SD ponizej 10 klasy i stad problemy z zapisem,prawde mówiąc nie wiem co Ci doradzić bo nie spotkałem sie jeszcze z takim przypadkiem wśrod znajomych użytkownikow Hero ,na klasie U3 zapis powinien być bezproblemowy w końcu to ponad 30 MB/s ,nie mam pomysłu i chyba tez bym się wkurzył na taki stan rzeczy

_________________
Pozdrawiam Darek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 wrz 2016, 09:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 20:03
Posty: 672
Lokalizacja: Siechnice
nie czytalem calego tematu ale sprawdzilbym jeszcze czy kamera nie zapisuje np w NTSC a nie przerabviamy na PAL wty scina mnostwo klatek... albo na odwort zasada obrabiamy w tym samym formacie co kamera w standardzie jest to ustawione ZLE

_________________
Pioneer 1400 ( rozbity ), MX-2 rplanes ( utopiony ), DG-1000, Twinstar 2, Sbach 342, u can fly hype,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.