Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 16 lip 2018, 06:05


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 541 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 27 cze 2018, 06:15 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1655
Lokalizacja: Gdynia
zed pisze:
Wcale nie zamierzam Kuczego zniechęcać lecz to walka z wiatrakami. Podejrzewam że drgania obrazu to w niewielkim stopniu kwestia wibracji a bardziej algorytmów w kontrolerze gimbala. Mam możliwość porównać pracę mojej konstrukcji ze Stormem32 i oryginalnego gimbala zhiyun v2. W oryginale przepychając załączony gimbal nie wyczuwa się w ogóle przeskoków pomiędzy biegunami silnika, a w Stormie jest to bardzo wyczuwalne. Kolejna sprawa to zapewne przenoszenie drgań na gyro gimbala i kwestia ich kompensacji. Pisałem wcześniej gdy gimbal niemal wisiał na kablu miałem idealny obraz.


Tak, przypomina to walkę z wiatrakami, ale z 2 strony spowodowane jest to faktem, że strojenie gimbala wymaga mega czasu - bo to, co "działa" w mieszkaniu czasami kompletnie mija się z działaniem w powietrzu - a każdy wylot to niezłe przygotowania (w moim przypadku pomijając ładowanie LiPo - dochodzi wyjazd autem poza osiedle, gdzie mam w miarę luźne warunki do lotów.
Storm32 według mnie jest porażką - miałem dwa podejścia do niego - jedno dawno temu jakiś chiński gimbal CNC do kamerki sportowej, i teraz niedawno - mój poprzedni gimbal.. - i w jednym i drugim nie udało się zrobić nic co by mnie zadowalało w jakikolwiek sposób. Ale... - ale mam tak samo drugie podejście do gimbala z kontrolerem Alexmos i efekty są o niebo lepsze - w dużej mierze zależy też to od GUI użytkownika - w Alexie po prostu lepiej wszystko widać, albo mi przypasował - jednak chyba główna zmiana to właśnie różnica w algorytmach.

Dobra - nie przedłużając, bo możemy teoretyzować tak do końca świata :D - dwa filmy:

1).


2).


Jak sama nazwa wskazuje - jeden to oryginał, a drugi z puszczoną stabilizacją "Wrap Stabilizer" w Adobe Premiere. Czemu się zdecydowałem na taki zabieg? - ponieważ jestem prawie na 100% pewny, że DJI zanim zapisze film na karcie, dokonuje stabilizacji softowej "w locie" - więc aby wyrównać szanse.... zastosowałem stabilizację softową... PO locie :D
- spróbowałem też stabilizacji za pomocą ProDAD - jest o wiele szybsza, ale mniej dokładna w porównaniu z WrapStabilize - ale za to ma nieocenioną funkcję - otóż przy stabilizacji pokazuje wykresy gdzie widać w której osi są problemy. Podczas redukcji tego materiału 90% drgań było w osi Pitch... - więc nie wiem, czy jeszcze tej osi się dokładnie nie przyjrzę..... ;)

Jak wg mnie - jest kolejny progres. Czekam na wasze opinie.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 06:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11571
Lokalizacja: Mikoszewo
kuczy pisze:
Podczas redukcji tego materiału 90% drgań było w osi Pitch... - więc nie wiem, czy jeszcze tej osi się dokładnie nie przyjrzę..... ;)

kuczy pisze:
Czekam na wasze opinie.

Dziwna sprawa, ja bym obstawiał oś roll. Co więcej, odnoszę subiektywne wrażenie ze szarpnięcia widoczne w pierwszej części filmu są widoczne tylko (albo przynajmniej mocniej) po lewej stronie ekranu, tak jakbyś miał obiektyw asymetrycznie względem silnika zamontowany.
Efekt narasta przy dodaniu gazu.

...a postproces ładnie wybiera. Nie wszystko wyłapał ale znamienitą większość.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 08:14 
Offline

Rejestracja: piątek 27 mar 2015, 11:37
Posty: 209
wg mnie na pierwszym filmie widać efekty stabilizacji w aparacie, na czas testów powinieneś ją wyłączyć. Czy próbowałeś dać podkładkę izolującą drgania po IMU ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 11:46 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1655
Lokalizacja: Gdynia
Verid pisze:
odnoszę subiektywne wrażenie ze szarpnięcia widoczne w pierwszej części filmu są widoczne tylko (albo przynajmniej mocniej) po lewej stronie ekranu, tak jakbyś miał obiektyw asymetrycznie względem silnika zamontowany


Tak, też mam wrażenie, że po lewej stronie ekranu drży, po prawej mniej i może chyba mieć to związek z:
zed pisze:
wg mnie na pierwszym filmie widać efekty stabilizacji w aparacie, na czas testów powinieneś ją wyłączyć.


Właśnie zawsze o tym zapominam... tu się zgodzę, że stabilizacja mechaniczna obiektywu - jaka by nie była - może troszkę zmieniać wygląd całości a drgania tylko po jednej stronie wskazują, że właśnie to może być przyczyną. Niby logiczne, ale jak się siedzi nad gimbalem i męczy godzinami PIDy to się zapomina o takich rzeczach.. - ok, więc następny test będzie przy wyłączonej stabilizacji w obiektywie.

zed pisze:
Czy próbowałeś dać podkładkę izolującą drgania po IMU ?

ciężko wyjaśnić bez zdjęcia - ale upraszczając IMU jest przyczepione do półki aparatu za pomocą 2stronnie klejącej taśmy piankowej. Jak przeczytałem twoje pytanie to od razu pomyslałem o zamocowaniu na podkładkę żelową Tarota:

Obrazek

IMU tak naprawdę jest zamknięte w takiej "klatce" - dlatego napisałem, ze bez fotki może być cięzko wyjaśnić - ale dzięki temu można by je "zatrzasnąć" z góry i z dołu ;) to jest myśl ;)

edit: inna opcja.. którą powinienem wziąć do serca - to podłączenie pod gimbal Bluetooth i wypad z laptopem na pole... - wtedy wiadomo by było dokładnie co się dzieje i w jakiej osi... - BT mam podłączone pod Pixhawka, wiec przepięcie się do Gimbala nie powinno być trudne

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 13:37 
Offline

Rejestracja: piątek 27 mar 2015, 11:37
Posty: 209
Może tańsza będzie wkładka żelowa do butów (:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 14:01 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 477
Lokalizacja: Kraków
BTW ktoś gdzies kiedys wrzucił surowy plik - fotkę - z phantoma 4, wnioski były takie, że tam zachodzi kadrowanie, korekcja rybiego oka, kolory to wiadomo, więc przy tym wszystkim, byłoby dziwne jakby nie stabilizowali w locie :)
Też od jakiegoś czasu wydaje mi się, że porównywanie naszych surówek z plikami DJI nie ma sensu, tzn. plik zgrany z aparatu do takiego porównania trzeba poddać szablonowej obróbce - preset kolorów, korekcja zniekształceń obiektywu, stabilizacja - i wtedy można rozmawiać.
W sumie surowych plików i tak nigdy nikt nie widzi, wiadomo, że im lepsza surówka tym lepszy efekt końcowy, ale jakiś margines jest, warto poświęcić czas żeby doprowadzić do 90% ideału, ale już chyba szkoda drugie tyle czasu i pieniędzy na pozostałe 10% skoro obecnie software ogarnie to za nas.

Ale tak jak kuczy, też cierpię na perfekcjonizm i chciałbym mieć wszystko idealnie ;)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 15:12 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1655
Lokalizacja: Gdynia
Tanner pisze:
Ale tak jak kuczy, też cierpię na perfekcjonizm i chciałbym mieć wszystko idealnie ;)


Diagnoza w 100% słuszna :D :D
- i pomyśleć, że 2 lata temu byłem zajarany filmami z Symy X5 :D, no więc dla porownania - hihihi


Od razu się człowiekowi humor poprawia :D :D
Ps. Zakupiłem tą żelową podkladkę, będzie walka

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 cze 2018, 13:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Jestem posiadaczem Phantoma 4 Pro od jakiegoś czasu i widząc różnicę w stabilizacji, też się przekonuję że soft w DJI już stabilizuje materiał. Sama platforma nie jest jakaś mega stabilna bez wibracji a filmik żyleta.
Dlatego macie rację i czas zacząć porównywać filmy DJI do materiałów po stabilizacji softowej.

kuczy, Twój materiał po stabilizacji softowej jest mega. Nawet jak gdzieś lekko zatrzęsie to i tak finalnie wycina się taki kawałek materiału.
Z takiego materiału już można byłoby robić zlecenia :)
Pewnie będziesz dalej z tym cisnął więc nadal trzymam kciuki :D

Tanner, " więc przy tym wszystkim, byłoby dziwne jakby nie stabilizowali w locie :) " - też już tak myślę.

Boziu ta Syma... hahahaha! Też miałem takiego tylko że pod marką Overmaxx :D


A tu podziele się ujęciem prosto z Phantoma bez Warp Stabilizer: https://www.youtube.com/watch?v=Pc4CWyk ... e=youtu.be
Pobawiłem się tylko kolorkami które koniecznie muszę poprawić.

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 cze 2018, 17:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 07 gru 2014, 19:59
Posty: 104
Lokalizacja: Zambrów
Ja tylko potwierdzę spostrzeżenia kolegów. Kupiłem używkę Phantoma 3 i powisiałem sobie na wysokosci wzroku przy silnym wietrze parę minut. Jakie wnioski? Na tych papierowych gumkach gimbal dybał się jakby go ktoś pstryczkami z palca stukał, a mimo to na nagraniu finalnym zero drgań. Więc albo to gimbal bardzo szybko kompensuje powstałe drgania, albo algorytmy softu nad wszystkim panują.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 cze 2018, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11571
Lokalizacja: Mikoszewo
credens pisze:
Więc albo to gimbal bardzo szybko kompensuje powstałe drgania, albo algorytmy softu nad wszystkim panują.

To nie jest "albo, albo". To jest jedno i drugie. Zenmuse do Phantomów 2 już robiły rewelacyjną robotę. W Ph3 i wyżej mają łatwiej bo kamera znacznie lżejsza no i znowu mieli kapkę czasu żeby doszlifować to i owo a do tego mogą gmerać w stabilizacji cyfrowej do oporu bo kamera jest ichnia a nie firmy zewnętrznej.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 cze 2018, 07:00 
Offline

Rejestracja: piątek 27 mar 2015, 11:37
Posty: 209
Ruchy kamery wystabilizuje się programowo, ale z yello już gorzej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 cze 2018, 09:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 477
Lokalizacja: Kraków
Prawda, typowego yello być nie może.

https://www.youtube.com/watch?v=MWVsQnLIN8s
Tu fajnie gość opowiada, niestety nie ma filmiku z testów w praktyce, ale spróbuję taki izolator na silikonowych ringach zrobić.

Myślę jeszcze, sorry, że tutaj, ale w temacie - zawiesić na wibroizolatorach pakiet - i dopiero do niego, również przez izolację, gimbal. Co myślicie? Pakiet w roli absorbera, jakby nie patrzeć to cegła ważąca nieraz 1.5 - 2kg i raczej przenosić mikro-drgań nie powinna, gimbal poniżej.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 cze 2018, 09:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 332
Lokalizacja: Warszawa
Pakiet na wibroizolatorach jak najbardziej tak. Klocek ok. 1,5kg tylko będzie wzmacniał drgania jeżeli nie będzie izolowany od drgań.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 lip 2018, 08:52 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1655
Lokalizacja: Gdynia
ja teraz kombinuję modyfikację moich dumperplejtów. na razie mam tak jak na wcześniejszych zdjęciach, jeden rządek 8szt gumek mocowanych na ściskanie - gdy zamieniłem gumki na bardzo miekkie, to cały gimbal się dość mocno bujał - dlatego mam w planach wykonać taką oto dziką konstrukcję:

a1.jpg
a1.jpg [ 126.7 KiB | Przeglądany 177 razy ]
a2.jpg
a2.jpg [ 131.25 KiB | Przeglądany 177 razy ]
a3.jpg
a3.jpg [ 165.53 KiB | Przeglądany 177 razy ]


Czyli dubluję swoją konstrukcję i przenoszę identyczny układ na dół, dzięki czemu dojdzie kolejne 8 dumperów - tym razem mocowanych "na rozciąganie" ;) Ponadto, środkowy plejt będzie składał się z dwóch części skręcanych ze sobą - więc rurki 10mm będą opasane z każdej strony.
Mam nadzieję, że raz - gimbal trzymany taką kanapką będzie mniej bujał się na dronie, a dwa - wydaje mi się, że gumki będą dobrze współpracowały ze sobą. Pomysł narodził się już jakiś czas temu, gdyż podobnie (gumki ściskane + rozciągane) było to rozwiązane w oryginalnym dumperplejcie.
Czekam na Wasze reakcje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


PS - poniżej moje małe "oszustwo" - czyli włączona stabilizacja w obiektywie + stabilizacja w AdobePremiere ;)
- robiłem testy - bez stabilizacji obiektywu serio obraz dość buja...... dlatego pomysł tych dumperów.
- myślę, że taki film jest całkiem ok, ale czas poświecony na stabilizację softową tak krótkiego fragmentu motywuje, aby poprawiać to za pomocą sprzętu..


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 lip 2018, 10:28 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 477
Lokalizacja: Kraków
Na pewno będzie sztywniej, a czy lepiej - trzeba przetestować, już chyba w żadne teorie nie wierzę w tej kwestii, jedynie praktyka :D

BTW jakie te gumowe dumpery masz, możesz linka podrzucić? Ostatnio zamówiłem kilka ale sugerowałem się wymiarami i są tak twarde że na 8 szt musiałbym chyba kamerę kinową podwiesić :-D

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 541 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.