Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 18 sie 2019, 12:28


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 16 kwie 2016, 21:04 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 lut 2016, 20:04
Posty: 70
Lokalizacja: Wrocław
Cześć!
Dzisiaj pierwszy raz latałem moim pierwszym quadro (zbudowanym samodzielnie) :-)

No i przyszedł czas na naładowanie baterii. Czytam i zastanawiam się jak to zrobić.
Ładowarka: iMax B6
Bateria: TURNIGY MultiStar 4S - 10 000mAh

Latałem ok. 10 min, nie zdążyłem jej wyładować, ale przed jutrem chciałbym naładować.
Zastanawiam się nad ustawieniami ładowarki.
Wiem, że powinienem ładować 1C, więc w tym wypadku maks 5A. Ale tam myślę, że ustawię sobie może 3A.
Zastanawiam się jeszcze nad ustawieniami:
1) LiPo/LiIo/LiFe CHK Time - jest 12 min, jaki czas ustawić? Zostawić 12 min?
2) Waste Time - ustawione mam 1 min, tak ma zostać?
3) Safety Timer - zostawić 120 min?
4) Capacity Cut-Off - czy tu ustawić 10 000mAh, czy mniej? Czy może jeszcze inaczej?
5) Input Power Low - jaką wartość powinienem ustawić?

Jak jest z bezpieczeństwem ładowania? Można zostawić na noc?

Dzięki!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 kwie 2016, 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1956
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Dla tej baterii 1C to 10A, ale ta ładowarka tyle chyba nie poda, więc najbliższą wartość jaką wyciągnie.
Zbytnie obniżanie prądu ładowania nie jest zalecane, bo przedłużysz ładowania i ładowarka może mieć problem w wykryciem końca ładowania ( ale to dopiero jakbyś ustawił prąd ładowania 0.1C )
W ŻADNYM WYPADKU NIE ZOSTAWIAJ NA NOC.
1) zostaw 12 min
2) to jest używane tylko przy cyklach ładowania/rozładowania - zostaw, bez znaczenia
3) safety timer - nie wiem, którą masz wersję ładowarki i jaki prąd poda przy 4S - ustaw sobie lepiej na 4h, aby nie przerwało ładowania
5) 10 000 mAh
6) To jest istotne jeżeli prąd do ładowania czerpiesz z innego akumulatora, przy ładowarce sieciowej zostaw dymyślnie.

Jeżeli to pierwsze ładowania Twoje, ładowarki, baterii - to pilnuj jej przez cały czas, NIE ZOSTAWIAJ BEZ NADZORU A TYM BARDZIEJ NA CAŁĄ NOC.

Powodzenia

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 kwie 2016, 21:29 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 482
3 i 4 proponuję wyłączyć. Będziesz dziwił się że do pełna nie jest naładowana ;)
Poza tym wątpię żebyś ustawił 4A. Jeśli masz 50W ładowarkę i aku 4S, to bez względu ile ustawisz to i tak max będzie to jakieś 3-3,5A. Możesz ustawić 5A i zobaczysz ile będzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 kwie 2016, 21:34 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 lut 2016, 20:04
Posty: 70
Lokalizacja: Wrocław
Ja-Bo pisze:
Cześć!
Dzisiaj pierwszy raz latałem moim pierwszym quadro (zbudowanym samodzielnie) :-)

No i przyszedł czas na naładowanie baterii. Czytam i zastanawiam się jak to zrobić.
Ładowarka: iMax B6
Bateria: TURNIGY MultiStar 4S - 10 000mAh

Latałem ok. 10 min, nie zdążyłem jej wyładować, ale przed jutrem chciałbym naładować.
Zastanawiam się nad ustawieniami ładowarki.
Wiem, że powinienem ładować 1C, więc w tym wypadku maks 5A. Ale tam myślę, że ustawię sobie może 3A.
Zastanawiam się jeszcze nad ustawieniami:
1) LiPo/LiIo/LiFe CHK Time - jest 12 min, jaki czas ustawić? Zostawić 12 min?
2) Waste Time - ustawione mam 1 min, tak ma zostać?
3) Safety Timer - zostawić 120 min?
4) Capacity Cut-Off - czy tu ustawić 10 000mAh, czy mniej? Czy może jeszcze inaczej?
5) Input Power Low - jaką wartość powinienem ustawić?

Jak jest z bezpieczeństwem ładowania? Można zostawić na noc?

Dzięki!


Piękne dzięki!

LiPo CHARGE mogę ustawić na maks 6.0A (no i oczywiście w moim wypadku 14.8V) - tak ładować? Czy mniejszym prądem?

PS. Od ok. pół godziny pokazuje mi 16.80V i zmniejsza prąd ładowania. Ładowałem na 5A, obecnie mam 1.4A. Proces się zakończy sam jak bateria będzie naładowana, czy jak to jest?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 09:08 
Offline

Rejestracja: czwartek 19 mar 2015, 11:25
Posty: 131
Lokalizacja: Kraków
Zakończy się. Prad ładowania spada im bliżej nominalnego napięcia celi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 09:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2181
Lokalizacja: Opole
Tylko lepiej używaj trybu balance niż charge

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=46147


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 09:28 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 lut 2016, 20:04
Posty: 70
Lokalizacja: Wrocław
waltz pisze:
Zakończy się. Prad ładowania spada im bliżej nominalnego napięcia celi


Ok, dzięki, już mam 0.3A

kamilborkowski pisze:
Tylko lepiej używaj trybu balance niż charge

Tak, tak, takim ładuję :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 10:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1956
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
piwko pisze:
3 i 4 proponuję wyłączyć. Będziesz dziwił się że do pełna nie jest naładowana ;)
[...]


Limit pojemności i czasu ładowania może uratować w przypadku uszkodzonej baterii.
Dlatego bez powodu lepiej go nie wyłączać, szczególnie jeżeli ktoś nie zna jeszcze swojego sprzętu.

Oczywiście należy go prawidłowo ustawić - zbyt małe wartości ograniczą naładowanie baterii.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 11:14 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 482
Może i tak. Lepiej niech ustawi ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 11:16 
Offline

Rejestracja: środa 05 lis 2014, 17:02
Posty: 37
Lokalizacja: malbork
Mam problem ze zmianą "Safety Timer" jest fabrycznie na 120min i nie mam kompletnie pojęcia jak to zmienić.

_________________
***Beta 1400- EasyGlider- F450_naza lite/v2- turnigy x9- eleres max-FPV 5.8Ghz- xiaomi yi***
^Flying in the sky^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 11:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1956
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
dawjas pisze:
Mam problem ze zmianą "Safety Timer" jest fabrycznie na 120min i nie mam kompletnie pojęcia jak to zmienić.


Tak samo jak wszystkie inne parametry.
W instrukcji jest to opisane.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 13:09 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1115
Podpinam się pod temat . Mam mały problem ze swoim Imaxem B6 . Nie wiem czy to coś z balanserem ? Przykładowo podczas ładowania aku 2S ładowarka kończy proces ładowania gdy na jednym ogniwie jest 4,18 a na drugim 4,17 V . "Niedociąga" ogniw do 4,2V . Chociaż ogólnie pokazuje że aku ma napięcie 8,4V . Czy można jakoś coś zmienić w ustawieniach ? Napięcie nominalne dla Lipol ma ustawione na 3,7V/ogniwo .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 14:11 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 482
Skąd wiesz że "niedociąga"? Może wyświetlacz źle wskazuje? To nie miernik... Poza tym to nic złego jakby ładowała trochę niżej. Krzywda aku nie dzieje się. Te 2 setki mniej w aku są niezauważalne w praktyce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 19:15 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 709
w tej ładowarce jest tryb serwisowy ,jak nie dociąga
to podłączyć dokładny miernik cyfrowy i skorygować napięcie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 21 lis 2011, 01:53
Posty: 369
Lokalizacja: Pszczółki / Skowarcz
Ale to chyba tylko w oryginalnym imax skyrc

pisane z tel.

_________________
TYLKO DroneRacing #DRC & #KISS FTW :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.