fajnie że reagujesz na to co napisałem - nie, nie wystarczy, bo tam nie ma tych problemów co mam ja, przeczytałem cały wątek - ale fajniej byłoby jakbyś był w stanie pomóc zamiast tak komentować

ale to takie typowo forumowe podejście, hejtować zamiast pomagać i dzielić się wiedzą
Edytuj posty!początkowo parę moich pytań padło w tym wątku
viewtopic.php?p=558258#p558258ale postanowiłem założyć oddzielny, bo tam się zrobił już duży śmietnik
pomocy zbyt wielkiej nie uzyskałem, ale przynajmniej dzięki koledze Irenty jest dostęp do instrukcji po polsku:
https://drive.google.com/open?id=1w-v5V ... fUqpcARnKI - versja advanced
dzięki też koledze Bbela za chęć pomocy.
Dla porządku linkuję też dostęp do instrukcji w english:
http://www.helipal.com/download/uav/hel ... manual.pdf - versja standard
może się komuś przyda, tego nigdy za wiele
Edytuj posty!… dla chronologii przypomnę, że na początku był problem z oderwaniem drona od podłoża - nie można było włączyć silników - okazało się, że dron i manipulator musi złapać sygnał GPS, o czym załączona instrukcja nie wspominała, co więcej instrukcja nie mówiła nic jak wejść do setupu, żeby ustawić tryb ręczny, ale to też było dopiero wynikiem studiowania instrukcji z netu. a nie tej dołączonej do drona, żeby się tego dowiedzieć.
koniec końców udało się silniki uruchomić i drona wystartować zarówno w trybie GPS jak i w manualu,
ale to nie był koniec problemów …
… aktualnie jest problem z zapisem zdjęć oraz video - dron niczego nie zapisuje, jest reakcja na klawisze Photo i Video ale nie włącza się zapis video ani nie robi zdjęcia.
zmieniona jest już karta i dalej nic, a co ciekawe niezależnie czy karta jest w slocie czy też jej nie ma, to na ekranie transmitera na zielono świecą ikony kamerki i karty pamięci jakby wskazując że wszystko jest ok - a nie jest ok i zapisów video oraz zdjęć nie da się uruchomić.
najpierw była karta 64GB, teraz 32GB - instrukcja tez nic nie mówi o wielkości obsługiwanych kart

gdzieś lakonicznie w instrukcji EN jest podane że kartę należy sformatować w transmiterze - slot niby jest, ale funkcji formatowania karty nie ma w setupie

- powinno to być lepsze niż formatowanie na kompie.
...próbowałem też poćwiczyć funkcje HEADLESS MODE i FALLOW ME ale poza tym, że daje się je przełączać pomiędzy stanami ON i OFF zgodnie z instrukcją to brak jest reakcji drona (oczywiście wszystko przy właściwym sygnale GPS)
ktoś jest w stanie coś pomóc czy doradzić ?