Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 15 gru 2018, 08:34


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 316 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 31 paź 2018, 09:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 paź 2018, 19:01
Posty: 9
Witam
no to mam i ja H501S,
ale mam również problem ze startem, kombinowałem ile się dało ale poległem,
instrukcja jaką dołączono do drona to jedynie 7 stron i to po angielsku, więc nic nie jest w stanie pomóc.
Ktoś pomoże jak przebrnąć przez początkowe problemy związane z uruchomieniem silników ? bo tego jak na razie nie potrafię przejść.
Próbowałem robić kalibrację ale jakoś nie wchodzi w ten proces. Czy to że nie ma połączenia z GPS jest przeszkodą w kalibracji i starcie - chyba nie powinno, wydaje się że powinno się dać też w manualu ?
dorwałem tu na forum instrukcję szerszą (20stron) ale też po angielsku, czy ktoś ma ,może po polsku i by udostępnił ?
Jak chcę wejść w proces kalibracji to na ekranie monitora pojawia mi się napis " Check gyro sens" po chwili znika, pojawia się obraz z kamery no i tyle, dron miga światłami błyskowymi o jakiś fioletowo pomarańczowym kolorze i brak reakcji na manetki, silniki nie startują.
Ktoś podpowie jak przez to przebrnąć żeby nielota uruchomić ?

edit: jednak GPS okazał się być konieczny, dopiero jak manipulator i dron złapały sygnał udało się uruchomić silniki - czyżby bez GPSa nie dało się polatać ?

_________________
- Dove by Quer,
- Hubsan H501S.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 paź 2018, 20:36 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 paź 2017, 12:25
Posty: 38
Lokalizacja: Lubuskie
https://drive.google.com/open?id=1w-v5V ... fUqpcARnKI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 paź 2018, 20:46 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 paź 2018, 17:37
Posty: 6
Lokalizacja: Kalisz
Czesc. Bez gps-a da sie uruchomić silniki oraz polatać ale nikt tego raczej nie poleca. W momencie kiedy masz od 6 satelit i więcej w dronie zapamiętuje on tą pozycje i w razie jakiś problemów, czy to utraty łączności z kontrolerem czy też włączenia przelacznika RTH (return to home - powrót do domu) powinien on wrócić do miejsca startu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 lis 2018, 17:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 paź 2018, 19:01
Posty: 9
Irenty, wielkie dzięki za instrukcję w pl jest w niej nawet więcej niż w angielskiej - jestem very heppy.
Bbela, trochę się pobawiłem na podstawie anglojęzycznej instrukcji i wreszcie udało mi się wejść do setupu i tam jest możliwość wyłączenia GPS a raczej przejścia na ręczne.
Dron wystartował jak faktycznie uzyskał dane GPS, ręcznie też już teraz startuje, więc jest postęp.
Poprzednio używałem innego drona i manetki trochę inaczej reagowały niż tu, trzeba się przestawić, tu np trzeba włączyć silniki i cały czas chodzą zanim się wystartuje.
Masz rację z tym lataniem na GPSie, ale mnie chodziło żeby go wogóle wystartować bo nie mogłem tego przejść.
Teraz pozostanie potestować właśnie powrót do domu i wszystkie inne funkcje ale najpierw przeczytam dokładnie instrukcję, a potem w razie czego jeszcze będę pytał.
No ale dronik jest pierwsza klasa, teraz to można dopiero sobie polatać.

Kurcze, tak na marginesie, dziwne że do drona nie było dołączonej szczegółowej instrukcji, przecież bez niej wielu rzeczy to wogóle nie wiadomo że są a co dopiero jak je uruchomić.
Dobra, na razie dość marudzenia, chłopaki dzięki za pomoc i na razie zabieram się za dalsze zgłębianie funkcji drona.

Edytuj posty!

to teraz pytanko o filmowanie i robienie zdjęć, bo instrukcja nic na ten temat nie mówi.
Na wyświetlaczu sterownika świeci się na zielono ikonka kamerki co by wskazywało na jej gotowość, jednak po naciśnięciu przycisków, czy to foto, czy video, pojawia się tylko na chwilę na czerwono napis PHOTO lub RECORD i dalej nic się nie dzieje, więc jakby nic nie robił tylko informował o użyciu przycisku. W przypadku włączenia video raczej powinna się pojawić jakaś np. czerwona kropka informująca że zapis video trwa, a tu nic takiego się nie pojawia, więc nie wiadomo czy faktycznie nagrywa i robi zdjęcia czy też nie.
dodam że ikona karty pamięci też się świeci na zielono więc jakby wskazuje jej prawidłową obecność.
Jak się tego używa ?
naciśnięcie Video i przytrzymanie powoduje pojawienie się napisu CIRCLE FLY na czerwono lub CYRCLE FLY OFF na zielono więc to nie to.

_________________
- Dove by Quer,
- Hubsan H501S.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 lis 2018, 07:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 paź 2018, 17:37
Posty: 6
Lokalizacja: Kalisz
Po naciśnięciu video powinno się uruchomić odliczanie czasu. Może spròbuj sformatować kartę ?
Jak to nie zadziała to spróbuj z inną kartą...innych pomysłów nie mam..
Próbuję latać bez GPS :-) ..ale to zasuwa :-):-)


hubsan_snap_19700101_080439.jpg
hubsan_snap_19700101_080439.jpg [ 69.07 KiB | Przeglądany 354 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 lis 2018, 09:09 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 paź 2018, 19:01
Posty: 9
Dziwne jest to że ikona zarówno karty jak i kamerki jest obecna na ekranie transmitera i obie są na zielono :-(
A zapisu nie ma, trochę dziwne że bez karty jest taki sam stan.

A ma ktoś rozpiskę odnośnie tego co oznaczają różne kolory wyświetlania ? Np GPS MODE raz mi się świeci na czerwono a raz na zielono niby przy sporej ilości satelitów w okolicach 11 i co to oznacza bo instrukcja też coś o tym milczy.

Edit: nie pisze też nigdzie jaka wielkość karty pamięci. Ja dałem 64GB, teraz zmieniłem na 32GB i jest reakcja na klawisz video po naciśnięciu przycisku Video pojawia się licznik czasu zapisu ale jest on na zielono (gdzieś na filmach widziałem że powinien być czerwony) no i licznik tak zlicza raz 2 sekundy a najdłużej 4sekundy i znika. Reakcja na klawisz Photo jest tylko dwa pisknięcia dźwięku i nic się innego nie dzieje (nie ma potwierdzenia że fota została zrobiona)
Ciekawe, po wyjęciu karty na ekranie dalej się na zielono świeci ikona karty i po naciśnięciu klawisza video pojawia się odliczanie czasu też na zielono i tu leci już znacznie dłużej niż z kartą w slocie.
Ja już głupi jestem z tego :-/

Scalenie

tak się zastanawiam, dlaczego w dzisiejszych czasach nic nie może działać od początku dobrze.
1) problemy ze startem, odpaleniem silników
2) lakoniczna instrukcja - tylko 7 stron po EN - która niczego nie wyjaśnia
3) problemy z zapisem video i foto
4) brak informacji w instrukcji o funkcjach drona
7) brak reakcji na HEADLESS MODE
8) brak reakcji na FOLLOW ME
9) ...co jeszcze wyjdzie, zobaczymy, na razie niech tyle wystarczy...

żeby do czegokolwiek dojść to trzeba grzebać po necie, po forach, ściągać instrukcje - co nie jest takie łatwe i oczywiste do pozyskania i.t.d.
tyle niech wystarczy,
ponieważ widzę, że problemów nie ubędzie, a wręcz się ich pojawia coraz więcej czym dalej w przysłowiowy las, to postanowiłem założyć swój wątek o tym dronie może się komuś tez przyda.

żeby tez nie było że jestem całkiem zielony w temacie, to do tej pory używałem drona Dove by Quer jako zapoznanie się z tematem żeby potem wybrać coś sensowniejszego.
Ponieważ widzę że informacji o dronie Hubsan H501S jest dość mało, a dron jest całkiem niezłym rozwiązaniem jeśli chodzi o wybór, to postaram się w tym wątku zamieszczać wszelkie info o nim jakie uda mi się pozyskać.
to tyle tytułem wstępu ;-)

_________________
- Dove by Quer,
- Hubsan H501S.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lis 2018, 12:41 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1331
Lokalizacja: Cieszyn
Ten temat już nie wystarczy?
viewtopic.php?f=42&p=558369#p558369

Przeniesiono


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lis 2018, 12:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 paź 2018, 19:01
Posty: 9
fajnie że reagujesz na to co napisałem - nie, nie wystarczy, bo tam nie ma tych problemów co mam ja, przeczytałem cały wątek - ale fajniej byłoby jakbyś był w stanie pomóc zamiast tak komentować ;-) ale to takie typowo forumowe podejście, hejtować zamiast pomagać i dzielić się wiedzą ;-)

Edytuj posty!

początkowo parę moich pytań padło w tym wątku
viewtopic.php?p=558258#p558258
ale postanowiłem założyć oddzielny, bo tam się zrobił już duży śmietnik

pomocy zbyt wielkiej nie uzyskałem, ale przynajmniej dzięki koledze Irenty jest dostęp do instrukcji po polsku:
https://drive.google.com/open?id=1w-v5V ... fUqpcARnKI - versja advanced
dzięki też koledze Bbela za chęć pomocy.
Dla porządku linkuję też dostęp do instrukcji w english:
http://www.helipal.com/download/uav/hel ... manual.pdf - versja standard

może się komuś przyda, tego nigdy za wiele

Edytuj posty!

… dla chronologii przypomnę, że na początku był problem z oderwaniem drona od podłoża - nie można było włączyć silników - okazało się, że dron i manipulator musi złapać sygnał GPS, o czym załączona instrukcja nie wspominała, co więcej instrukcja nie mówiła nic jak wejść do setupu, żeby ustawić tryb ręczny, ale to też było dopiero wynikiem studiowania instrukcji z netu. a nie tej dołączonej do drona, żeby się tego dowiedzieć.
koniec końców udało się silniki uruchomić i drona wystartować zarówno w trybie GPS jak i w manualu,
ale to nie był koniec problemów …

… aktualnie jest problem z zapisem zdjęć oraz video - dron niczego nie zapisuje, jest reakcja na klawisze Photo i Video ale nie włącza się zapis video ani nie robi zdjęcia.
zmieniona jest już karta i dalej nic, a co ciekawe niezależnie czy karta jest w slocie czy też jej nie ma, to na ekranie transmitera na zielono świecą ikony kamerki i karty pamięci jakby wskazując że wszystko jest ok - a nie jest ok i zapisów video oraz zdjęć nie da się uruchomić.
najpierw była karta 64GB, teraz 32GB - instrukcja tez nic nie mówi o wielkości obsługiwanych kart :-?
gdzieś lakonicznie w instrukcji EN jest podane że kartę należy sformatować w transmiterze - slot niby jest, ale funkcji formatowania karty nie ma w setupie :-( - powinno to być lepsze niż formatowanie na kompie.

...próbowałem też poćwiczyć funkcje HEADLESS MODE i FALLOW ME ale poza tym, że daje się je przełączać pomiędzy stanami ON i OFF zgodnie z instrukcją to brak jest reakcji drona (oczywiście wszystko przy właściwym sygnale GPS)

ktoś jest w stanie coś pomóc czy doradzić ?

_________________
- Dove by Quer,
- Hubsan H501S.


Ostatnio zmieniony niedziela 04 lis 2018, 14:12 przez zibi hubsan, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lis 2018, 14:35 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 948
Może tutaj znajdziesz odpowiedź na swoje pytania https://www.droneflyers.com/talk/thread ... ures.3168/ Coś jest wspomniane że problem leży w oprogramowaniu .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lis 2018, 15:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 paź 2018, 19:01
Posty: 9
dzięki, zawsze to jakaś informacja. :->
Trochę nie bardzo chce się wierzyć że te tryby od zawsze źle działały w tym dronie (a raczej ze nie działały) - możliwe że najlepszym rozwiązaniem będzie kontakt z Panią Anne Lu ;-) bo jak widać i z firmware nie jest tak różowo żeby był dostępny właściwy :-?
U mnie firmware jest znacznie wyższy od tego opisywanego w linkowanym wątku.

Jednak na ten moment bardziej by mnie interesowała możliwość zapisu Video i zdjęć które to funkcje na ten moment u mnie nie działają.

_________________
- Dove by Quer,
- Hubsan H501S.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lis 2018, 19:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11970
Lokalizacja: Mikoszewo
zibi hubsan pisze:
fajnie że reagujesz na to co napisałem - nie, nie wystarczy, bo tam nie ma tych problemów co mam ja, przeczytałem cały wątek - ale fajniej byłoby jakbyś był w stanie pomóc zamiast tak komentować ;-) ale to takie typowo forumowe podejście, hejtować zamiast pomagać i dzielić się wiedzą ;-)

Skazi miał na myśli żebyś bez sensu nie mnożył tematów więc zamiast uprawiać żałosne biadolenie na temat hejterki i "typowo forumowego podejścia" zacznij czytać ze zrozumieniem i trzymaj się jednego miejsca. Dodatkowo byłoby miło gdybyś zapoznał się z regulaminem forum i nauczył się funkcji edycji postów zamiast walić jednego pod drugim.

Temat scalam.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lis 2018, 04:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 sie 2015, 16:02
Posty: 107
Lokalizacja: Dębno, zachodniopomorskie
zibi hubsan pisze:
dzięki, zawsze to jakaś informacja. :->
Trochę nie bardzo chce się wierzyć że te tryby od zawsze źle działały w tym dronie (a raczej ze nie działały) - możliwe że najlepszym rozwiązaniem będzie kontakt z Panią Anne Lu ;-) bo jak widać i z firmware nie jest tak różowo żeby był dostępny właściwy :-?
U mnie firmware jest znacznie wyższy od tego opisywanego w linkowanym wątku.

Jednak na ten moment bardziej by mnie interesowała możliwość zapisu Video i zdjęć które to funkcje na ten moment u mnie nie działają.
Drogi Kolego. Jako były już wprawdzie użytkownik H501s z rocznym doświadczeniem mogę powiedzieć jedno - wszystko z Twoim Hubsanem zdaje się być ok, tylko Ty wydajesz się być ciut ignorantem, który oczekuje wszystkiego na talerzu, nie sprawdzając tego, co Ci de facto podano. Wszystkie informacje są podane albo w instrukcji, albo na stronie producenta. I to, że H501s akceptuje karty do max 32GB, i to, że dron jest domyślnie ustawiony w tryb tzw bezpieczeństwa, tzn ze nie odpali silników bez odpowiedniej liczby satelit itp. Co do trybów typu "orbit" - nie napisałeś czy masz nowego drona, czy używkę. Te opcje były dodawane wraz z kolejnym firmware, więc przy używce, jeśli poprzedni właściciel nie robił aktualizacji, może takich funkcji nie być. Proponuję więc wrzucić trochę na luz z tonem i rzeczowo stawiać pytania.

Jeśli ogarniasz trochę angielski, to polecam grupę Hubsana na Facebooku:

https://m.facebook.com/groups/1655445394706994/?ref=group_header&view=group

Dominują użytkownicy H501s. Ogromna skarbnica wiedzy i grupa wsparcia w każdej niemal sprawie (tak samo zresztą jak to gremium).

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

_________________
Hubsan H501s-s standard
Syma x5c od dwóch lat na sośnie :)
Mnóstwo innego latającego drobiazgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 gru 2018, 15:51 
Offline

Rejestracja: piątek 22 lip 2011, 17:34
Posty: 2
Lokalizacja: Poznań
Witam, tak się właśnie zastanawiam nad tym dronem, czym różni się wersja advanced od high edition? To jest to samo? I drugie pytanie jakie są wersje dostępne tego drobna? Jest h501s jest też h501s-s i chyba h501s-s-h.
Czym one się różnią? i w jakim sklepie kupię najlepszą wersję?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 gru 2018, 23:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 02 maja 2016, 23:30
Posty: 55
Lokalizacja: Polska
Na zagranicznych forum piszą, że wersja ss surowa lepiej brać 501s. Te dwie wersje w sklepach sprzedawane pod indeksem 501S. Odróżnić można bardzo prosto wersja S nagrywa filmy w formacie .mov wersja ss w formacie .mp4. Wersja standard i PRO różnią się aparaturą. Pro wersja ma większy zasięg i stabilniejszy link ale mniejszy ekran FPV, jest zgrabniejsza i ma lepiej rozwiązane włączenie poszczególnych trybów lotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 gru 2018, 15:18 
Offline

Rejestracja: piątek 22 lip 2011, 17:34
Posty: 2
Lokalizacja: Poznań
Dzięki za odpowiedź. A czy wersja s i ss nagrywa filmy i robi fotki w takiej samej rozdzielczości? Gdzieś przeczytałem że wersja ss to h501a tylko bez wifi. Jakie to są rozdzielczości?
Na grupie FB jest film, na którym pokazano że płytka PCB kamery jest inna. Ale czy lepsza? Czy sama kamera jest inna?

Co do standard i advance to znam różnice. A advance i high Edition to dla mnie to samo, inna nazwa marketingowa.

EDIT
Sprawdziłem jak wygląda sprawa części zamiennych do h501S, H501SS oraz H501a. Ciekawa sprawa. Wygląda na to, że wersja h501ss i h501a różnią się faktycznie tylko jednym detalem i firmware. Natomiast h501s to zupełnie inna konstrukcja "elektroniką" podobna do h501C (której nie znam nawet teoretycznie). Zaczynając od elektroniki h501ss, wygląda jakby miała zintegrowaną płytę główną. Posiada na niej GPS, gyro, kompas, nadajnik. Dokładnie taka sana jest w h501a, tylko soft jest inny i można go zamienić.
h501ss h501a Flight-control.jpg
h501ss h501a Flight-control.jpg [ 49.89 KiB | Przeglądany 20 razy ]


Do tego dochodzi kompatybilny moduł kamery w dwóch wersjach - z WIFI lub bez WIFI.
To jest ten z WIFI dedykowany do h501a:
h501ss h501a Camera WIFI function.jpg
h501ss h501a Camera WIFI function.jpg [ 28.49 KiB | Przeglądany 20 razy ]


Tutaj jest ten bez WIFI do h501ss, ma po prostu wolne pole na PCB (to białe na górze):
h501ss h501a Camera without WIFI function.jpg
h501ss h501a Camera without WIFI function.jpg [ 50.61 KiB | Przeglądany 20 razy ]



Jeśli chodzi o h501s to zupełnie inna historia, tam jest płyta zasilająca, osobno moduły: gyro, kompasu, transmitera, GPS. Suma PLN za moduły jest znacznie większa niż w h501ss / h501a.
h501s power board.jpg
h501s power board.jpg [ 53.94 KiB | Przeglądany 20 razy ]
h501s flight control.jpg
h501s flight control.jpg [ 46.6 KiB | Przeglądany 20 razy ]
h501s Geomagnetic.jpg
h501s Geomagnetic.jpg [ 16.04 KiB | Przeglądany 20 razy ]
h501s GPS.jpg
h501s GPS.jpg [ 56.72 KiB | Przeglądany 20 razy ]
h501s reciver.jpg
h501s reciver.jpg [ 31.85 KiB | Przeglądany 20 razy ]


Moduł kamery też jest inny, ale nie znalazłem fotki. Biorąc pod uwagę różnice w elektronice s i ss, pewnie też muszą mieć inne obudowy w środku.
Wygląda na to, że jeśli mamy h501ss, możemy go przerobić na h501a wymieniając płytkę z kamerą, na taką z modułem WIFI za 250 pln + zmiana softu. Znalazłem nawet tutorial Pana 1nformatica (nie oglądałem jeszcze):



Jeszcze raz ponawiam prośbę o podanie rozdzielczości i MPix dla s i ss (może też h501a), najlepiej odczytanej z surowych własnych plików. No to się rozpisałem, ale może komuś kto tak jak ja szukał różnic to pomoże.


Ostatnio zmieniony niedziela 09 gru 2018, 16:48 przez roniin, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 316 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: misiodab i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.