Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 lip 2018, 03:04


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 16 sty 2016, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 24 wrz 2011, 20:27
Posty: 70
Lokalizacja: Gdansk
Witam

Przede mną pierwszy lot 250-tką. W związku z tym mam wielką prośbę o zerknięcie na moje ustawienia w CleanFlight czy gdzieś nie zrobiłem babola.
https://www.youtube.com/watch?v=tijFWEGU0iA

Nie wiem czy aby właściwie ustawiłem Throttle. Czy po zazbrojeniu silników (lewy drążek -lewo dół) silniki powinny pracować czy stać w miejscu?
U mnie po "zazbrojeniu" stoją i ruszają dopiero wtedy gdy lekko zwiększę ciąg Throttle


Pozdrawiam
Mmar


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 sty 2016, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3162
Lokalizacja: Olsztyn
Masz włączoną opcję Motor_Stop więc silniki startuję dopiero po podniesieniu Throttle.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 sty 2016, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 24 wrz 2011, 20:27
Posty: 70
Lokalizacja: Gdansk
Jakie są zalecenia? Czy opcja motor_stop powinna być załączona czy nie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 sty 2016, 22:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3162
Lokalizacja: Olsztyn
To zależy od Ciebie, opcję motor_stop zaleca się mieć wyłączoną ze względów bezpieczeństwa żeby się nie pokaleczyć, ja latam od początku z motor stop i jeszcze się nie pociąłem. Jak zostawisz motor stop to ustaw sobie krótki czas auto disarm i tyle.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 sty 2016, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 24 wrz 2011, 20:27
Posty: 70
Lokalizacja: Gdansk
Zastanawiam się czy gdy ta motor_stop będzie Włączona to czy przypadkiem podczas lotu nie spowoduje wyłączenia silników i kreta


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 sty 2016, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3162
Lokalizacja: Olsztyn
Kolega miał przez chwilę z tym problem ale jak ogarnął że quad spada mu przez THR za nisko bo silniki się wyłączają nie opuszczał drążka tak nisko. Swoja drogą nawet jak wyłączysz opcję motor stop to kręcące się śmigła na idle nie będą miały na tyle dużego ciągu żeby utrzymać quada w powietrzu.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 sty 2016, 23:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 321
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
PiotrSz pisze:
Kolega miał przez chwilę z tym problem ale jak ogarnął że quad spada mu przez THR za nisko bo silniki się wyłączają nie opuszczał drążka tak nisko. Swoja drogą nawet jak wyłączysz opcję motor stop to kręcące się śmigła na idle nie będą miały na tyle dużego ciągu żeby utrzymać quada w powietrzu.

To ostatnio się zmienia. Air Mode z Betaflight nie zeruje I i zapewnia stabilizację nawet na minimalnych obrotach. Plus mikser jest bardziej aktywny na małej przepustnicy. Więc nawet z min throttle można opadać pod dowolnym kątem i quad jest stabilny

_________________
https://quadmeup.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 sty 2016, 10:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 24 wrz 2011, 20:27
Posty: 70
Lokalizacja: Gdansk
To może jeszcze jedno pytanie :
Na którym z trybów lotu : Angle, Horizon, Baro, Mag ćwiczyć pierwsze loty ?

Pozdrawiam
Mmar


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 sty 2016, 11:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 lis 2015, 15:33
Posty: 25
Tu masz opisane tryby o których piszesz, sam wybierz który Ci pasuje :)
http://mdiy.pl/quadcopter-konfiguracja- ... atury-cz2/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 sty 2016, 11:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3162
Lokalizacja: Olsztyn
mmar, jak będziesz latał w trybie stabilizacji to nauka latania będzie trwała dużo dłużej niż w trybie acro, co prawda w tym ostatnim będzie trudniej na początku ale za to dużo szybciej się nauczysz latać jak należy. To jest tylko moje zdanie i pewnie nie każdy będzie je podzielał. Trochę żałuję że od początku nie uczyłem się latać w trybie acro...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 sty 2016, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 321
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
mmar pisze:
To może jeszcze jedno pytanie :
Na którym z trybów lotu : Angle, Horizon, Baro, Mag ćwiczyć pierwsze loty ?

Pozdrawiam
Mmar

Jak masz FPV to od razu Acro. W CF Acro jest wtedy jak nie wybierzesz nic innego.
Jak nie masz FPV to acro będzie męczarnią. Diabelnie ciężko ocenić bez Fpv co robi quad i w którą stronę jest przechylony i o ile.

_________________
https://quadmeup.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 cze 2018, 16:49 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 71
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
To też zadam tu pytanie, żeby nowego tematu nie robić, bo w sumie o cleanflight chodzi i porównanie ANGLE do ACRO.

W trybie ANGLE przechyły quada nie następują tak gwałtownie, jak w ACRO przy tych samych wychyleniach prawego drążka (mode2). Czy da się tak zrobić, poprzez ustawienie jakichś PID'ów czy może aparatury, żeby te przechyły w ACRO nie były takie gwałtowne, czy to już tak się trzeba nauczyć latać i kropka? Latam sobie po ogródku powoli między krzewami, no i żeby to precyzyjnie robić, to w ANGLE latam. W ACRO ciężko manewrować, strasznie czułe drążki.

_________________
Walkera Rodeo 110 i F210


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 cze 2018, 17:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 477
Lokalizacja: Kraków
To nie to że drążki w acro są czułe, tylko to jest zupełnie inny tryb lotu, poczytaj jak to dokładnie działa. Angle jak wiesz trzyma poziom a wychylenia prawego drążka = pochylenie koptera.
ACRO działa jak latanie statkiem kosmicznym w grze komputerowej, jak puścisz drążki to nic sam nie poziomuje, leci dalej tam gdzie go skierowałeś. Dlatego bez FPV nie ma sensu na tym latać.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 cze 2018, 17:52 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 71
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
Tanner pisze:
To nie to że drążki w acro są czułe, tylko to jest zupełnie inny tryb lotu, poczytaj jak to dokładnie działa

Tak, wiem, jak działa, bo w nim latam (czyt. uczę się), zarówno w LOS jak i FPV, ale na otwartej przestrzeni, bo dron szybki i dziki jak diabli. Chodzi mi o to, czy da się trochę "złagodzić" tą narowistość, żeby na drążkach była większa precyzja. Coś dla porównania - jak ustawienie na komputerowej kierownicy trybu 360 st. w porównaniu do 180 stopni. Możesz precyzyjniej sterować autem.

A w LOS jest fajnie się nauczyć, popatrz na filmy quadmovr'a na yt. Gość lata, jakby był jakimś obcym...

_________________
Walkera Rodeo 110 i F210


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 cze 2018, 18:06 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 477
Lokalizacja: Kraków
Sorry, źle zrozumiałem :) Tak, ustawia się tzw. rate'y - czyli właśnie współczynnik szybkości danej osi przy wychyleniu drążka. Nie ma to związku z PIDami, ludzie ustawiają w zależności od preferencji i umiejętności.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.