Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 18 sie 2018, 23:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 12 sty 2016, 10:47 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 23:27
Posty: 159
Lokalizacja: Warszawa
Witam

Czy ktoś miał lub ma apke FlySky FS-i10 i może cos na jej temat powiedzieć ? Planuje zakup takowej po fly sky 9x z linkiem frsky X


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 mar 2016, 00:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 lut 2016, 20:49
Posty: 46
Lokalizacja: LU
Pytanie dość stare, ale dopiszę się: ja mam, jeszcze nie przetestowaną w lataniu. Podoba mi się łatwość i czytelność konfiguracji: wielki dotykowy ekran. Nieźle działa w symulatorach (złącze USB). Flysky jest trochę ładniejsza od Turnigy, ale turnigy wydaje się być bardziej rozwojowa, jeśli chodzi o oprogramowanie (zrobili wersję "dedykowaną" dla dronów).
Obsługuje telemetrię (RSSI, SNR, napięcie odbiornika bezpośrednio,; napięcie LiPo, obroty, temp. - po dołożeniu modułów do odbiornika).
Radio ma wbudowane, więc inne nadajniki można próbować podłączać przez port trenera.
Mam wrażenie, że apka mogłaby być przebojem, jeśli soft byłby Open i pojawiłyby się możliwości modyfikacji/rozwoju (komunikaty głosowe itp/)

Testy w praktyce już niedługo, na razie za zimno na wyjazd na działkę :-)

--- edit ---

po testach w powietrzu muszę stwierdzić słaby, moim zdaniem, zasięg radia.
200-300 m i nadajnik drze się alarmami, sygnał poniżej -80dbm,
słabo moim zdaniem, teren pól i łąk, zero zakłóceń, anteny dobrze ułożone.
rozczarowałem się. Będę dokładać inny link do tej apki, albo zmieniam na 9xr pro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 kwie 2016, 22:30 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 23:27
Posty: 159
Lokalizacja: Warszawa
Ja w końcu zakupiłem taranisa i jestem mega zadowolony. Apka bardzo intuicyjna a po paru dniach robiłem w niej różne różności :) Sam uciekłem z fly sky th9x bo zasięg był tragiczny. Jesli sama Aparatura Ci pasuje to ją zostaw a zmień link na np fr sky (taranis ma go w serii) 1 km w zabudownym spokojnie ogarnia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 07:51 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:29
Posty: 25
Lokalizacja: Włoszczowa
Witam:
Odświeżę temat. Czy warto zainteresować się tą aparaturą? Jak jest z tym zasięgiem na standardowym zestawie moduł nadawczy odbiornik? Jeśli to nie to co polecicie w tej cenie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 08:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Chyba lepiej kupic taniej fs-i6 i wgrac moda na 10ch.
Strzelam sama czesc radiowa jest taka sama.

Jesli oczywiscie nie zalezy Ci na tym "niewiadomopocokomu" lcd


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 08:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 lip 2017, 08:17
Posty: 24
Lokalizacja: Krasnystaw
Co do samej apki miałem ją w rękach i naprawdę jest to fajny sprzęt, czytelność i funkcje są naprawdę na dobrym poziomie co do zasięgu niestety nie testowałem ale z tego co pamiętam nie jest to ten sam moduł radiowy co w fs-i6.
Wiadomo do FS-i6 da się wgrać softa i zrobić te 10 kanałów ale mimo wszystko według mnie i10 jest lepszą apką, nie będę tutaj porównywać do taranisów bo to jednak inna klasa.

_________________
Walkera, Syma ,Nine Eagle, Tarot, MJX, DJI, Zerotech, AEE


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 08:51 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:29
Posty: 25
Lokalizacja: Włoszczowa
Widziałem tą wyprzedaż i mnie zainteresowała.
Czytałem tylko różne opinie odnośnie zasięgu? Jaki jest koszt wymiany modułu nadawczego i odbiornika (jestem zielony w tym temacie).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 09:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Na fs-i6 z odbiornikiem fs-i6ab ludzie lataja ok 1km, mnie sie udalo pod miastem ok 700m na wysokosci ok 50m co uwazam za spoko wynik.
Nadajnika nie wymienisz (latwo) w tym radiu, mozna co najwyzej dorzucic cos innego typu LRS przez port trenerski lub kanapke z odbiornikiem.

Szczerze mowiac w zyciu nie chcialbym radia z takim wyswietlaczem, ktory nic nie wnosi na wbudowanym sofcie a podbija cene.
Na poczatek polecam jednak fs-i6 w dobrej cenie z BG mozna dopac za c.a 150zl komplet z odbiornikiem fs-i6ab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 09:51 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:29
Posty: 25
Lokalizacja: Włoszczowa
Czy dobrą alternatywą jest apka FlySky FS-i6X z odbiornikiem FS-iA10B.
Jak wygląda sprawa zasięgu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 11:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 sty 2015, 17:02
Posty: 29
Wg mnie i10 to bardzo dobra aparatura do latania w zasięgu wzroku. Problem tkwi jednak w aktualizacjach: HK ma kompletnie gdzieś jakie są oczekiwania użytkowników i z każdą nową aktualizacją (dość rzadkimi btw.) poprawiają jedną rzecz a inną psują. Bardzo ciężko jest mi to pojąć tym bardziej, że jestem z grupy "pierwszych" użytkowników, którzy wybulili ponad sto pięćdziesiąt zielonych i liczyli na tzw. support. Niedopuszczalne dla przykładu są choćby niedziałające czasomierze :( z kolei nie mogę się zgodzić w sprawie dotykowego wyświetlacza. Jeśli się choć już trochę użytkownik zorientuje co i gdzie to nawigacja staje się błyskawiczna.

Inaczej rzecz ujmując, wielki, niewykorzystany potencjał i brak - jak na razie - perspektyw na jego wykorzystanie. Liczę na to, że ktoś pewnego dnia ją zhakuje, naprawi błędy i całość usprawni, i wtedy będzie to konkurent taranisa.

Tak przy okazji: czy ktoś z forumowych kolegów dorzucił już LRS do i10? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 11:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Pirat_VL pisze:
Tak przy okazji: czy ktoś z forumowych kolegów dorzucił już LRS do i10? :)

Jesli i10 ma wyjscie na trainer port to jest tez PPM output. Ten output dajesz na wejscie LRS i po sprawie.

Jak zalozysz gogle to tak na prawde ten dotykowy wyswietlacz tylko przeszkadza chyba ze da sie go jakos wylaczyc.
PS. Jakie to ma dodatkowe funkcje w stosunku np do i6?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 wrz 2017, 22:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 sty 2015, 17:02
Posty: 29
MorF pisze:
Jesli i10 ma wyjscie na trainer port to jest tez PPM output. Ten output dajesz na wejscie LRS i po sprawie.


Bardziej skłaniałem się do ładnego zapakowania do środka eleresa DIY i dolutowaniem kabelka do PPM w środku :-)

MorF pisze:
Jak zalozysz gogle to tak na prawde ten dotykowy wyswietlacz tylko przeszkadza chyba ze da sie go jakos wylaczyc.


Masz rację, tutaj by się przydała jakaś blokada - jak w telefonach-tabletach.

MorF pisze:
PS. Jakie to ma dodatkowe funkcje w stosunku np do i6?


Ciężko mi tak na szybko wymyślić :-> ale na pewno coś się znajdzie! (a tak naprawdę głównie to 10 kanałów mnie skusiło... że też cholera musieli zrobić i6 po dwóch latach 10-kanałowe :roll: )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 wrz 2017, 05:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11711
Lokalizacja: Mikoszewo
Pirat_VL pisze:
Bardziej skłaniałem się do ładnego zapakowania do środka eleresa DIY i dolutowaniem kabelka do PPM w środku :-)

Co za różnica? Jak masz port trenera to jest on gdzieś podłączony na płycie. Wystarczy wlutować się w jego nóżkę z PPM (jeżeli siedzi na PCB) albo w jego kabelek (jeżeli siedzi w obudowie) i po problemie. A gdzie sobie skitrasz moduł eLeReS'a to już kwestia gustu. Gorzej jeżeli tego portu nie ma bo wtedy musisz węszyć po płycie kędy ten PPM leci.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 wrz 2017, 07:59 
Kod:
Chyba lepiej kupic taniej fs-i6 i wgrac moda na 10ch.
Strzelam sama czesc radiowa jest taka sama.


Nawet cześć radiowa fs-i6 i fs-i6X różni się jak strzelać to moduł radiowy miał by być z wersji fs-i6X, zobacz sobie filmiki na YT. Więc jak polecać to zdecydowanie fs-i6X bo cena różni się nieznacznie.

Obrazek


Cytuj:
Czy ktoś miał lub ma apke FlySky FS-i10

Nie miałem ale chciałem kupić, informacje z internetu mnie zniechęciły. Kupiłem narazie dwie
do lotów krótkich mam FS-i6X do "długich" Taranis X9D plus, na moje amatorskie loty wystraszy.
Długie loty to hexa z kamerą, i tak latam w zasięgu wzroku, krótkie to FPV loty racerem w odległości ok 100-300m.


Na górę
  
 
Post: piątek 11 maja 2018, 23:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 maja 2018, 13:22
Posty: 5
Lokalizacja: Katowice
Ja powiem tak, jak widziałem jak się konfiguruje inne aparatury to mi się przypomina flight manager ze starego boeinga 747-400.
Zamiast stukać w te klawisze jak głupi można palcymami lub rysikiem ( który jest w aparaturze ( wysuwany ) ) dosłownie migiem wszystko skonfigurować.
Ponadto, masz kolorowy ekran więc obsługa jest o wiele bardziej przyjemna.
Świecić nie musi bo możesz sobie ustawić po jakim czasie ekran ma się wyłączyć.
Mam tą apkę i jestem z niej bardzo zadowolony. Używam ją do hexy jak i do szybowca.
Różnice są, np. możesz na karcie pamięci zapisać mnóstwo modeli z ustawieniami dla każdego z osobna.
Jak dla mnie wszystkie inne aparatury odpadają jeżeli chodzi o wyświetlacz, funkcje oraz interfejs ( jak za tą cenę ) a reszcie proponuję przetrzeć oczy bo jest już 2018 rok ;-)
Na koniec dodam że widziałem różne testy na necie i niektórzy uzyskiwali zasięg nawet do 2000m bez żadnych modów, natomiast tym którzy nie mają takiego zasięgu proponuję przypomnieć sobie jak powinny być ustawione anteny rx względem siebie, czy to w dronie czy w samolocie ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.