Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 mar 2019, 10:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 07 mar 2015, 16:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 16 kwie 2014, 17:47
Posty: 290
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Witam,
nie latałem już chyba ze dwa tygodnie. Dzisiaj korzystając z pogody w końcu się wybrałem i dosyć mocno się zdziwiłem...po włączeniu apki i podłączeniu baterii w kopterze dioda od Nazy zaczęła mrugać na czerwono sygnalizując błąd... Wróciłem do domu, podpiąłem do asystenta i wyskoczył error 29:
"Motors Start failure caused by TX stick(s) mid point error too big
If the TX stick(s) mid point error is too big, Motors Start will fail when you execute the Combination Stick Commands (CSC) and lead to the aircraft will not takeoff.. And the LED will blink Red four times per second continually to warn you.
TX stick(s) mid point error too big can be caused by the following reasons:
(1) There is TX stick (except the throttle stick) not at center when power on the autopilot system.
(2) The TX sticks has been trimmed, which leads to the large deviation of mid point. For example, the SUB-TRIM has been adjusted for Futaba transmitter.
(3) The TX stick(s) travel has larger asymmetry.
For the reason (1), please put all TX sticks at the mid point, and then power cycle the autopilot system to re-record the mid point. If the problem continues, that can be caused by the reason (2) or reason (3), you need to adjust the output range of your TX, and then use the Assistant Software to redo the TX calibration. Please carry out the following procedures.
(1) Connect to the Assistant software, click Basic-> R/C-> Command Sticks Calibration, and push all TX sticks throughout their complete travel range to see if any stick cannot reach its largest position.
(2) Adjust the largest travel of TX stick until the cursor on the Assistant software can reach both end positions, according to your TX manual.
(3) Power cycle the autopilot system, note that power cycle is required.
(4) Redo the TX calibration according to the Assistant software."

Zauważyłem, że jeśli włączę apkę z throttle w pozycji centralnej to wszystko działa, natomiast jeśli włączę apkę z throttle na dole to po włączeniu koptera naza miga na czerwono... Wcześniej zawsze włączałem apkę z thr na dole i nie było problemu.
Robiłem kalibrację drążków w asystencie oraz w apce, ale nie pomogło. Włączałem całość kilka razy i też nic.
Sprzęt to Naza M Lite po upgrade na v2, aparatura to turnigy 9xr z linkiem frsky.

Mieliście coś podobnego? Zna ktoś rozwiązanie tego problemu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 mar 2015, 16:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6928
Lokalizacja: Polska
robak56 pisze:
Witam,
nie latałem już chyba ze dwa tygodnie. Dzisiaj korzystając z pogody w końcu się wybrałem i dosyć mocno się zdziwiłem...po włączeniu apki i podłączeniu baterii w kopterze dioda od Nazy zaczęła mrugać na czerwono sygnalizując błąd... Wróciłem do domu, podpiąłem do asystenta i wyskoczył error 29


Taki blad wyskakuje zazwyczaj gdy ktorys z drazkow (inny niz throttle) nie jest na srodku podczas wlaczania Nazy. Zazwyczaj to wynik blednej kalibracji lub przestawionego trymu, ale w Twoim przypadku dziwne jest to, ze ustawienie THR na srodku leczy problem.

Jedyne co mi przychodzi do glowy to jakies mechaniczny problem ktory powoduje ze gdy drazek THR masz na dole to np. RUD nie jest na srodku. Ew. jakis miks w aparaturze.

Zmieniales cos od czasu ostatnich lotow w apce?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 mar 2015, 17:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 16 kwie 2014, 17:47
Posty: 290
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Nie zmieniałem nic oprócz przełożenia odbiornika z dolnego CP na górny i pozbycie się dzięki temu przedluzek.
Zauważyłem że jak włączam kopter przy thr w dole to w asystencie pokazuje najpierw pozycję dolną i dosłownie po niecałej sekundzie wędruje na środek... Sprawdzę mixy a jeśli będzie ok to drobne przywrócić ustawienia fabryczne i skonfiguruje na nowo...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 mar 2015, 17:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6928
Lokalizacja: Polska
robak56 pisze:
Nie zmieniałem nic oprócz przełożenia odbiornika z dolnego CP na górny i pozbycie się dzięki temu przedluzek.
Zauważyłem że jak włączam kopter przy thr w dole to w asystencie pokazuje najpierw pozycję dolną i dosłownie po niecałej sekundzie wędruje na środek... Sprawdzę mixy a jeśli będzie ok to drobne przywrócić ustawienia fabryczne i skonfiguruje na nowo...


Tak powinno sie dziac dla wszystkich innych kanalow z wyjatkiem THR. Jestes pewien ze masz w dobrej kolejnosci podlaczone kanaly do odbiornika?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 mar 2015, 17:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 16 kwie 2014, 17:47
Posty: 290
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Sprawdzę dla pewności jak wrócę do domu. Dzięki za zaangażowanie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 mar 2015, 22:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 16 kwie 2014, 17:47
Posty: 290
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kryzys zażegnany...ale za to strasznie mi wstyd...
Przekładając odbiornik na górę pomyliłem Aileron z Throttle...
Dzięki pawelsky za pomoc, będziesz w BB stawiam piwko:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 mar 2015, 01:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6928
Lokalizacja: Polska
robak56 pisze:
Kryzys zażegnany...ale za to strasznie mi wstyd...
Przekładając odbiornik na górę pomyliłem Aileron z Throttle...
Dzięki pawelsky za pomoc, będziesz w BB stawiam piwko:)


No to plus dla Ciebie za to ze sprawdziles blad w asystencie zamiast probowac na sile latac bo mialbys niezly pasztet.

Warto zrobic sobie "czekliste" i sprawdzac wszystko przed lotem, szczegolnie po przerobkach.

Udanych lotow!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.