Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 15 gru 2018, 08:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 439 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 07 cze 2017, 09:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 11:36
Posty: 17
Lokalizacja: wRCław
Dzień dobry,
witam wszystkich w tym jakże fascynującym wątku o micro minimOSD. Wyżej wyczytałem że jesli czarny ekran to inny system niżto co podaje kamera, a ja mam inny problem, mianowicie, mam obraz z kamery który przechodzi przez minima, ale ten nic nie nakłada.... . Wgrałem mwosd 1.7, ustawiłem sobie co ma być wyświetlane w mw gui1.7 do chroma, i po podpięciu pakietu pusto w goglach...
Nie mam doświadczenia z minimem, pół nocy walczyłem , po czym okazało się że dwie sztuki musząmiećuwalony bootloader, na szczęście ostatnia zagadała od strzała z arduino... wsad wrzucony, tyle że pusto ....
byłbym wdzięczny za pomoc

_________________
racing drones
Tx : Turnigy 9x już er9x,
podświetlenie, moduł xjt,
Rx: x4r sbus,
Fc os BetaFlight
Vtx 25/200 mW
prywatny aj-maks: Quanum v2,
Pakiety 4s sls, tattu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 cze 2017, 18:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 mar 2016, 10:24
Posty: 38
Lokalizacja: Koszalin
Cały dzień walczyłem dziś z microminim i runcam 600tvl. Najpierw mam widok z kamery, potem ładuje się OSD na czarnym tle. Wskazuje to na niezgodność ntsc/pal. Najciekawsze jest to że gdy przejade ręką przed kamerą OSD znika a pojawia się obraz z kamery. Jakieś sugestie?? (kontroler lotu pixhawk 2.1)

[Edit]

Ok, nakierowany opcją połączenia masy kamery z minimem przerobiłem zasilanie podpinając OSD pod BEC (dodatkowo Pix będzie mniej prądu oddawał) i dalej zasilanie przez minima na kamere. Działa jak marzenie. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sie 2017, 20:44 
Offline

Rejestracja: piątek 23 cze 2017, 10:19
Posty: 64
Lokalizacja: Wrocek
Jak podłączę baterię do BAT1 to wyświetla 0.00 a jak podłączę do BAT2 to wyświetla napięcie mniejsze o 1V (jest 12,4 a wyświetla 11,4)

Co źle albo czego nie podłączyłem ??

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 19:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 872
Lokalizacja: Warszawa
Nie trzeba skalibrować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 05:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 653
u was też się tak bardzo grzeje ten MAX7456 na osd ?
mam pewne obawy zasilając go bezpośrednio z apm-a


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 08:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 437
Lokalizacja: Wawa
U mnie też się grzeje, dość mocno.

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 08:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Potwierdzam, ale działa bez chłodzenia już trzeci sezon, więc bez stresu.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 wrz 2017, 23:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 268
Lokalizacja: Tychy
A ja tak chcę zostawić mały ślad, nie wiem czy było ale chyba jest istotne. Walczyłem dwa wieczory, jakieś 10h z tym minimem podpiętego do małego skrzydła. Problemem był brak obrazu oraz samego osd. Czarny ekran. Okazało się, że napięcie zasilania minima, które leci z płytki dystrybucji to 4.78V i jest za małe, aby poprawnie zasilić układ. Nawet niebieska dioda jakoś tak słabo świeciła, ale nie wzbudziła mi żadnych podejrzeń. Podpiąłem osobną przetwornice 5V pod 4s, która daje 4.82 V na wyjściu i .... działa! Minim ożył, Różnica 4 setek okazała się być aż tak istotna. niebieska dioda świeci dwa razy mocniej. Przy rozwiązywaniu tego problemu spaliłem jeden nadajnik AV i uszkodziłem jednego minima wyrywając mu pole od ciągłego rozlutowywania. Może komuś się przyda ;) Uwielbiam te robote...

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 wrz 2017, 23:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Szkoda, że nie zapytałeś, bo to znany problem..

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 wrz 2017, 10:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 268
Lokalizacja: Tychy
Ooo to widzę, że na nowo koła wymyślam ;) Szukajka działa kiepsko, forum przeszukuję przez googla głównie i nie trafiłem w wynik.

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 wrz 2017, 10:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To prawda, nie działa to idealnie.

Często dokładam osobny bec do minima, żeby miał te 5V. Przy okazji eliminuję problemy z ewentualną awarią zasilania, gdy wszystko jest spięte w jedno.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 lis 2018, 23:15 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 315
Lokalizacja: Biała Podlasla
A teraz mnie dopadło.

Micro minim podpięty do sp Racing F3, na pokładzie inav, ale próbowałem też opcję standalone.

Objaw - brak OSD na ekranie.
Po odpieciu sygnału kamery uzyskuję na monitorze obraz jak w załączniku.

Co próbowałem :

Masę video in i video out podpialem do masy zasilania minim.
Zasilalem minim z rs sp Racing F3.
Zasilalem minim z bec 5V przez wejście z boku a także próbowałem z zasilaniem przez rs.

Lampki świeca się na minim intensywnie - głównie niebieska, mniej intensywnie zielona.

Bez zasilania minim mam czarny ekran.

Kamera Sony, działa kiedyś z dużym minimosd i tym samym F3.

Na początku w tym samym quad zie, potem poszedł do samolotu.
Tam miałem problem z brakiem OSD, który rozwiązał się gdy odpiąłem zasilanie 5V od dużego OSD zostawiając tylko 12V (w quad zie były wcześniej podpięte oba).

Kontroler poszedł z samolotu znów do quada, i po ustawieniach przyszedł czas na podłączenie OSD - już na dużym minim wystąpił problem braku OSD, więc zmieniłem go na nowe Micro. Ale bez poprawy.

Pewnie popelniam jakiś głupi błąd, ale nie mogę go wychwycić.

Macie Koledzy pomysły?

Na chwilę obecną jest zwarta masa video in out i prawej strony zasilania. Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 lis 2018, 01:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9172
Lokalizacja: Bytom
df2 pisze:
Objaw - brak OSD na ekranie.
Po odpieciu sygnału kamery uzyskuję na monitorze obraz jak w załączniku.
Zły system (PAL/NTSC) wybrany w OSD.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 lis 2018, 12:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 maja 2014, 20:07
Posty: 96
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
Dzięki za info :-)

Niestety to chyba nie to.
Miałem ustawione auto, przeklikałem się przez wszystkie zakładki, żeby to znaleźć, a poprzednim razem umknęło.

Ustawiam PAL lub NTSC - efekt jak w załączniku.
Zmiany to jeszcze usunąłem w międzyczasie nagrywarkę z toru odbiorczego.

Zastanawiam się nad zmianą nadajnika video i kamery, ale trochę mnie przybija to, że działało.....
Chyba, że jakieś inne pomysły? ;-)


20181127_114409pal.jpg
20181127_114409pal.jpg [ 23.26 KiB | Przeglądany 254 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 lis 2018, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6671
Lokalizacja: Polska
Gdybym mial zgadywac to powiedzialbym ze masz nieskonfigurowany ekran w OSD i prawdopodobnie rowniez wgrane zle czcionki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 439 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.