Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 15 gru 2018, 12:48


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
Post: wtorek 30 maja 2017, 19:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3250
Lokalizacja: Olsztyn
Buzzer może również sygnalizować zbyt niskie napięcie napięcia, trzeba tylko to ustawić w sofcie.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 wrz 2018, 11:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 08:06
Posty: 17
Lokalizacja: Nysa
Witam,
podepnę się pod temat, gdyż wczoraj mój quad odleciał w siną dal i lądowałem awaryjnie w kukurydzy...
Podczepiony wprawdzie miałem buzzer do wskazywania napięcia lipoli, ale jak się później okazało był zamocowany niesolidnie (a właściwie nie był, tylko przeciągnięty pod rzepem) i kret przy uziemieniu go wyłuskał z wtyczki. Latadło znalazłem cudem w tych paru hektarach dwuipółmetrowej kukurydzy patrząc na wskazania error w apce...
Ale do rzeczy: mam buzzerek z generatorkiem i nie mam pewności czy mogę go podłączyć do FC. Mój FC to jakiś klon F3 (podobno customizowany do eachine 250). Na płytce w UART2 mam pin oznaczony BUZ(ER?). Czy to do niego właśnie mogę podpiąć plus z buzzerka?
Obrazek

_________________
=============
Pozdr
MirekH, Nysa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 27 wrz 2018, 09:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 08:06
Posty: 17
Lokalizacja: Nysa
Szkoda, że musiałem szukać wiedzy gdzieś na obcych forach...
W tym FC do pinu BUZ podpina się minus aktywnego buzera, a plus bezpośrednio do 5V na płycie.
Wydaje dźwięki przy włączaniu różnych funkcji, ale nic nie robi jak się włączy go z przełącznika. Tylko dioda miga na FC...
Może ktoś wie o co chodzi?

_________________
=============
Pozdr
MirekH, Nysa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 27 wrz 2018, 15:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3928
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
A czym go włączasz?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 27 wrz 2018, 19:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 08:06
Posty: 17
Lokalizacja: Nysa
pma_ pisze:
A czym go włączasz?

Włącznikiem skonfigurowanym w "modes" na kanał ósmy. Jak go włączę to zaczyna migć dioda, ale sygnału brak

_________________
=============
Pozdr
MirekH, Nysa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 wrz 2018, 07:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3928
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
niemożliwe, to musi działać skoro ci beep'a przy innych operacjach.
Pokaż diff'a

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 wrz 2018, 08:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 08:06
Posty: 17
Lokalizacja: Nysa
pma_ pisze:
niemożliwe, to musi działać skoro ci beep'a przy innych operacjach.
Pokaż diff'a

mmmmmmmmmmm... co pokazać (sorry)?

Już wiem :)
# diff
# Betaflight / SPRACINGF3 (SRF3) 3.5.0 Aug 14 2018 / 03:58:05 (1d710afd7) MSP API: 1.40

name xxxxxxx

feature -RX_PPM
feature -ANTI_GRAVITY
feature -DYNAMIC_FILTER
feature RX_SERIAL
feature MOTOR_STOP
beeper -RX_LOST
beeper -RX_LOST_LANDING
beeper -ARMING_GPS_FIX
beeper -BAT_CRIT_LOW
beeper -BAT_LOW
beeper -GPS_STATUS
beeper -RX_SET
beeper -ACC_CALIBRATION
beeper -ACC_CALIBRATION_FAIL
beeper -READY_BEEP
beeper -DISARM_REPEAT
beeper -ARMED
beeper -SYSTEM_INIT
beeper -ON_USB
beeper -BLACKBOX_ERASE
beeper -CRASH FLIP
beeper -CAM_CONNECTION_OPEN
beeper -CAM_CONNECTION_CLOSED
serial 2 64 115200 57600 0 115200
aux 0 0 0 1650 2100 0 0
aux 1 1 1 900 1500 0 0
aux 2 2 1 1500 2100 0 0
aux 3 13 3 1500 2100 0 0
rxfail 4 s 1100
set acc_trim_pitch = -2
set acc_calibration = 25,36,71
set mag_hardware = NONE
set baro_hardware = NONE
set serialrx_provider = IBUS
set blackbox_p_ratio = 16
set min_throttle = 1070
set use_unsynced_pwm = OFF
set motor_pwm_protocol = ONESHOT125
set motor_pwm_rate = 480
set failsafe_off_delay = 30
set failsafe_throttle = 1070
set failsafe_switch_mode = STAGE2
set failsafe_throttle_low_delay = 2000
set osd_vbat_pos = 2282
set osd_rssi_pos = 2282
set osd_altitude_pos = 2282
profile 0

set dterm_notch_cutoff = 0
rateprofile 0

set roll_expo = 30
set pitch_expo = 30
set yaw_expo = 20



pma_ coś wywnioskowałeś z tego zrzutu? Bo dla mnie to jakaś magia...
Czy to polecenie pokazuje różnice ustawień w odniesieniu do domyślnego?

_________________
=============
Pozdr
MirekH, Nysa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.