Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 19 sie 2018, 01:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1619 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 104, 105, 106, 107, 108
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 08:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 05 gru 2011, 23:29
Posty: 732
Lokalizacja: BIAŁYSTOK
Na pierwszych stronach wątku było pisane że jest taka opcja, co jest nieprawdą ,opcja działa tak że zamiast bluescrena ma się blackscrena;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1274
Lokalizacja: Lubelskie
Właśnie o tym mówię :-D a co najlepsze w opcji TV masz brak BS'a i wojnę mrówek - nie wiem po co :-D
Robicie coś z tym blasckscrenem czy latacie tak? Z testów domowych wynika że włącza się dopiero jak już sygnał zniknie prawie całkowicie.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 sie 2018, 12:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2607
Lokalizacja: Warszawa
Koledzy, podłączyłem matrycę Hyunday HT15X13-200 (konektor 20 pin) przewodem własnej roboty.
Efekt jest taki, że obraz jest wyświetlany, ale na obrazie nałożony jest jednolity szum.
Dla pewności zrobiłem drugi przewód i efekt jest dokładnie taki sam.
Czy to kwestia softu sterownika, czy jednak źle zrobiłem oba przewody?
Wygląda to tak:

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 sie 2018, 23:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9157
Lokalizacja: Bytom
Raczej zły soft. Do tej matrycy powinien być 1024x768, LVDS 8 bit, single channel, a pewnie masz 6 bit.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 sie 2018, 17:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 343
Lokalizacja: Warszawa
Posiadam niestety płytkę z chipsetem w wersji TSUMV59XU-Z1
Kiedyś miałem komplet firmware'ów do tej wersji ale gdzieś sobie poszły ;-)
Zachciało mi się zmienić matrycę. Ze strony Remzibi'ego pobrałem paczkę firmware'ów do VST59.031
Wgrałem firmware "General_1440_900..." bo takiej rozdzielczości mam matrycę.
W chwili obecnej po włączeniu zasilania włącza się podświetlenie matrycy, świeci się czerwona dioda przez dłuższą chwilę. Na chwilę zapala się niebieska dioda i od początku.
Nie przyjmuje już innego firmware'u z pendrive'a.
Jakiś pomysł co z tym zrobić ? Da się to ożywić czy nadaje się to już tylko do rzeczy "ważnych" inaczej ? ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 sie 2018, 18:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2607
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki Misiu, miałeś oczywiście rację.
Wgrałem plik: MV29P_PNL_AA150XN07_1024X768_SI8L_3V_A_5KEY_LOGO_TYPE_NONE_IR_G32_LL131014_LAMV29
Sukces jednak jest połowiczny - prawidłowo wyświetla się menu, ale jak podam analogowy sygnał na wejście, to jest jeden poziomy pasek lub skaczące paski (w zależności od ustawienia parametru TI w menu serwisowym) bez śladu obrazu.
Dodam, że kontroler jest sprawny, tylko chcę podmienić matrycę, bo ta dotychczas używana pękła.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 sie 2018, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9157
Lokalizacja: Bytom
Przecież jest dedykowany soft do HT15X13...
MV29P_PNL_HT15X13_200T_1024X768_SI8L_5V_A_5KEY_LOGO_TYPE_NONE_IR_G32_LL131014_LAMV29
Oczywiście zworkę zasilania zostawiasz na 3.3V.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 sie 2018, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2607
Lokalizacja: Warszawa
:oops:
A ja głupi patrzyłem tylko na to: 1024X768_SI8L_3V

Wgram już jutro.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 sie 2018, 18:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2607
Lokalizacja: Warszawa
Udało się wreszcie uruchomić matrycę HT15X13-200 z kontrolerem v29.
Sprawdzone na analogu i HDMI.
soft: MV29P_PNL_HT15X13_200T_1024X768_SI8L_5V_A_5KEY_LOGO_TYPE_NONE_IR_G32_LL131014_LAMV29

Przyczyną problemów był błąd w przewodzie. Polutowałem jeszcze raz i działa.


Będę przerabiał podświetlenie tej matrycy na LED. Paski które mam są jednak za długie.
Czy takie paski: https://tinyurl.com/y8klxdyc można skracać? Słyszałem, że segmentami po 3 diody.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 sie 2018, 19:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3316
Lokalizacja: Strefa G
Ja kupiłem na allegro ledy cięte z metra i podłączałem bez tego invertera tylko prosto pod 12V.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 sie 2018, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2607
Lokalizacja: Warszawa
Mam już pewność, że skraca się segmentami po 3 diody. Może jutro przerobię podświetanie - z 4 świetlówek na 2 paski ledowe.

Toretto, tak się da (i często tak jest robione), ale nie jest to "zgodnie ze sztuką".
Ledy powinny być zasilane ze źródła prądowego, a nie napięciowego. Do tego, w przypadku układu takiego jaki ja kupiłem, jasność jest sterowana pwm-em.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 00:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9157
Lokalizacja: Bytom
Typowe paski ledowe mają rezystory (po jednym na 3 diody) dobrane tak że prawidłowy prąd płynie przy 12V zasilania. Więc akurat te paski można zasilać "napięciowo".

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 08:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1274
Lokalizacja: Lubelskie
To ja sie pochwale sie :mrgreen:
Obrazek

Matryca błyszcząca (darowanemu koniu się w zęby nie zagląda) wbrew powszechnym opiniom daje rade ;-) Niestety zapomniałem trzasnąć zdjęć z boku i z tyłu, jak by kogoś interesowało to przy następnej okazji :roll:

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 18:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2607
Lokalizacja: Warszawa
Przerobiłem podświetlanie matrycy Hyundai HT15X13-200 z 4 świetlówek na 2 paski LED z przetwornicą.
Jestem bardzo zadowolony z efektu - jest jasność!
Jasność steruje się z menu serwisowego kontrolera.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1619 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 104, 105, 106, 107, 108

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.