Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 wrz 2018, 22:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 13:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3373
Lokalizacja: Strefa G
Głuś pisze:
Z tymi ogniwami baza będzie jak cegła

Nie no ledziutka jest ;) Wbudowane 19Ah a waży Max 5kg ;)


Głuś pisze:
Ja bym to zrobił przez diody szybkiego tak jak napisał maxiiii tylko napięcie z zewnątrz musi być wyższe niż to z pakietu.

Jesteś w stanie skrobnąć jakiś schemacik ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 15:10 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 216
Głuś pisze:
tylko napięcie z zewnątrz musi być wyższe niż to z pakietu.

To najpierw mu wyładuje rezerwę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 07:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3373
Lokalizacja: Strefa G
Czy taki układ z 2 diodami Schottki tak jak mówiliście będzie działał poprawnie przy założeniu, że akumulator wewnętrzny ma 9,5V a akumulator zewnętrzny ma 10-13V ?

sterowanie zasilaniem baza v2.png
sterowanie zasilaniem baza v2.png [ 11.53 KiB | Przeglądany 243 razy ]

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 09:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1862
Najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 10:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3373
Lokalizacja: Strefa G
Czy TAKIE diody będą okej ?

Baza ciągnie nie więcej jak 1,5-1,8A

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 10:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1862
Daj takie 10-20A. Te będą się mniej grzały. Mogą być od starego zasilacza PC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 10:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3373
Lokalizacja: Strefa G
Nie mam żadnego starego zasilacza. Znalazłem takie. Będą okej ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 wrz 2018, 07:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3373
Lokalizacja: Strefa G
Poskładałem układ według schematu 5 postów wyżej no i nie działa to jak bym zakładał.

Wewnętrzny akumulator o napięciu 11,3V, zewnętrzne źródło zasilania to akumulator żelowy o napięciu 12,2V. Kiedy podłączony jest akumulator wewnętrzny to napięcie pokazywane przez woltomierz to 11V. Po podpięciu żelowego napięcie na woltomierzu 11,4V. A według założenia powinno być 11,9 Cała baza ciągnie 1,5A a z aku zewnętrznego ciągnięte jest 1,1A, reszta z wewnętrznego. O co chodzi ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.