Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 19 lis 2018, 02:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 24 cze 2018, 14:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3418
Lokalizacja: Strefa G
Mały update. Miał być zasilacz buforowy do kamer + zewnętrzny akumulator 20Ah. Plusy były takie, że mając dostęp do 230V, zasilam bazę z takiego źródła a jak padnie zasilanie z sieci to zasilacz sam przełącza zasilanie na akumulator. Podpatrzyłem to na zlocie i wydawało mi się to super rozwiązaniem bo mógłbym mieć cały czas bazę włączoną i podglądać innych ale doszedłem do wniosku że na zlotach jestem raz do roku a 99% czasu siedzę sam na polu. Dlatego zapadła decyzja o zbudowaniu sobie pakietu z ogniw liion i wbudowaniu go w bazę. Nie będzie trzeba pamiętać o zabieraniu akumulatora na pole.

Wychodzi ~28Ah 3s. GS zbig&pitlab będzie mnie alarmował o niskim poziomie napięcia.

Parę zdjęć z jeszcze nieskończonej operacji:

20180624_134843 (Medium).jpg
20180624_134843 (Medium).jpg [ 242.09 KiB | Przeglądany 873 razy ]

20180624_134835 (Medium).jpg
20180624_134835 (Medium).jpg [ 295.02 KiB | Przeglądany 873 razy ]

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 cze 2018, 15:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Zawsze możesz podpiąć ładowarkę podczas pracy i w ten sposób masz zasilanie z sieci, a jak braknie prądu to wtedy idzie z aku. Tylko wyprowadź sobie złącze ładowania.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3418
Lokalizacja: Strefa G
@ Miś, coś takiego:
pakiet_bazy.png
pakiet_bazy.png [ 47.48 KiB | Przeglądany 735 razy ]


Kiedy zasilam baze z tego pakietu oraz jednocześnie go ładuje to będzie działać ?

Jak będę ładował baterie prądem 6A a baza ciągnie 1,5A tzn że prąd ładowania to 4,5A ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 14:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Wszystko się zgadza, dobrze rozumujesz. Schemat OK
Tylko przemyśl temat złącz do ładowania. Zastosuj takie żeby nie sterczały w nich gołe piny, bo jak wpadnie Ci jakieś żelastwo w złącze to będzie dużo dymu z kabli.
Jako prądowe proponuje XT30 albo XT60 jak w pakietach, a jako balansujące, to już musisz coś wymyślić. Może być wtyczka balancera przyklejona do jakiejś podstawki i zamontowana tak aby nie wystawała nad powierzchnię blatu walizki. Byle take co nie dadzą się na odwrót wetknąć. Potem robisz se przedłużkę i bez problemu podłączasz do ładowarki.
Możesz se też zrobić gdzieś z boku klapkę, a w niej po prostu po 20cm kabelków z XT60 i złączem balancera. Otwierasz klapkę, kabelki wtykasz w ładowarkę i tyle. A jak nie potrzebne to wciskasz pod klapkę i nie sterczą.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 14:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3418
Lokalizacja: Strefa G
Idealny pomysł z chowanymi kablami ;) Tak też zrobię ;)

Dzięki :-)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 09:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3418
Lokalizacja: Strefa G
Zmieściło się 19,2Ah co przy średnim poborze 1,5A powinno dać mi 12h czasu pracy na baterii :-)
Jak na złość brakło mi złącz balansera 3s i nie miałem okazji jeszcze naładować pakietu.

20180724_101051 (Medium).jpg
20180724_101051 (Medium).jpg [ 268.91 KiB | Przeglądany 518 razy ]

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 08:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3418
Lokalizacja: Strefa G
Panowie, jeśli zastosuję szybki przekaźnik to teoretycznie przy nagłym zaniku zasilania z zewnętrznego aku automatycznie przełączy się na aku wewnętrzny ? Jeśli ma prawo działać to jakiej pojemności wziąć kondensator by podtrzymał napięcie na ułamek sekundy kiedy zasilanie jest przełączane ? Baza ciągnie stale 1,5A.

sterowanie zasilaniem baza.png
sterowanie zasilaniem baza.png [ 19.62 KiB | Przeglądany 405 razy ]

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 09:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1875
Jakaś elektronika może się wyłączyć. Taki przekaźnik to nic dobrego. Lepiej daj małą przetwornicę na zasilanie zewnętrzne które będzie służyło jako ładowarka głównego akumulatora. Czyli zasilanie ładuje wewnętrzny akumulator a ten jest na stałe podłączony do elektroniki. Mała strata energii na zewnętrznym akumulatorze ale za to o wiele bezpieczniejsze dla elektroniki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 09:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3418
Lokalizacja: Strefa G
W założeniu po to właśnie jest ten kondensator na wyjściu by przy przełączaniu zasilania zapobiec jakiemukolwiek spadkowi napięcia. To co mówisz to właśnie tak robiłem na zlocie, ładowałem baterie która jest bezpośrednio połączona z resztą.

Chcę uniknąć sytuacji jak wczoraj, że padła mi wewnętrzna bateria w bazie a model 30km od bazy i jedyną opcją było by przełączenie przewodów na akumulator zewnętrzny a do tego potrzebował bym lutownicy na polu i dużo problemów. Albo podłączyć ładowarkę której nie miałem. Dlatego kombinuję jak to zrobić takie awaryjne zasilanie na polu. Padnie wewnętrzna bateria to podpinam zewnętrzny akumulator, przełącznikiem przełączam zasilanie i dalej mogę latać. Tak to wczoraj byłem w kropce. To są baaaardzo skrajne sytuacje ale lubię na wszystko mieć rozwiązanie.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 09:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3248
Lokalizacja: Olsztyn
toretto1995, a nie prościej użyć do ładowania tych aku jakiegoś BMSa zamiast walczyć z ładowarkami z ballanserem ? Tego teraz na rynku jest na tyle dużo że powinieneś coś dobrać. A do ładowania będziesz potrzebował tylko źródła prądu stałego o określonych parametrach.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 10:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3418
Lokalizacja: Strefa G
Znalazłem takiego BMSa ale nie jest napisane jakim prądem to ładuje:

https://abc-rc.pl/modul-ladowania-li-ion-3s-12v-25a

Pakiet bazy ładując prądem 1C wychodzi 19A :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 11:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1875
Te urządzenia nie są rozwiązaniem twojego problemu. Służą do czegoś innego(chociaż są przydatne w twoim zasilaniu.
Najprościej to puść jedno i drugie zasilanie przez diody schottky.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 11:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Myk z kondensatorem to słaby pomysł. Musiał by mieć kilkadziesiąt tysięcy uF, do da ci jego wymiary niewiele mniejsze od akumulatorów. Na dodatek spowoduje bardzo duże prądy udarowe dla przekaźnika przełączającego i głównego wyłącznika i całość będzie bardzo zawodna.
Rozwiązaniem problemu jest... karteczka z listą rzeczy do zabrania na której będzie widnieć ładowarka z kablami do aku w samochodzie :mrgreen:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 13:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 691
Lokalizacja: Bestwinka
Ja po prostu mam zawsze ze sobą rezerwowy aku 5Ah z wtykiem pasującym do wszystkich urządzeń wymagających zasilania na lotnisku. Przez ponad 3 lata lotów FPV dopiero niedawno zdarzyło mi się skorzystać z niego, bo zapomniałem naładować aku od monitora. Dla mnie to jest najprostsze rozwiązanie.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 13:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1373
Lokalizacja: Lubelskie
Ja bym to zrobił przez diody szybkiego tak jak napisał maxiiii tylko napięcie z zewnątrz musi być wyższe niż to z pakietu.
A tak w ogóle to kup sobie aku żelowy, naładuj pod korek i wsadź do bagażnika, jest tani i na co dzień nie musisz go nosić, a jak zajdzie potrzeba masz pod ręką zapas prądu. Z tymi ogniwami baza będzie jak cegła :-P

PS. Ja używam do bazy LiFe 4S - lekkie i nie do zajechania :lol:, a w bagażniku jeżdżą sobie dwie zelówki zdemontowane z jakichś UPS, już są trochę zajechane, ale jeszcze baze są w stanie spokojnie zasilić przez jakiś czas.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.