Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 lip 2018, 00:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
Post: niedziela 24 cze 2018, 14:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3291
Lokalizacja: Strefa G
Mały update. Miał być zasilacz buforowy do kamer + zewnętrzny akumulator 20Ah. Plusy były takie, że mając dostęp do 230V, zasilam bazę z takiego źródła a jak padnie zasilanie z sieci to zasilacz sam przełącza zasilanie na akumulator. Podpatrzyłem to na zlocie i wydawało mi się to super rozwiązaniem bo mógłbym mieć cały czas bazę włączoną i podglądać innych ale doszedłem do wniosku że na zlotach jestem raz do roku a 99% czasu siedzę sam na polu. Dlatego zapadła decyzja o zbudowaniu sobie pakietu z ogniw liion i wbudowaniu go w bazę. Nie będzie trzeba pamiętać o zabieraniu akumulatora na pole.

Wychodzi ~28Ah 3s. GS zbig&pitlab będzie mnie alarmował o niskim poziomie napięcia.

Parę zdjęć z jeszcze nieskończonej operacji:

20180624_134843 (Medium).jpg
20180624_134843 (Medium).jpg [ 242.09 KiB | Przeglądany 389 razy ]

20180624_134835 (Medium).jpg
20180624_134835 (Medium).jpg [ 295.02 KiB | Przeglądany 389 razy ]

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 cze 2018, 15:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9130
Lokalizacja: Bytom
Zawsze możesz podpiąć ładowarkę podczas pracy i w ten sposób masz zasilanie z sieci, a jak braknie prądu to wtedy idzie z aku. Tylko wyprowadź sobie złącze ładowania.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3291
Lokalizacja: Strefa G
@ Miś, coś takiego:
pakiet_bazy.png
pakiet_bazy.png [ 47.48 KiB | Przeglądany 247 razy ]


Kiedy zasilam baze z tego pakietu oraz jednocześnie go ładuje to będzie działać ?

Jak będę ładował baterie prądem 6A a baza ciągnie 1,5A tzn że prąd ładowania to 4,5A ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 14:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9130
Lokalizacja: Bytom
Wszystko się zgadza, dobrze rozumujesz. Schemat OK
Tylko przemyśl temat złącz do ładowania. Zastosuj takie żeby nie sterczały w nich gołe piny, bo jak wpadnie Ci jakieś żelastwo w złącze to będzie dużo dymu z kabli.
Jako prądowe proponuje XT30 albo XT60 jak w pakietach, a jako balansujące, to już musisz coś wymyślić. Może być wtyczka balancera przyklejona do jakiejś podstawki i zamontowana tak aby nie wystawała nad powierzchnię blatu walizki. Byle take co nie dadzą się na odwrót wetknąć. Potem robisz se przedłużkę i bez problemu podłączasz do ładowarki.
Możesz se też zrobić gdzieś z boku klapkę, a w niej po prostu po 20cm kabelków z XT60 i złączem balancera. Otwierasz klapkę, kabelki wtykasz w ładowarkę i tyle. A jak nie potrzebne to wciskasz pod klapkę i nie sterczą.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 14:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3291
Lokalizacja: Strefa G
Idealny pomysł z chowanymi kablami ;) Tak też zrobię ;)

Dzięki :-)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.