Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 21 lis 2018, 07:30


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 884 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: piątek 09 lis 2018, 22:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 721
Lokalizacja: Warszawa
Podjełem jeszcze dzisiaj samodzielna walkę z osd. Podłaczyłem monitor, po załączeniu zasilania na ekranie pojawił SIĘ NAPIS
REMZIBI OSD for NAZA 1.59
Video init NTSC30X12
Detecting NAZA
Następnie z emulatora GPS podłączyłem sygnał z konwertera TX do osd RX nie zapominając o GND.

I niestety przyciskanie przycisku nic nie daje.

Włączenie zasilania przy wciśniętym guziku pokazuje na ekranie zestaw znaków.
Konwerter działa bo mruga dioda sygnalizująca wysyłanie danych. W emulatorze ustawiłem opcję GPS-Fix.

Co robię źle

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: piątek 09 lis 2018, 22:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1754
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
A jesteś w stanie połączyć się aplikacją z OSD? Bo jeżeli nie, to pewnie i emulacja GPS nie zadziała. Migające diody na konwerterze oznaczają, że coś wysyła, ale niekoniecznie, że transmisja działa.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: piątek 09 lis 2018, 22:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
darek_op pisze:
Następnie z emulatora GPS podłączyłem sygnał z konwertera TX do osd RX nie zapominając o GND.

A gdzie Ty znalazles emulator GPS ktory wysyla sygnal w formacie Nazy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: piątek 09 lis 2018, 22:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 721
Lokalizacja: Warszawa
Upsss :oops: wykorzystałem emulator z narzędzi do konfiguracji OSD. Nie wiedziałem że NAZA ma jakiś szczególny format danych GPS :shock:

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: piątek 09 lis 2018, 23:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
Pokaz filmink na ktorym widac jak laczysz sie z OSD oraz napisz jakiego uzywasz konwertera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: piątek 09 lis 2018, 23:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 721
Lokalizacja: Warszawa


2018_1110_000015_001.jpg
2018_1110_000015_001.jpg [ 207.92 KiB | Przeglądany 360 razy ]


Konwerter noname, ale za jego pomocą zmieniam soft w osd za pomocą megaload

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: sobota 10 lis 2018, 01:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
darek_op pisze:
Konwerter noname

To jeszcze pokaz jak masz piny opisane w konwerterze, bo na filmie nie widac wyraznie.

I co to za kable tam z niego jeszcze wystaja?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: sobota 10 lis 2018, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 721
Lokalizacja: Warszawa
Podłączenie wygląda tak

AAA.jpg
AAA.jpg [ 23.98 KiB | Przeglądany 296 razy ]


Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 232.03 KiB | Przeglądany 279 razy ]


Te dodatkowe kable to wyprowadzony reset

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: sobota 10 lis 2018, 12:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
No to jesli to co masz na wtyczce i obrazku zgadza sie z tym co masz na konwerterze (a widzialem juz jego rozne wersje, z rozna kolejnoscia wyprwadzen), to wszystko wyglada OK.

To co mozesz sprobowac to po prostu podlaczyc GPSa od Nazy (bo zakladam ze skoro masz taki firmware to masz tez Naze) i jak GPS zostanie wykryty przytrzymac guzior i zmienic PAL/NTSC.

Druga opcja to zmienic adapter/kable, bo z tego co widze wszystko robisz jak nalezy, wiec to najprawdopodobniej tu tkwi problem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: sobota 10 lis 2018, 13:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 721
Lokalizacja: Warszawa
Właśnie brak przełączania na PAL za pomocą guziora był powodem mojego wołania o pomoc.
Wszystko w nazie było podlączone zgodnie ze schematem, ale niestety doooopa :cry:
jedyną różnicą którą teraz zauważyłem był brak podłaczenia zaznaczonego na poniższym zdjęciu czarnego przewodu łączącego GND.
Ale ponieważ wszystko jest zasilane z jednego pakietu to uznałem to połączenie za zbędne.
naza_remzibi_osd_wiring.jpg
naza_remzibi_osd_wiring.jpg [ 15.29 KiB | Przeglądany 244 razy ]


Może to jest błąd :?:

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: sobota 10 lis 2018, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
darek_op pisze:
Właśnie brak przełączania na PAL za pomocą guziora był powodem mojego wołania o pomoc.

No to jak przelaczyc Ci juz mowilem, musisz poczekac az GPS zostanie wykryty i dopiero wtedy mozesz przelaczac (poprzez dluzsze przytrzymanie). Musi dzialac.

darek_op pisze:
Wszystko w nazie było podlączone zgodnie ze schematem, ale niestety doooopa :cry:

Ale z czym, przelaczaniem PAL/NTSC czy z wykryciem GPSa od Nazy?

darek_op pisze:
jedyną różnicą którą teraz zauważyłem był brak podłaczenia zaznaczonego na poniższym zdjęciu czarnego przewodu łączącego GND.
Ale ponieważ wszystko jest zasilane z jednego pakietu to uznałem to połączenie za zbędne.
Może to jest błąd :?:

I od stycznia kombinujesz zamiast po prostu podlaczyc i sprawdzic? :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: sobota 10 lis 2018, 14:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 721
Lokalizacja: Warszawa
Naza sygnalizowała wykrycie i złapanie fixa za pomocą leda. Nie wiem co rozumiesz pod okreśłeniem wykrycie NAZY ? Ekran powitalny OSD zatrzymuje się tak jak pisałem wyżej na komunikacie
REMZIBI OSD for NAZA 1.59
Video init NTSC30X12
Detecting NAZA

Czy to oznacza że wykrył Nazę czy jej dopiero szuka? Według mnie to oznacza że jej szuka więc pewnie dlatego przytrzymywanie guzika nic nie daje.
Brak podłączenia zauważyłem teraz podczas rozbierania coptera, ale moim zdaniem jest ono zbędne ponieważ wszędzie masa jest współna

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: sobota 10 lis 2018, 14:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
darek_op pisze:
Naza sygnalizowała wykrycie i złapanie fixa za pomocą leda. Nie wiem co rozumiesz pod okreśłeniem wykrycie NAZY ?

Wykrycie Nazy przez OSD, czyli sytuacja w ktorej OSD wyswietla parametry

darek_op pisze:
Ekran powitalny OSD zatrzymuje się tak jak pisałem wyżej na komunikacie
REMZIBI OSD for NAZA 1.59
Video init NTSC30X12
Detecting NAZA

Czy to oznacza że wykrył Nazę czy jej dopiero szuka?

No jak widac po ostatniej linijce nie wykryl tylko caly czas probuje wykryc, wiec to za masz NTSC a nie PAL to Twoj najmniejszy problem...

darek_op pisze:
Według mnie to oznacza że jej szuka więc pewnie dlatego przytrzymywanie guzika nic nie daje.

Dokladnie z tego powodu nie dziala Ci przelaczanie.

darek_op pisze:
Brak podłączenia zauważyłem teraz podczas rozbierania coptera, ale moim zdaniem jest ono zbędne ponieważ wszędzie masa jest współna

Oczywiscie masz prawo miec swoje zdanie. Ale moim zdaniem zamiast dywagowac latwiej bedzie po prostu podlaczyc i sprawdzic.

Skoro nie wykrywa Ci Nazy a takze masz problem z polaczeniem przez USB to zapewne problem jest gdzies w okolicy seriala na OSD. Sprawdz luty i styki, zobacz czy gdzies czegos nie uszkodziles. Moze przez brak masy wytworzyla sie gdzies roznica potencjalow ktora uszkodzila UARTa, ciezko stwierdzic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: sobota 10 lis 2018, 15:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 721
Lokalizacja: Warszawa
UART jest chyba ok ponieważ mogę wgrać inny soft do OSD za pomocą megaload :-> Pozostaje więc chyba ten jeden kabelek, podłączę jeszcze dzisiaj tak jak byc powinno, czyli z dodatkowym GND i wtedy zobaczymy :-D
dzięki za wyjaśnienia

Edytuj posty!

Podłączyłem tak jak być powinno, uruchomiłem NAZE i dalej nic. Ponieważ testy odbywały się w domu, to GPS nie złapał fixa. Czy to może być powodem braku wykrycia NAZY?

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: remzibi OSD
Post: sobota 10 lis 2018, 22:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
darek_op pisze:
GPS nie złapał fixa. Czy to może być powodem braku wykrycia NAZY?

Nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 884 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.