Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 wrz 2018, 10:29


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 488 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33
Autor Wiadomość
Post: wtorek 04 wrz 2018, 18:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6507
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Rozumiem, że jako programator wybieram: [4] Atmel SK Bootloader (ArduinoUSBLinker)?

Powiedziano Ci juz kilkakrotnie ze te regulatory sa na Silabsach a Ty wciaz sie upierasz przy Atmelu (i to jeszcze SimonK) :roll:

Wzialbys chociaz przeczytal dokumentacje od programatorow ktora masz w BLHeliSuite, zamiast sie miotac po omacku...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 wrz 2018, 18:43 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1291
Lokalizacja: Cieszyn
labo pisze:
skazi pisze:
Ale wiesz że najpierw klikasz connect, a dopiero później podłączasz zasilanie regla?

Nie wiedziałem, sprawdziłem przed chwilą - nie robi różnicy.
Rozumiem, że jako programator wybieram: [4] Atmel SK Bootloader (ArduinoUSBLinker)?

Masz tu filmik i rób po kolei co ten facet robi, tylko zamiast ściągać wersję 32bit, ściągnij normalną wersję Blhelisuite.
https://www.youtube.com/watch?v=kfyeFhkq1pY


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 wrz 2018, 19:36 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 894
Lokalizacja: Toruń
pawelsky pisze:
Wzialbys chociaz przeczytal dokumentacje od programatorow ktora masz w BLHeliSuite, zamiast sie miotac po omacku...

Ciężko zrozumieć co wypluwa google translator. :(

pawelsky pisze:
Powiedziano Ci juz kilkakrotnie ze te regulatory sa na Silabsach a Ty wciaz sie upierasz przy Atmelu (i to jeszcze SimonK) :roll:

Pawelsky, proszę odpuść takie uwagi... Napisałem wyżej, że sprawdziłem na wszystkich interfejsach do wyboru, jak i na wszystkich dostępnych szybkościach portu szeregowego dla każdego interfejsu. Doczytaj także i Ty co inni piszą...

Film z jednej z prób:

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 wrz 2018, 19:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6507
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Regulatory tak, ale programator (tu Arduino) na Atmelu

A Ty chcesz programowac programator czy ESC? Zacznij wreszczie sluchac co Ci ludzie mowia, bo marnujesz tylko swoj (i innych) czas. Masz ESC na Silabsach, robisz programator pod Silabsy - czy to tak ciezko zrozumiec?

EDIT: Zedytowales swoja wypowiedz wiec i do tego sie odniose
labo pisze:
Pawelsky, proszę odpuść takie uwagi... Napisałem wyżej, że sprawdziłem na wszystkich interfejsach do wyboru, jak i na wszystkich dostępnych szybkościach portu szeregowego dla każdego interfejsu. Doczytaj także i Ty co inni piszą...

Jesli do Twojej glowy nie dotrze ze to TY masz problem, i to TY powinienes sie skupic zeby go rozwiazac a nie wszyscy naokolo to daleko nie zajedziesz.

Jak Ci ktos pisze ze uzyles zlego interfejsu/programatorato to zamiast wylweac zale i rozporzadzac co i kto ma sobie odpuscic - siadz, ochlon i przemysl sprawe.

A z filmu po raz kolejny wynika to co Ci juz powiedziano
viewtopic.php?p=555947#p555947


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 wrz 2018, 20:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3211
Lokalizacja: Olsztyn
Zamiast walczyć z tą starą wersją GUI BlHeli która wiecznie ludziom robi problemy nie prościej zainstalować wersję pod chrome https://chrome.google.com/webstore/deta ... gocnjbcjnk ?

Kolejna sprawa, zakładam że próbujesz przygotować te esc do jakiegoś racera więc masz zapewne kontroler lotu w którym masz wgrany soft betaflight w miarę ostatni wypust. Jeśli moje założenie jest słuszne to składaj quada a następne przez kontroler lotu podepnij się do wszystkich esc jednocześnie przez chromową wersję blheli. Jeśli wszystko zrobiłeś zgodnie ze sztuką to programowanie esc to będzie tylko formalnością. Nowe wersje betaflight działają w trybie passthru i dzięki temu kontroler zastępuje programator.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 wrz 2018, 20:25 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 894
Lokalizacja: Toruń
pawelsky pisze:
labo pisze:
Regulatory tak, ale programator (tu Arduino) na Atmelu

A Ty chcesz programowac programator czy ESC? Zacznij wreszczie sluchac co Ci ludzie mowia, bo marnujesz tylko swoj (i innych) czas. Masz ESC na Silabsach, robisz programator pod Silabsy - czy to tak ciezko zrozumiec?

EDIT: Zedytowales swoja wypowiedz wiec i do tego sie odniose
labo pisze:
Pawelsky, proszę odpuść takie uwagi... Napisałem wyżej, że sprawdziłem na wszystkich interfejsach do wyboru, jak i na wszystkich dostępnych szybkościach portu szeregowego dla każdego interfejsu. Doczytaj także i Ty co inni piszą...

Jesli do Twojej glowy nie dotrze ze to TY masz problem, i to TY powinienes sie skupic zeby go rozwiazac a nie wszyscy naokolo to daleko nie zajedziesz.

Jak Ci ktos pisze ze uzyles zlego interfejsu/programatorato to zamiast wylweac zale i rozporzadzac co i kto ma sobie odpuscic - siadz, ochlon i przemysl sprawe.

A z filmu po raz kolejny wynika to co Ci juz powiedziano
viewtopic.php?p=555947#p555947


Pawelsky, po raz TRZECI (specjalnie dla Ciebie) piszę, że sprawdzałem na wszystkich dostępnych interfejsach w BlHeli Suite i na wszystkich dostępnych dla nich szybkościach portu szeregowego. Może teraz to doczytasz... Robiłem jak na filmie, zmieniając interfejsy i szybkości portów.

Reszty nie komentuję...

PiotrSz, robię hexę, ale mam jeszcze wszystko luzem. Chciałem wgrać do regulatorów najnowszy firmware.

Edytuj posty!!

A tak w ogóle, to wgrałem do nich firmware, ale niestety posiadany na ten moment USB Linker nie współpracuje z najnowszym BlHeli Suite (outdated, interfejs posiadany 14400, wymagany 16500 lub wyższy) i musiałem pobrać specjalnie do niego starą wersję programu. Nie wiem w związku z tym, czy mam najnowszy firmware, ale obawiam się, że może nie...

To tak na marginesie, bo pytanie dalej, czemu nie chce zdziałać na tym Arduino.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 wrz 2018, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6507
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Pawelsky, po raz TRZECI (specjalnie dla Ciebie) piszę, że sprawdzałem na wszystkich dostępnych interfejsach w BlHeli Suite i na wszystkich dostępnych dla nich szybkościach portu szeregowego.

Ale wciaz na tym samym NIEPRAWIDLOWYM programatorze pod Atmela (ArduinoUSBLinker). Mozesz sobie tak probowac w nieskonczonsc...

labo pisze:
Reszty nie komentuję...

Mam nadzieje, zamiast tego skup sie na czytaniu ze zrozumieniem.

Po raz kolejny i mam nadzieje ostatni - programujesz Silabsy, robisz programator pod Silabsy i uzywasz interfejsu pod Silabsy (oznaczone zoltymi literkami).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 wrz 2018, 21:24 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 894
Lokalizacja: Toruń
Pawelsky, za stary jestem na kłótnie, dlatego nie na wszystko odpowiadam. Ja starej daty modelarz jestem, z epoki kleju stolarskiego, papieru japońskiego i nictrocellonu. :) Jeszcze aparatur nie było. :O W wieku przedemerytalnym nie wszystko wchodzi do głowy jak za młodu (niestety) i nie wszystko zauważam jak kiedyś. Też Ciebie to czeka... ;)
Jutro jeszcze raz od nowa z Arduino. Milej nocy wszystkim.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 488 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.