Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 18 cze 2019, 14:18


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 137, 138, 139, 140, 141
Autor Wiadomość
Post: środa 22 lis 2017, 12:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 07 maja 2013, 21:12
Posty: 28
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za przypomnienie. Niby do tej pory podwozie chodziło z X8R /PIX bez dodatkowego BECa podparte tylko kondensatorem 2000 uF ale dla świętego spokoju podepnę pod dodatkowe zasilanie.

Pozdrawiam.

_________________
Darek
Mavic 2 zoom
X4 Tarot 650 z Pixhawk.
T-REX 250, 450,
Styropiany: Cessna, Pioneer, Bixler


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 gru 2018, 19:37 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1023
Lokalizacja: Toruń
Obrazek
Czy ten przełącznik w 9x bez "r" (tryby lotu) działa bez modyfikacji?
Znalazłem taki opis zmiany i zastanawiam się nad jego wykonaniem:
http://rcbeacon.com/blog/?p=4312


Dokopałem się do rysunku:
Obrazek

Czy ktoś mi wyjaśni czym na rysunku różnią się "PWM ports" od "Servo ports"? w Pixhawku mamy:
http://ardupilot.org/copter/_images/Pixhawk_with_legend.jpg Obrazki mogą mieć max 960pix, więc jako link.
2. Main Outputs
3. Auxiliary outputs.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lut 2019, 12:53 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1023
Lokalizacja: Toruń
Dzień dobry,
Wybaczcie wyjątkowo laickie pytanie. Czy możemy z młodym prosić o popatrzenie w logi? Trochę to dla nas czarna magia. Log z pierwszego zawisu. Autotune jeszcze nie jest zrobione (zabrakło prądu). Jak wyglądają drgania, czy to co jest w logach jest ok? Dziwnie mały prąd w sekcji BAT, tylko 10A? kalibrowaliśmy co prawda tylko przy 4A, ale to chyba nie powinno być takiej dużej różnicy? Czy generalnie zawartość logu jest OK? Gdzie jest rozkład pracy (mocy?) silników? Nie wiemy czy działają równo. Kopter na razie ma skopane PIDy, bo buja nim przód-tył przy machnięciu drągiem, ale wygasza drgania.

Będziemy z młodzieżą bardzo wdzięczny za pomoc.

EDIT: Skasowano nieaktywny link do logu.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 lut 2019, 17:47 przez labo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lut 2019, 14:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2031
Stosunek mocy do ciężaru wynosi ok 0.69 czyli zwyczajnie do d.......
Czas przejśc na 4s.
Miejsce baterii to raczej kosz 3 minuty to trochę za mało.
Pozostałe elementy i ten najważniejszy czyli wibracje - bardzo dobre.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lut 2019, 22:05 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1023
Lokalizacja: Toruń
Bardzo dziękujemy. Nawet dwie nie trzy, bo minuta z tego na ziemi, bo po 60s zawisu sprawdzaliśmy czy się nic nie zgrzało, zgodnie z Twoja super instrukcją od APMa. Tak, akku do kosza. Wzięliśmy moje stare akku z samolotów, które leżały w lodówce. Właśnie stoimy z młodym przed wyborem akumulatora i jego zakupem. Niestety obawiam się, że trochę wtopiliśmy z silnikami, bo kupiliśmy https://www.racerstar.com/Racerstar-BR2212-1000KV-2-4S-Brushless-Motor-For-RC-Models-p-53.html ze śmigłami 10x4,5 (docelowo chcieliśmy zmienić 10x4,7) i mimo, że mają w opisie 2-4S, to chyba 4S dla nich to przesada... W ecalcu niestety tych Racestarów nie ma, bo bym tam sobie je "przesymulował". Dodatkowo wstawienie porządnego akku 3S (lataliśmy na malutkim) zwiększy masę koptera o 200-300g, nie mówiąc już o masie akku 4S. Nie bardzo mamy doświadczenie, ale chyba musi zostać 3S?
Tutaj wątek (aby tego nie zaśmiecać), gdzie pytałem o akumulator: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=42&t=45700

No ale mordeczki nam się z młodym uśmiechały jak się podniósł i poprawnie reagował. :-D

EDIT:
maxiiii pisze:
Stosunek mocy do ciężaru wynosi ok 0.69 czyli zwyczajnie do d.......

mocy, czy ciągu?

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 lut 2019, 23:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1026
Lokalizacja: Legnica
Przyjmując że to jest nasz forumowy wątek na temat pixhawka, mam pytanie. Gdzie na chwilę obecną można kupić sprawdzonego pixa za rozsądne pieniądze? Chodzi mi o tego typowego pixa, bo widzę że ich rodzina się rozrosła.. To chyba pixhawk 2.4.8 tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 137, 138, 139, 140, 141

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.