Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 06 kwie 2020, 14:01

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 22 sie 2013, 09:29 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 sty 2013, 09:28
Posty: 66
Lokalizacja: Kraków
Witam serdecznie,

ponieważ ostatnio trafiam na dużą ilość wątków związanych z tym, że DJI lubi sobie odlecieć, postanowiłem że przytoczę wpis na blogu jednego z pilotów, który dość fajnie wykonał analizę takiego przypadku i wygląda to na permanentne problemy z GPSem nazy.

Dodatkowo, w UK pojawił się advisory w tej sprawie.

Wiem, że temat uciekających Phantomów tu już był, ale chciałem odnieść się do sprawy globalnie - czyli do DJI, bo F550 też potrafią odlecieć i to nie zawsze amatorom.

Dodam, że chodzi mi o przypadek odlatywania stricte w trybie GPS.

Kilka linków do bloga na początek:

1.
http://aerocam.org.uk/blog/runaway-flyer/

2.
http://aerocam.org.uk/blog/the-morning-after/

3. Advisory
http://aerocam.org.uk/blog/wp-content/uploads/2013/07/SafetyNotice2013012.pdf


W tym przypadku wygląda to na 'obluzowanie' się anteny GPS'a,
zastanawiam się i pytam z ciekawości pilotów DJI czy:

1. Antena _musi_ być montowana na tym pałąku ? - Nie widziałem, żeby ktoś po prostu mocował ją do ramy, dlaczego?

2. Przejście w takiej sytuacji na tryb MANUAL nie powinno ratować sprawy?

3. Jak wygląda ewentualnie lot w trybie MANUAL, rozumiem, że nie korzysta on wtedy kompletnie z danych z GPS a jedynie (?) stabilizuje lot za pomocą innych czujników (baro,...).

4. Możemy zrobić tutaj jeden wspólny wątek dotyczący faili związanych z 'odlatywaniem' jednostek GPS, po to by spiąć ten przypadek w jedną klamrę?


Dziś dotarł do mnie F550, pełny komplet, czytam i widzę że jest to dość nagminny przypadek, stąd pomysł na podniesienie tematu jako sytuacji która zdarza się nagminnie.

Proponuje dostarczać do wątku swoje przemyślenia jak i konkretne linki z post crash analysis, które zawsze wnoszą coś nowego do sprawy.

Dzięki i pozdrawiam.

_________________
perfection is the key. s800 evo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sie 2013, 09:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 lis 2010, 19:41
Posty: 374
Lokalizacja: Kraków
codemaster pisze:
Jak wygląda ewentualnie lot w trybie MANUAL, rozumiem, że nie korzysta on wtedy kompletnie z danych z GPS a jedynie (?) stabilizuje lot za pomocą innych czujników (baro,...).


W trybie manual nie masz żadnej stabilizacji. Musisz umieć po prostu latać, mieć wszystko wyćwiczone.
Większość osób latających kopterami nie ma nawet ustawionego trybu manual, aby w razie problemów przejść do niego i uratować model. Dla mnie duży błąd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sie 2013, 10:02 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 sty 2013, 09:28
Posty: 66
Lokalizacja: Kraków
Kosmo,
oznaczaloby to ze mozna uratowac uciekajacego na gps dji wlasnie w trybie manual.

_________________
perfection is the key. s800 evo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sie 2013, 10:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 22 mar 2010, 20:22
Posty: 2058
Lokalizacja: Świdnica
Ad. 1 Antena jest na kiju po to żeby odsunąc GPS i magnetometr jak najdalej od zakłóceń np. kable zasilajace, nadajnik, odbiornik etc.

_________________
Lecę na nielegalu!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sie 2013, 10:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
Skoro to wina GPS to wejście w tryb Atti również "ratuje" skórę.

To tak na logikę.

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sie 2013, 11:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 mar 2013, 11:25
Posty: 956
Lokalizacja: Trójmiasto
dokładnie, nie ma potrzeby walczyć z manualem, tryb atti równie skutecznie omija GPS a do tego stabilizuje nam kopter i zabezpiecza przed fikaniem, jedynie należy wtedy uważać na wiatr aby nie odleciał z wiatrem,...

tyczka sporo daje i trzeba ją dobrze przykleić,
sprawdzać pogodę słoneczną i nie latać podczas burz magnetycznych (dotyczy wszystkich systemów GPS)

są też takie patenty do montażu gps
link


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sie 2013, 11:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Muszę was zmartwić. W moim przypadku kiedy quad już uciekał nie pomogło włączenie trybu atti. Na szczęście to było 3m nad ziemią a nie 100 bo już nie byłoby co zbierać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sie 2013, 11:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 22 mar 2010, 20:22
Posty: 2058
Lokalizacja: Świdnica
Manual pewniejszy, najczęściej starcza na chwilę przełączyć

_________________
Lecę na nielegalu!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sie 2013, 11:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Prościej chyba wrócić do starszego softu jeszcze sprzed Nazy V2 tak jak ja to uczyniłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sie 2013, 12:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
Zejście do 3.14 pomaga ?
Ktoś ma potwierdzone info ?

Przyznam że każdy dziwny ruch Heńka w powietrzu = palpitacje ;-)

Rozumiem że z Asystenta 2.14 zrobię "downgrade" do 3.14

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sie 2013, 12:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
jacekV pisze:
Zejście do 3.14 pomaga ?
Ktoś ma potwierdzone info ?

Przyznam że każdy dziwny ruch Heńka w powietrzu = palpitacje ;-)

Rozumiem że z Asystenta 2.14 zrobię "downgrade" do 3.14

2.02 z asystenta 1.8 to chyba ostatni soft sprzed nazy v2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sie 2013, 12:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 04 gru 2011, 11:35
Posty: 881
Lokalizacja: Piła
shaggee pisze:
jacekV pisze:
Zejście do 3.14 pomaga ?
Ktoś ma potwierdzone info ?

Przyznam że każdy dziwny ruch Heńka w powietrzu = palpitacje ;-)

Rozumiem że z Asystenta 2.14 zrobię "downgrade" do 3.14

2.02 z asystenta 1.8 to chyba ostatni soft sprzed nazy v2


Też na tym latam. I jest wszystko OK póki co szybko nie zmienię

_________________
Pozdrawiam Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sie 2013, 12:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
to w takim razie proszę o poradę ; jak ściągnęliście 1.80 ?
na stronie DJI jest tylko 2.16 i 3.14

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sie 2013, 13:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 04 gru 2011, 11:35
Posty: 881
Lokalizacja: Piła
podaj maila na PW to Ci podeśle

_________________
Pozdrawiam Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 23 sie 2013, 08:21 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 sty 2013, 09:28
Posty: 66
Lokalizacja: Kraków
xcichyx, podrzuć to dla wszystkich, bo będą za chwile posty gdzie/jak/skąd.
Wrzuć to gdzieś na hosting albo daj fajną instrukcje dla każdego jak ten 1.80 pociągnąć.

Nie widzę sensu żeby się z tym ukrywać, niech każdy wie jak może to sobie zrobić to obejdzie się bez kolejnych nowych postów.

_________________
perfection is the key. s800 evo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.