Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 14 gru 2019, 22:38


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 27 gru 2011, 20:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Zanabyłem drogą kupna ten wynalazek i niestety nie dołączono do niego żadnej instrukcji...jak rozgryźć które piny w złączu są do czego?
Tutaj złącze od strony dinksu:
Obrazek
.
.
.
.
A tutaj drugi koniec kabelka, wpinany do programowanego urządzenia:
Obrazek

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 gru 2011, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Rurek pisze:
Zanabyłem drogą kupna ten wynalazek i niestety nie dołączono do niego żadnej instrukcji...jak rozgryźć które piny w złączu są do czego?


Domyślam się że od strony programatora jest tak:
Obrazek

Przy czym to co opisane jest jako LED to w Twoim wypadku GND, czyli masa.

A od drugiej mańki jest tak (rozpiska po lewej):
Obrazek

Oba powyższe obrazki ze stron firmy Propox - http://www.propox.com

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 gru 2011, 21:06 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 kwie 2011, 17:50
Posty: 21
Lokalizacja: podkarpacie
Obrazek

W programatorze masz to większe złącze
A to na kabelku sprawdź czy czasem nie zgadza się z tym małym

breweryhills był szybszy :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 gru 2011, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Dzięki Panowie...pozostaje jeszcze jedna kwestia...po kiego są zworki? Jakie Vcc powinno z tego wychodzić? 3,3v ?
Oczywiście to co jest na stronie sklepu nijak ma się do rzeczywistości bo mój moduł wygląda tak:
Obrazek
i zworki są pod termokurczem jakoś niby zasugerowane że tak ma być :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 gru 2011, 21:23 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 kwie 2011, 17:50
Posty: 21
Lokalizacja: podkarpacie
Jedna zworka będzie do zasilania układu z programatora i będzie penie tam 5V.
Najlepiej wziąć miernik i sprawdzić :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 gru 2011, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 mar 2011, 14:23
Posty: 918
Lokalizacja: Głogów
A druga zworka może to być albo praca w trybie HID albo taki ficzer dla procesorów z małą czestotliwością taktowania żeby też startowały bo czasem nie chcą .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 gru 2011, 21:38 
Rurek pisze:
Zanabyłem drogą kupna ten wynalazek

Widzę, że "grubsze" zakupy Poczyniłeś na goodluckbuy.com :mrgreen:
Może Zanabyłeś również regle :roll:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 gru 2011, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
nooo 27+8 $ to mega grube zakupy :-) ...nie nie tylko gimbala i ten programatorek.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 gru 2011, 23:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 gru 2010, 00:10
Posty: 317
Lokalizacja: Rydułtowy
Standardowo w USBasp są 2 zworki, jedną włącza się napięcie +5V z USB na wyjście ISP i tu zgaduję że to ta założona, oraz SlowSCK czyli zmniejszenie prędkości programowania, praktycznie każdy nowy AVR trzeba zacząć programować na niższej prędkości i ustawić FuseBity aby działał zewnętrzny oscylator i wyłączyć domyślnie włączony dzielnik zegara.
Nie wiadomo czy będzie można tym programatorem programować układy pracujące na 3,3V bo prawdopodobnie nie ma układu dopasowującego logikę od strony ISP, można spróbować wyciągnąć zworkę i zobaczyć czy programator będzie działał, teoretycznie jeśli układ zasilimy 3,3V a programator będzie miał poziomy 5V to jeśli nie połączymy Vcc układów to może będzie się dało programować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 gru 2011, 00:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Kupiłem go zasadniczo do przeprogramowywania regli na szybsze PWM...da się to nim zrobić?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 gru 2011, 02:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2241
Lokalizacja: Warszawa
Da się, będzie jak znalazł :)

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 gru 2011, 17:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4070
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Bedzie dobry o ile bedzie dzialal...... Kolega nabyl z goodluck taki sam i niestety instaluje sie bez problemu jako HID ale kompletnie nie dziala. Do tego ta wersja ma dziwnie malo elementow... No nic oby dzialala, polecam kupowanie na allegro. Jak sie trafi to i za 25zl chodza a to w sumie cena ok.

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 gru 2011, 18:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Może nie działa bo nie ma masy? Patrząc na rozpiski kolegów i moje zdjątka to czarny który ma być masą jest wpięty w pin "LED" lub "NC", jak znajdę chwilkę to obadam miernikiem.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 gru 2011, 22:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 915
Lokalizacja: Rzeszów
Rurek pisze:
...Patrząc na rozpiski kolegów i moje zdjątka to czarny który ma być masą jest wpięty w pin "LED" lub "NC", jak znajdę chwilkę to obadam miernikiem.

Nie musisz, czarny na pewno trzeba przełożyć. Mam podobne ustrojstwo ale bez zworek i z tasiemkami 10-pin z obu stron i działa bez problemów. Fakt, że musiałem załączyć slow SCK bo nie widzi procków nowych, jak napisał Radzu. U siebie masz jedną zworkę pewnie do tego więc problem odpada.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 gru 2011, 23:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4070
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Rurek pisze:
Może nie działa bo nie ma masy? Patrząc na rozpiski kolegów i moje zdjątka to czarny który ma być masą jest wpięty w pin "LED" lub "NC", jak znajdę chwilkę to obadam miernikiem.


U kumpla niestety program sie nie mogl z tym dogadac. A co do zworek to na jego sztuce bylo info o napieciu 5V i 3V3. No nic oby twoj dzialal.
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.