Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 23 lut 2020, 23:54


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 12 sty 2020, 14:41 
Offline

Rejestracja: środa 27 mar 2019, 11:45
Posty: 15
Zbudowałem swojego pierwszego drona na ramie Dingo 5 i wszystko jest dobrze nic się nie przegrzewa, aż się dziwię że żadnego zwarcia nie było. Mam w związku tym kilka pytań.
1. Czy to normalne, że dron na wysokości ok. 20cm ma lekkie drgawki, bo jak podlecę na 1m to drgawki ustają ? Wdmuchiwane powietrze pod drona zaburza jego pozycję ?
2. Na razie próbuję latać w trybie Horizon, gdy próbuje zrobić zawis to delikatnie go znosi, jak przesunę drążek w przeciwnym kierunku to wtedy znosi dron w tym kierunku w który przesunąłem drążek. Nie trzyma pozycji na DJI. Czy to jest prawidłowe zachowanie skalibrowanego drona ? Trzeba cały czas go kontrolować, delikatnie ale trzeba.

Nie latałem jeszcze w ACRO, bo się boję, na razie ćwiczę w symulatorze. Bo gdzieś czytałem, że najlepiej w goglach się lata w tym trybie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 sty 2020, 14:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12532
Lokalizacja: Mikoszewo
Ad.1 Tak
Ad.2 Tak

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 sty 2020, 15:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7898
Lokalizacja: Polska
grzechotek pisze:
Nie latałem jeszcze w ACRO, bo się boję, na razie ćwiczę w symulatorze.

Jesli nie opanowales trybu Acro to lataj w Angle a nie w Horizon, bo w Horizon przy duzym wychyleniu drazka dron zachowa sie jak w Acro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 sty 2020, 16:43 
Offline

Rejestracja: środa 27 mar 2019, 11:45
Posty: 15
pawelsky pisze:
Jesli nie opanowales trybu Acro to lataj w Angle a nie w Horizon, bo w Horizon przy duzym wychyleniu drazka dron zachowa sie jak w Acro.

A jest taki tryb, który działa jak ACRO ale ma ograniczony kąt ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 sty 2020, 17:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7898
Lokalizacja: Polska
grzechotek pisze:
A jest taki tryb, który działa jak ACRO ale ma ograniczony kąt ?

Tak, Acro Trainer.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 sty 2020, 17:51 
Offline

Rejestracja: środa 27 mar 2019, 11:45
Posty: 15
pawelsky pisze:
Tak, Acro Trainer.

Podpowiedz jeszcze jak mogę ustawić to w zakładce Modes. Na jednym przełączniku mam ustawione Horizon-Angle-Acro. Zastąpić Acro ? Czy jakoś na nowym to zrobić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 sty 2020, 11:04 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 99
Lokalizacja: 52.7,-6.7
grzechotek pisze:
Podpowiedz jeszcze jak mogę ustawić to w zakładce Modes. Na jednym przełączniku mam ustawione Horizon-Angle-Acro. Zastąpić Acro ? Czy jakoś na nowym to zrobić ?

jesli jeszcze nie doszedłeś do tego to ustaw to na nowym przełączniku,w momenie włączenia trybu ACRO na trzy pozycyjnym włączniku i właczeniu Acro Trainer na na dodatkowym bedziesz miał temn tryb,i nic nie musisz zstepować,po wyłaczeniu tainera masa pełne Acro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 lut 2020, 19:19 
Offline

Rejestracja: środa 27 mar 2019, 11:45
Posty: 15
dob12 pisze:
jesli jeszcze nie doszedłeś do tego to ustaw to na nowym przełączniku,w momenie włączenia trybu ACRO na trzy pozycyjnym włączniku i właczeniu Acro Trainer na na dodatkowym bedziesz miał temn tryb,i nic nie musisz zstepować,po wyłaczeniu tainera masa pełne Acro

Już udało mi się to ustawić.

Teraz mam inny problem, jakoś nie wychodzi mi to latanie. Latam w Acro Trainer i gdy lecę do przodu to albo unoszę się do góry albo opadam w stronę ziemi, jakoś nie mogę lecieć do przodu prosto tylko wężykiem góra-dół. Nie wiem czy zbyt nerwowo obsługuję gazem. To samo jest z zakrętami, nie potrafię jakoś normalnie tego zrobić jak inni na filmach. Czy żeby wziąć zakręt to trzeba operować Yaw i Roll jednocześnie ? Mogły mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 lut 2020, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12532
Lokalizacja: Mikoszewo
grzechotek pisze:
nie wiem czy zbyt nerwowo obsługuję gazem.

Tak
grzechotek pisze:
Czy żeby wziąć zakręt to trzeba operować Yaw i Roll jednocześnie ?

Tak
grzechotek pisze:
Mogły mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć ?

Mnie kiedyś kolega Diem zrobił tutorial nakładając na obraz z koptera grafikę z wychyleniami drążków tyle że to było do lotów w STAB więc ten ci wiele nie da.
Na szczęście na YT są podobne tutki dla lotów w Acro, choćby na przykład ten:

https://www.youtube.com/watch?v=AGaBerHsizQ

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.