Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 28 maja 2020, 05:40

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 04 gru 2019, 22:15 
Offline

Rejestracja: środa 23 sty 2019, 14:28
Posty: 33
Czesc,

Potrzebuje pomocy, otóż chciałem zamontować Tbs crossfire na swoim taranis x9d+. W ustawieniach wyłączyłem moduł wewnętrzny, zewnętrzny ustawiłem na crsf i nic. Moduł nie rusza...sprawdziłem go na innym radiu qx7 i tam jest ok. Sprawdziłem zasilenie na 3 pinie i jest takie samo jak w qx7 (około 7,5V) Mam wgrany OpenTX 2.2.4

Jakieś pomysły o co chodzi?


Ostatnio zmieniony czwartek 05 gru 2019, 04:02 przez Ojciec, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 gru 2019, 01:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
Tytul posta mylacy bo jak sam napisales zasilanie jednak masz, proponuje poprawic.

Ojciec pisze:
Moduł nie rusza

Co konkretnie przez to rozumiesz?

Uzywales skryptu LUA do skonfigurowania modulu? Zasilales modul z zewnetrznej baterii?

Tak przy okazji. Ktora wersje FW masz w CRSF?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 gru 2019, 06:37 
Offline

Rejestracja: środa 23 sty 2019, 14:28
Posty: 33
Moduł nie rusza tzn nie włącza się, nie włącza się światełko led na przycisku.
Był on konfigurowany skryptem lua na moim drugim radiu qx7 i tam jest wszystko ok.
W module jest wersja 3. Coś tam dokładnie nie pamietam. Chyba najnowsza dostepna

Edytuj posty!

Tak zasilalem moduł ale nie z bateri a przez USB z komputera. Wtedy moduł się włącza ale mimo to nie komunikuje się z radiem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 gru 2019, 07:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3506
Lokalizacja: Olsztyn
Jesteś pewny że masz proste piny w radiu i że jak wkładasz moduł to trafiają w odpowiednie miejsce ? Miałem tak kiedyś w starym radiu, też moduł zewnętrzny nie startował i okazało się że piny nie trafiają w gniazdo a wchodziły między obudowę i gniazdo, podprostowałem i zaczęło działać.
To jest pierwsza rzecz która przychodzi mi do głowy.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 gru 2019, 08:51 
Offline

Rejestracja: środa 23 sty 2019, 14:28
Posty: 33
PiotrSz,

Tak sprawdziłem to na samym początku. Ping trafiają prawidlowo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 gru 2019, 09:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
No to jesli masz napiecie w gniezdzie Taranisa i piny nie sa wygiete, to musi byc gdzies problem ze stykiem badz kabelkami - albo miedzy radiem a adapterem JR, albo miedzy adapterem and samym CRSF. Pomierz miernikiem napiecie na wtyczkach z adaptera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 gru 2019, 11:58 
Offline

Rejestracja: środa 23 sty 2019, 14:28
Posty: 33
PiotrSz,

Piotrze, Twój przypadek dał mi do myślenia.
Podłączyłem wiec „na krótko” kablami piny z gnd i zasilania do modułu. Wystartował, wiec pomyślałem, ze jednak może być coś nie tak przy wkładaniu modułu. Rozkrecilem wiec moduł Tbs i sprawdzałem czy piny trafiają na swoje miejsce. Okazało się, ze gnd przechodzi obok i trafia właśnie w ta szczelinę. Temat uznaje za zamknięty. Bardzo dziękuje każdemu z Was za odzew i pomoc :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 gru 2019, 08:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3506
Lokalizacja: Olsztyn
Ojciec, jak napisałeś że w innym radiu moduł działa i że w radiu w którym masz prawidłowe napięcia na gold pinach moduł nie działa, jedynym sensownym wytłumaczeniem Twojego przypadku to nie trafiające w gniazdo modułu gold piny. Mój przypadek nie był jedyny, ta sama przypadłość spotkała moduły dwóch moich znajomych.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.