Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 08 gru 2019, 17:26


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 01 lis 2019, 12:52 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 117
Lokalizacja: GB
Co użyć zamiast komputera PC do drukarki 3D? Coś w stylu RaspberryPi albo podobnego, aby drukować z plików GCODE .ngc na karcie SD?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lis 2019, 14:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12434
Lokalizacja: Mikoszewo
A co masz za druksę? Do RAMPS'a (przykładowo) wystarczy dokupić płytkę z wyświetlaczem i slotem na kartę SD i możesz druczyć bez peceta.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lis 2019, 14:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2685
Lokalizacja: Warszawa
Ja tylko tak drukuję, moja drukarka nigdy nie widziała kompa. Płyta to Rumba.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lis 2019, 14:59 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 117
Lokalizacja: GB
Jeszcze nie mam. Ale chcę żeby była całkowicie "stand alone". Przenośna i bez komunikacji przez usb - laptop.

Wrzucam pliki g kodów na sd i drukuję.

Jedyne co mi brakuje aby skompletować zestaw to informacja czy takie płytki są (już wiem że są, dzięki!) i która jest najlepsza.

Wydaje mi się że procesor na takiej płytce musi być klasy wyższej niż 8 bit aby prowadzić sprawnie takie obliczenia?

Sprawdzę ramps i rumbę, dzięki !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lis 2019, 15:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9187
Lokalizacja: Bytom
Na tych płytkach do kart SD nie ma nic poza podstawką pod SD i paroma rezystorami dla dopasowania sygnału. Całą robotę robi procesor z drukarki, czyli wspomniany 8 bitowy AVR.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lis 2019, 16:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12434
Lokalizacja: Mikoszewo
I w związku z powyższym zdecydowanie sugeruję kierować się czym innym przy wyborze płytki. RAMPS jest ok bo to tanie jak barszcz ale ubogie w dodatkowe bajery - np tylko 2 wyjścia na napęd ekstrudera więc jakbyś chciał kiedyś Krakena od E3D to już lipa. Poza tym jakość zastosowanych rozwiązań jest taka sobie i wskazane są drobne usprawnienia jak zmiana bezpieczników na samochodowe czy dodanie stabilniejszego źródła 5v. Mam bo na nic lepszego w onym czasie nie chciałem wyłożyć kasy i dzięki wskazówkom kolegów jeszcze mi nie padł ale żeby to był Mercedes to nie powiem.
To samo jest z doborem softu który ci to będzie poganiał.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lis 2019, 17:03 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 117
Lokalizacja: GB
A są jakieś interpretery na choćby ARM które działają na rtos i liczą wszystko na bierząco?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 lis 2019, 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 321
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Możesz sprecyzować swoje pytanie? Albo rozwinąć je? Są gotowe firmware do drukarek. Odczytuje gcode i przy okazji robienia kilku innych rzeczy zajmują się głowie wydawaniem komend silnikom krokowym jak w starych dobrych maszynach CNC. Co jeszcze chcesz robić? Wczytuje gcode i maszyna bezmyślnie wykonuje wszystko co w tym gcode jest napisane.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 lis 2019, 16:21 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 117
Lokalizacja: GB
Chcę aby interpreter na bierząco obliczał położenie maszyny. Jak w normalnym sprzęcie. Protezy i sztuczki programistyczne mnie nie interesują.

Rtos i obliczanie aproksymacji on the fly.

Ewentualnie pokazanie aktualnej pozycji i feedrate, linijki kodu.

Po co? Duże prędkości, precyzja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 lis 2019, 21:32 
Online

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 443
Lokalizacja: Biała Podlasla
rc.fpv.poland pisze:
Chcę aby interpreter na bierząco obliczał położenie maszyny. Jak w normalnym sprzęcie.


Możesz podać przykład takiego "normalnego sprzętu"?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 lis 2019, 23:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 321
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Jeżeli pod nazwą "normalny sprzet" rozumiesz sterowanie ze sprzężeniem zwrotnym na serwomechanizmach a nie na prostych silnikach krokowych to Twój wybór jest mocno ograniczony a właściwie nie istnieje.

Każdy firmware drukarki odczytuje kod i na podstawie różnicy współrzędnych (odczytany między jedną a druga linijka kodu) wysyła do silników krokowych odpowiednią liczbę impulsów w danym okresie czasu. I tyle albo aż tyle. To jest system powiedz i miej nadzieje że silniki nie zgubia kroku.

Nie znam oprogramowania do drukarki, która odczytywalaby porcję silników i na bieżąco korygowało ich pozycję.

. Sterowniki typu Simulink, Simatic, Hidenhan otd to overkill i kosztują 10x co sama drukarka...

Jedyne 2 znane mi rozwiązania ze świata drukarek to niestety rozwiązanie hardwareowe.
1. Są silniki hybrydowe z enkoderami. Ich zaletą jest działanie plug and play w miejsce zwykłych krokowców. Z tym ze maja wewnętrzne sprzężenie i same siebie pilnują aby utrzymać zadane położenie wynikające z ilości otrzymanych od sterownika impulsów.

2. Gdzieś chyba przeczytalem że niektóre sterowniki TMC hardwarowo i na podstawie sprzężenia zwrotnego też potrafia pilnować czy aby na pewno silnik wykonał odpowiednią liczbę korków wynikająca z wysłanych impulsów. Jest to rozwiązanie zewnętrzne do silnika.

W obu przypadkach chodzi o upewnienie się ze silnik osiągnął żądaną pozycję. Sterownik - w sensie procesor drukarki - nic na bieżąco nie przelicza - tylko na ślepo wysyła sygnały elektryczne do sterowników silników krokowych. A co dzieje się potem to w świecie drukarek jest mało ważne.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lis 2019, 00:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 321
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
EDIT: firmware drukarki odczytuje kod sam z karty lub dostaje go od innego czytnika jakim jest np PC z kablem USB. Odczyt gcode to banalna sprawa. Ani PC ani sama drukarka nie mają bladego pojecia gdzie znajdują się w danej chwili silniki. One mają nadzieję że silniki są tam gdzie mają być. Jeżeli któryś silnik zgubił krok to tzw dupa. I jedyne zabezpieczenie to jak wyżej sprzężenie zwrotne.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lis 2019, 09:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 783
Lokalizacja: Gdańsk/Kraków
Tak, stepsticki TMC mają sporo fajnych bajerów - automatyczne dostosowywanie amperażu do obciążenia, wykrywanie kolizji (można zlikwidować krańcówki) czy właśnie wykrywanie zgubionych kroków - nie wiem tylko czy nie jest to goła informacja dzięki której można zatrzymać sobie cały proces.

_________________
Smart 650W Battery Discharger
Dragon X5 220/Matek F405-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2306S/5045@3S
Quadcopter 390/Matek F722-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2216/1038@4S
Octocopter 900/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lis 2019, 11:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 321
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Nie pamiętam do czego TCM używały tej wiedzy. Ale na pewno firmware niewiele miał z tym wspólnego.

Czytając drugi raz post kolegi dochodzę do wniosku ze on jednak nie ma pojęcia ze byle który firmware drukarki jest właśnie interpreterem. Przynajmniej te dostępne od ok 4 lat. Co było wcześniej nie wiem.

Najprostsza płyta Ramps z Marlinem to właśnie interpreter rtos. Odczytuje komendy i na bieżąco wysyła odpowiednie impulsy do silników. Ot co.

Moje rozpisane w temacie sprzężenia zwrotnego wynikało z chęci obliczania (znajomości) pozycji drukarki na bieżąco.

Teoretyczna pozycja a realna to dwie rozne sprawy.

O ile mi wiadomo żaden firmware tego nie obsługuje bezpośrednio. One tylko odczytuja gcode i przekazują polecenia dalej. A czy silnik wykonał daną operację czy nie (np zgubił kroki) to już inna sprawa.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 lis 2019, 19:54 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 117
Lokalizacja: GB
Nie wiem, dlatego pytam.
A normalne maszyny cnc robią to tak jak niżej:

Jedyne co można sprawdzić to napisać procedurkę aby obliczyć przejście np. g2 z punktu 1 do punktu 2 w jedym kroku dla układu 3 osi i zasymulować wykonanie tej operacji. Zmierzyć ile cykli procesora wykorzysta, ile czasu potrzeba i czy zmieścimy się w rampie dla jakiś sensownych prędkości posuwu.

Nawet słabsze arm nie wydolą. I to bez dodatkowych bajerów jak wyświetlanie pozycji.

Jak to mówią, trzeba się cieszyć z tego co się ma :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.