Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 lis 2019, 02:10


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 14:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2019, 18:38
Posty: 11
Lokalizacja: Waltershausen
Witam.
Zakladam ten temat bo jestem ciekaw czy drodzy forumowicze używają aplikacji do symulowania lotów FPV. Jestem już posiadaczem jednego droga z kamerą na gimbalu. Ale nie można nim latać w trybie FPV. Więc postanowiłem zbudować sobie drona do latania FPV. Ale zanim go poskładam i zacznę latać chciałbym najpierw polatac na jakimś symulatorze, i z tąd zainteresowanie tymi aplikacjami na smartfona. Pierwsza z nich to
FPV Freerider
https://play.google.com/store/apps/deta ... rider_FREE
Druga to DRS Drone Racing Simulator
https://play.google.com/store/apps/deta ... gSimulator
A trzecia to Drone Simulator 2017
https://play.google.com/store/apps/deta ... y.Hotprops
Na wszytkich aplikacjach próbowałem latać ale bez rezultatu. Kilka sekund po stracie się rozbijalem o przeszkody. I teraz nie wiem czy te aplikacje są do niczego, czy też moje umiejętności latania w trybie FPV są zerowe. Jeżeli ktos używa tych aplikacji (bądź innych) to proszę o informację, czy te aplikacje w 100% oddają realne latanie FPV. Czy na nich można się nauczyć latania bezpiecznego bez uszkodzenia drona bądź innego mienia. Jeżeli te w/w aplikacje nie nadają się, to czy są inne aplikacje które nadają się do tego celu. Pozdrawiam i czekam na odp.

PS. Prosiłbym jeszcze o poradę w temacie budowy drona. Pozdrawiam.
viewtopic.php?f=27&t=39812


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 14:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9143
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
mcmajcher79 pisze:
I teraz nie wiem czy te aplikacje są do niczego, czy też moje umiejętności latania w trybie FPV są zerowe

Latałem fpv Freerider i nie było problemu z lotem. Obstawiam, że nie potrafisz latać acro (tylko z tego co pamiętam, dało się tez latać ze stabilizacją, więc nie wiem w czym problem, chyba, że nie potrafiłeś włączyć tej opcji).

Co to za kopter, którym chcesz latać z fpv? Typu kamerun czy racer? Jesli racej, to lataj od razu w trybie acro, bo latanie ze stabilizacją mija się z celem.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 15:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 653
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Ogólnie apki na telefon to takie średnie są. Lepiej do kompa podłączyć aparaturę i kupić np velocidrone (chociaż jeśli ma być racer to chyba nie ma sensu, ale z drugiej strony po co w ogóle symulator nie do racera? :?: )

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 17:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 19 cze 2018, 09:44
Posty: 87
Lokalizacja: Ełk
Ja używałem DRS. Najbardziej mi przypadła do gustu jako symulator trybu acro. Na niej poznałem co to tryb acro. Z apką wszystko w porządku, po prostu nie umiesz latać. Może zamiast budować jakiegoś gniota, kup na początek Tiny Whoopa i fajną aparaturę. Jak skumasz o co chodzi, i jakie masz oczekiwania od sprzętu, to łatwiej będzie coś zbudować. Osobiście do nauki kupiłem Eachine EX2 mini, wsadziłem Caddx Turtle V2 i nadajnik i póki co wystarcza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 17:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9143
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Majk99 pisze:
Ogólnie apki na telefon to takie średnie są.

Aaaa faktycznie, tez używałem na kompie. Na telefonie jeszcze nie latałem.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 19:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2019, 18:38
Posty: 11
Lokalizacja: Waltershausen
Adrián pisze:
mcmajcher79 pisze:
I teraz nie wiem czy te aplikacje są do niczego, czy też moje umiejętności latania w trybie FPV są zerowe

Co to za kopter, którym chcesz latać z fpv? Typu kamerun czy racer? Jesli racej, to lataj od razu w trybie acro, bo latanie ze stabilizacją mija się z celem.

witam
chciałbym zbudować racera dlatego też napisałem o tym w temacie który podałem wyżej. Link do tematu w pierwszym moim poście. Więc jakbyś mógł rzucić okiem na to co tam napisałem byłbym wdzięczny.

Majk99 pisze:
Ogólnie apki na telefon to takie średnie są. Lepiej do kompa podłączyć aparaturę i kupić np velocidrone (chociaż jeśli ma być racer to chyba nie ma sensu, ale z drugiej strony po co w ogóle symulator nie do racera? :?: )

To już wiem co w pierwszej kolejności kupie. Mój wybór padł na FlySky I6. Na YT widziłem fimik z możliwości I6 wraz z aplikacją FreeRider Simulator. A tu link do filmiku. https://www.youtube.com/watch?v=jgV_YlA9pxo :-)

LordOfTheDeath pisze:
Ja używałem DRS. Najbardziej mi przypadła do gustu jako symulator trybu acro. Na niej poznałem co to tryb acro. Z apką wszystko w porządku, po prostu nie umiesz latać. Może zamiast budować jakiegoś gniota, kup na początek Tiny Whoopa i fajną aparaturę. Jak skumasz o co chodzi, i jakie masz oczekiwania od sprzętu, to łatwiej będzie coś zbudować. Osobiście do nauki kupiłem Eachine EX2 mini, wsadziłem Caddx Turtle V2 i nadajnik i póki co wystarcza.

Kupować gotowego drona nie chce. Chce zbudować coś od podstaw. W cenie tych dronów co podałeś mogę zbudować własnego i to w wersji Pro. Dlatego też napisałem o tym. Link do tematu w pierwszym poście. Jakby kolega mógł spojrzeć na ten temat, to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 20:43 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 14:08
Posty: 118
Lokalizacja: Kraków
1. Po przeglądnięciu forum i ofert sklepów nie zadawałbyś pytań "czy flysky da się podłaczyć do komputera".

2. Używam dwóch symulatorów, VELOCIDRONE i DRL SIMULATOR - uważam, że oba są dobre, z tym że bardziej popularny w Polsce jest Velo.
DRL posiada b. rozbudowaną naukę latania FPV "od podstaw" - testowały to moje córki, velo nie testowałem pod tym względem.

3. Pamiętaj, że przed odpaleniem musisz sobie skalibrować/skonfigurować aparaturę w danym symulatorze - bez tego od razu będziesz leciał w kosmos albo w ziemię.

_________________
SUPRA, F60ProII 1750kV, DYSf4PROv2,Tekko32 F3Slim ESC, Unify pro Race hv
SUPRA, F40ProII 2600kV, DYSf4PROv2,Tekko32 ESC, Unify Pro Race hv


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 20:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2019, 18:38
Posty: 11
Lokalizacja: Waltershausen
mcrakus pisze:
1. Po przeglądnięciu forum i ofert sklepów nie zadawałbyś pytań "czy flysky da się podłaczyć do komputera".

2. Używam dwóch symulatorów, VELOCIDRONE i DRL SIMULATOR - uważam, że oba są dobre, z tym że bardziej popularny w Polsce jest Velo.
DRL posiada b. rozbudowaną naukę latania FPV "od podstaw" - testowały to moje córki, velo nie testowałem pod tym względem.

3. Pamiętaj, że przed odpaleniem musisz sobie skalibrować/skonfigurować aparaturę w danym symulatorze - bez tego od razu będziesz leciał w kosmos albo w ziemię.

Przejrzałem dlatego post edytowałem. Zamieściłem nawet link do filmiku :-). Jak nabędę aparaturę to na pewno ją skalibruje. Dzięki za za radę. Te symulatory VELO i DRL to wydają się być najlepszymi symulatorami FPV. Dlatego w pierwszej kolejności nabędę aparaturę a potem któryś z programów, ale zdaje się że będzie to DRL SIMULATOR. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 paź 2019, 16:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 251
Lokalizacja: Sierpc
mcmajcher79, od siebie mogę Tobie jeszcze polecić symulator LiftOFF.
Jedyny minus - dostępny tylko na platformie Steam i nie da się w niego grać bez wcześniejszego wykupienia dostępu...
Grałem też w Freerider - tutaj również całkiem dobre wrażenia, ale jednak pozostałem przy LiftOFF.
Freerider jest dobry do poczucia, co to jest tryb Acro i oswojenia się z nim.
Natomiast LiftOFF i te, które wcześniej zostały wymienione - pozwolą Tobie iść do przodu, gdy masz już opanowane podstawy Acro ;)
Co do symulator na smartfonie - dla mnie to już nie było to... Smartfon miał za mały ekran, by było to komfortowe rozwiązanie...

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 paź 2019, 19:57 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sie 2019, 14:56
Posty: 12
Lokalizacja: Świętochłowice
Ja mam z Liftoffem problem- na większości map strasznie klatkuje grafika niezależnie od ustawień i rozdzielczośći (na GTX 1080Ti)

Za to DRL działa doskonale i mogę polecić:) -trzeba kupić za ok. 70 zl
Do tego ma fajny edytor map i tras z wieloma obiektami dekoracji, różnymi typami bramek, przeszkód itp

ale jest jeszcze inna, darmowa póki co możliwość- DCL - The Game na Steam

Bardzo fajny sim i na ten moment jestem nastawiony na zakup jak wyjdzie oficjalnie (jakoś koniec stycznia)

czy simy są do niczego? zdecydowanie nie
lata sie praktycznie tak samo i można uniknąć początkowych iluś set kraks :D, zacząć z prawdziwym racerem mając już nad nim kontrolę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 paź 2019, 20:42 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2019, 18:38
Posty: 11
Lokalizacja: Waltershausen
Witam.
Jak zakupię aparature to zastanowie się jakiego programu będę używał. Ale widzę ze wybór jest spory więc będę miał w czym wybierać i zobaczę który program mi podpasuje. Dam znać co i jak. Pozdrawiam.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.