Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 06 lip 2020, 01:06

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 586 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 20 lip 2018, 13:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9207
Lokalizacja: Bytom
Być może same serwo też trzeba przeprogramować...
Co do używania trackera bez TX - nie da się. To jest część całego systemu i musi współpracować z TX i RX.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 kwie 2019, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 305
Lokalizacja: Studzionka
Witam, Pany przypomnijcie mi co to było jak przy włączonym trackerze odpale aparaturę to tracker piszczy co chwilę 3 sygnałami? Kurcze zapomniałem o co chodzi bo dawno nie odpalałem tego ;-) pozdro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 wrz 2019, 09:28 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 117
Lokalizacja: GB
Co jeśli na CH6 zrobi się zwarcie? Czy to wyjście sygnałowe jest jakoś chronione?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 wrz 2019, 09:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4074
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Rezystor 1k na każde wujście.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 wrz 2019, 16:49 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 117
Lokalizacja: GB
Dzięki :) Mam jeszcze taki problem że tracker śledzi antenę w azymucie a w elevatorze nie.

W azymucie są przyciski sterowania. Szybko wychwyciłem że potrzebny jest revers. W elevatorze jak to sprawdzić?

-------

- w Trackmyrc2 pokazuje fix 2D przy kilkunastu satelitach.
- w ap miałem ustawiony fix przy 5 a w trackerze przy 8 satelitach, zmieniłem na 8 i 8
- dałem rewers na elevatorze trackera
-telemetria puszczona przez uart. Tx na wyższej mocy powoduje zakłucenia telemetrii i trzęsawkę trackera. Wina przewodów (nie ekranowane, skręcone) czy czegoś innego?

Jutro testy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 wrz 2019, 18:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4074
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
rc.fpv.poland pisze:
-telemetria puszczona przez uart. Tx na wyższej mocy powoduje zakłucenia telemetrii i trzęsawkę trackera. Wina przewodów (nie ekranowane, skręcone) czy czegoś innego?


Możesz dać ekranowanie ale nawet tanie serwa MG995 jakie miałem śmigają bez problemu bez żadnych ekranów itp.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 wrz 2019, 20:59 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 117
Lokalizacja: GB
Im bliżej antena tx trackera tym gorzej. To nie wina przewodu uart. Albo serwa (nie skręcone przewody serw), albo rx. Sprawdzę jutro i to poprawię.

-----

Początek był zachęcający. Tracker poprawnie zapisał bazę, potem AP to samo, 8 satelit. Tracker na ziemi podąża za samolotem (w azymucie, elevator ani drgnie). To samo podczas lotu. Później jakby tracker bardzo odpłynął, nie celował już w samolot.

-zapomniałem uruchomić trackmyrc2, ale z tego co pamiętam to pokazywał przeważnie fix 2D, ale wysokość pokazywał dobrze. Czy to może być problem?
-teraz znowu zmieniłem revers na elevator, mam nadzieję że to był problem z zapisem bazy (różna ilość satelit do fixa ap i tracker).
-elevatorem można sterować z aparatury przed załączeniem zasilania w samolocie

-------

15-20 satelit i na trackmyrc2 cały czas pokazuje Fix 2D. Tracker śledzi tylko w azymucie.

Gps kupiony razem z eleresem, opisany KFC.

Na ziemi azymut ładnie śledzi samolot. W powietrzu jednak się gubi. Elevator ani drgnie. Może zakłucenia od rx eleres (telemetria)? Jaka jest minimalna odległość od anteny?

-----

Antena eleresa była zbyt blisko gps. Łapie już fixa 3D.

-----

Tracker działa :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 cze 2020, 21:45 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 mar 2011, 18:02
Posty: 26
Lokalizacja: Ursynów City
Witam,

próbuję uruchomić tracker. Niestety nie działa najważniejsza funkcja - śledzenie :-/ .

Po uruchomieniu trackera zgodnie z kolejnością i zaleceniami świeci się się tylko czerwona lampka - tracker ma kontakt tylko z aparaturą.
Oczywiście całą procedurę ustawiania zakresów przeprowadziłem.

Za chiny ludowe nie jestem w stanie wymusić, aby "ruszył".

W samolocie mam Matek f405 wing (iNAV) + eleres mini.
W trackerze mam Eleresa v2
jako Tx mam Eleresa MOD
(wszystkie mają najnowsze wersje oprogramowania jakie są dostępne)

Tak wyglądają moje obecne ustawienia z eleresa mini w samolocie. Może ktoś zauważy gdzie popełniłem błąd.
Obrazek

A może w FC muszę coś ustawić?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 cze 2020, 22:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 992
Lokalizacja: Warszawa
Daj mu szansę a pewnie zadziała ;)

Obrazek

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 11:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 mar 2011, 18:02
Posty: 26
Lokalizacja: Ursynów City
rycerz100 pisze:
Daj mu szansę a pewnie zadziała ;)

Obrazek



Dzięki, dam mu szanse :-) .
Pytane co mam wybrać w okienku Telemetry option:
1. Simple
2. GPS parser + okienko autodetect GPS baud (ale to chyba tylko wtedy gdy odbiornik podłączony jest bezpośrednio do GPS)
3. Multiwii - to raczej nie
4. Mavlink parser też raczej nie

Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 12:03 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 452
Lokalizacja: Kraków
Z tego co widzę to masz wgrany soft RX, a moim zdaniem do sterowania trackerem powinniśmy mieć wgrany soft AT ( Antenna Tracker ), ale ja się nie znam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 12:09 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 mar 2011, 18:02
Posty: 26
Lokalizacja: Ursynów City
wiesiek_kr pisze:
Z tego co widzę to masz wgrany soft RX, a moim zdaniem do sterowania trackerem powinniśmy mieć wgrany soft AT ( Antenna Tracker ), ale ja się nie znam


Masz racje. I tak jest - w antenie mam soft AT.
Screen jest zrobiony z konfiguratora podłączonego do eleresa mini który robi za odbiornik w samolocie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 12:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 452
Lokalizacja: Kraków
ok :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 992
Lokalizacja: Warszawa
Misiek w pierwszym poście napisał

"W odbiorniku eLeReS'a (w modelu) GPS może być podłączony na kilka sposobów.
Jeśli będziemy używać GPS'a tylko do telemetrii i do trackera, a więc nie mamy już w modelu żadnego GPS'a, to potrzebny jest GPS na chipsecie MTK (np mój, Remzibiego, Pitlaba), i podłączamy go do eleresa TAK: GND-GND RX-TX, TX-RX, VCC do +5V dostępnego na środkowych stykach złącz do serw.
Jeśli mamy już w modelu GPS'a podłączonego do OSD czy autopilota, to po prostu bierzemy dodatkowy kabelek, podłączamy go do linii TX GPS'a (równolegle z istniejącym połączeniem z GPS do autopilota), a z drugiej strony wtykamy go do pinu RX w eleresie. W ten sposób można używać GPS'y NMEA (np MTK), ubloxy lub specjalizowane MTK z autopilota APM.
W ustawieniach RX eLeRes włączamy telemetrie, zaznaczamy GPS parser, i w przypadku odbiornika GPS podłączonego wprost do eLeReS'a załączamy "autodetect GPS speed". W drugim przypadku (podkradanie sygnału z innego systemu np autopilota) WYŁĄCZAMY "autodetect GPS speed", a prędkość UARTA w eleresie ustawiamy na taką na jakiej gada GPS z autopilotem czy OSD. Musimy ją znać. Jak nie znamy, to trzeba próbować po kolei wszystkich wartości, i patrzeć czy tracker zaczyna działać po złapaniu FIX'a (lub czy pokazują się dane z GPS'a na eLDispie). W sofcie trackera od 1.22h widać po zielonej diodzie na eleresie czy model nadaje dane z GPS. Jak zielony led się tylko jarzy - są dane z modelu, ale nie ma w nich pozycji GPS, czyli GPS nie współpracuje prawidłowo z odbiornikiem. Jak się świeci mocno, to wszystko jest OK, i odbiornik widzi GPS'a.

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lip 2020, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9207
Lokalizacja: Bytom
Mając w modelu FC z iNav można skonfigurować w nim telemetrie MSP lub LTM i przesłać ją do odbiornika eLeReS. Wtedy w eleresie ustawiamy parser telemetrii na Multiwii, a przesyłaniem danych z GPS zajmuje się iNav.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 586 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.