Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 22 lis 2019, 21:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 11 sie 2019, 12:04 
Offline

Rejestracja: sobota 15 kwie 2017, 17:51
Posty: 5
Lokalizacja: Bolków, Polska
Witam zakupiłem nową baterię 4s 6000mah 60c. Wylatałem ją w mojej hexie i chciałem podłączyć ją do ładowania w ładowarce imax b6 i pojawił się błąd niskiego napięcia na jednej celi po zamierzeniu napięcia na celach okazało się że jedna z celi ma 1,58V a inne mają około 3,20V. Jest to nowa bateria i trochę kosztowała, więc się trochę martwię bo nawet raz nie była ładowana. Co dalej robić pomóżcie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 12:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7618
Lokalizacja: Polska
Miales cos podlaczone pod zlacze balancera w czasie lotu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 12:53 
Offline

Rejestracja: sobota 15 kwie 2017, 17:51
Posty: 5
Lokalizacja: Bolków, Polska
Nie nie miałem nic podłączone
A dron to dji naza f550 hexa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 12:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 316
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
wepnij się w balanser baterii w tę cele co jest najniższe napięcie, plusem i minusem ładowarki, uruchom tryb ładowania NiMH...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 13:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7618
Lokalizacja: Polska
Kwiateq pisze:
Nie nie miałem nic podłączone

No to reklamacja.

RCkopter pisze:
wepnij się w balanser baterii w tę cele co jest najniższe napięcie, plusem i minusem ładowarki, uruchom tryb ładowania NiMH...

Odratowywanie baterii ktora po jednym uzyciu ma padnieta cele to proszenie sie o klopoty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 13:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 316
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
To proponuję koledze na przyszłość, zawsze nową baterię zaraz po zakupie, naładować i rozładować tak dwa razy kontrolnie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 16:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1415
Lokalizacja: Lubelskie
Fajnie by było jak byś podał co to za bateria konkretnie i gdzie kupiłeś :)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 18:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 783
Lokalizacja: Gdańsk/Kraków
Dokładnie, miałem tak raz z ZOP z banggood, jedna cela <3V na dzień dobry (gdzie reszta miała 3.8V), oczywiście nie dało się jej naładować do pełna oraz padała bardzo szybko. Przysłali nową w cenie wysyłki, ze starej 5 cel poszło do zasilania ekranu na ziemi. Tak więc - reklamuj.

_________________
Smart 650W Battery Discharger
Dragon X5 220/Matek F405-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2306S/5045@3S
Quadcopter 390/Matek F722-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2216/1038@4S
Octocopter 900/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 20:27 
Offline

Rejestracja: sobota 20 lip 2019, 09:46
Posty: 30
Ale tu bateria po zakupie nie byla ladowana, tylko od razu rozladowana I to bez balansu. Duze roznice w napieciu cel dobrze nie swiadcza o chinskim pakiecie, ale nie musi to oznaczac ze pakiet jest calkowicie zle zlozony lub ze cela jest do niczego (ale moze). Ja tak mialem z bateria 3s. Po naladowaniu z balansem, testowym rozladowaniem z balansem I ponownym ladowaniem bylo ok I jest juz 2 sezon. Istnieje szansa ze sam zabiles ta cele.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 21:39 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1169
Kwiateq pisze:
Witam zakupiłem nową baterię 4s 6000mah 60c. Wylatałem ją w mojej hexie i chciałem podłączyć ją do ładowania w ładowarce imax b6 i pojawił się błąd niskiego napięcia na jednej celi po zamierzeniu napięcia na celach okazało się że jedna z celi ma 1,58V a inne mają około 3,20V. Jest to nowa bateria i trochę kosztowała, więc się trochę martwię bo nawet raz nie była ładowana. Co dalej robić pomóżcie


Świeżo kupioną baterię od razu wrzuciłeś do hexy bez ładowania jej do maxa ? To do jakiego napięcia była fabrycznie naładowana na poszczególnych ogniwach ? Pisałem już o tym więc nie chcę się powtarzać . Na prawdę musi być dobrej jakości aku by równo rozładowywało się do samego końca na poszczególnych ogniwach . Do 3,8- 3,6V/ogniwo wszystko może być w porządku . Ale po przekroczeniu 3,6V/ogniwo następuje bardzo szybki spadek napięcia na jednym z ogniw . Na to wygląda że zszedłeś poniżej 14,4V . Jakiej to firmy jest aku ?

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 22:26 
Offline

Rejestracja: sobota 15 kwie 2017, 17:51
Posty: 5
Lokalizacja: Bolków, Polska
Głuś pisze:
Fajnie by było jak byś podał co to za bateria konkretnie i gdzie kupiłeś :)

Bateria to TCBWORTH 6000mah 4s lipo oczywiście z aliexpress bo tam najtaniej

Edytuj posty!!

Czy najpierw naładować jakim prądem i jakim prądem rozładować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 sie 2019, 04:09 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 231
Lokalizacja: montreal.kan
Kwiateq pisze:
RCkopter pisze:
To proponuję koledze na przyszłość, zawsze nową baterię zaraz po zakupie, naładować i rozładować tak dwa razy kontrolnie...

Czy najpierw naładować jakim prądem i jakim prądem rozładować?



widzialem tu roznych szpecow ale Ty przebiles wszystkich :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 sie 2019, 05:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1056
Lokalizacja: Legnica
Z.W15 pisze:
Kwiateq pisze:
RCkopter pisze:
To proponuję koledze na przyszłość, zawsze nową baterię zaraz po zakupie, naładować i rozładować tak dwa razy kontrolnie...

Czy najpierw naładować jakim prądem i jakim prądem rozładować?



widzialem tu roznych szpecow ale Ty przebiles wszystkich :-)
Bawi Cię to? To powiedz mi co by było jak by nowy pakiet tylko naładował, wsadził do hexy za 15k i poszedł w niebo. A na jedna cela była by walnięta i padła by, czy nawet zajarała się? Poza tym LiPo po paru cyklach trochę zwiększa swoją wydajność. Także 2 razy na tak za zrobieniem paru cykli na glebie..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 sie 2019, 07:21 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1169
Z tym ładowaniem i rozładowaniem . Miałem podobną sytuację co autor tego tematu tylko że z aku 3S . Kupiłem 2 szt. zamienników aku do koptera Typhoon Q500 4K GiFi 3S 6,4Ah . Naładowałem je najpierw na maxa a potem rozładowałem do końca , tzn. do 3,0V/ogniwo prądem 0,5A . Niezły opierdziel mi się za to na tutejszym forum dostał ! Powiedziano mi że teraz to mogę tylko do kosza te aku wrzucić .Dlatego dziwi mnie teraz taka rada .

Kwiateq pisze:
RCkopter pisze:
To proponuję koledze na przyszłość, zawsze nową baterię zaraz po zakupie, naładować i rozładować tak dwa razy kontrolnie...

Czy najpierw naładować jakim prądem i jakim prądem rozładować?


Jeżeli to Imax B6 50W to aku Lipol 4S możesz ładować max prądem 3,4A a rozładowywać max prądem 0,3A . I nawet gdybyś w ładowarce poustawiał wyższe te wartości to ona i tak automatycznie przestawi się na te wartości .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 sie 2019, 08:08 
Offline

Rejestracja: sobota 15 kwie 2017, 17:51
Posty: 5
Lokalizacja: Bolków, Polska
Czyli jak postąpić z nową baterią bo zamówiłem dwie nowe baterie i nie chce popełnić błędu, proszę o dokładne instrukcje żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.