Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 15 gru 2018, 05:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 11 paź 2011, 18:04 
Offline

Rejestracja: sobota 07 maja 2011, 20:20
Posty: 242
Lokalizacja: Kraków
Witam

Temat dla kazdego kto nie lubi ciagle podpinac kabla do ustawiania MK Mwii itp.

Kupujemy http://allegro.pl/wireless-bluetooth-rs ... 64573.html

Oraz jakikolwiek stabilizator 3.3v

Podłaczamy zgodnie ze schematem wyprowadzen TX RX 3.3v poprzez stabilizator oraz GND czyli mase.

Laczymy sie poprzez jakikolwiek kabelek usb => uart lub com => uart i zmieniamy predkosc transmisji na rzadana

MK jest to 57600

Zarabiamy wtyczuszke, plytke wraz ze stabilizatorem obkurczamy termoskorczka i..

Cieszymy sie kabelkiem bezprzewodowym na bluetooth. :)

Oczywiscie musimy miec dzinksa bluetooth na usb lub telefon z odpowiednim oprogramowaniem itp.

_________________
"Ja i Ty, nasze myśli jak i czarne sny."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 paź 2011, 18:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 29 sty 2011, 22:37
Posty: 1169
Lokalizacja: Dęblin/Warszawa
A gdzie kolego ten schemat ?
Druga sprawa to jest jakieś oprogramowanie na Androida ?

_________________
Pozdrawiam
Wojtek
http://www.aero-wsosp.blogspot.com


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 paź 2011, 18:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2243
Lokalizacja: Warszawa
Testowałeś tego dinksa u siebie ? :-)

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 paź 2011, 18:35 
Offline

Rejestracja: sobota 07 maja 2011, 20:20
Posty: 242
Lokalizacja: Kraków
Tak testowalem na MK i zwyklym sofcie MK. Na nokii dziala DUBWISE czy jak sie to tam zwie i laczy sie bez problemu. Na androida chyba tez ten dubwise. Uklad jest wykrywany przez bluetooth jako port COM.

Za chwilke zalacze schemat i fotke mojego dziela tylko mi sie aparat podladuje.

_________________
"Ja i Ty, nasze myśli jak i czarne sny."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 paź 2011, 18:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
nie jest tak hop-siup
1) dinksa trzeba programować jako "slave" czyli nie może być "connected" widoczny w kompie, chodzi o to że programowanie samego dinksa BT trzeba w tym trybie prowadzić.
2) Potem, żeby używać do komunikacji z kopterem, we windowsach jest pewien problem, otóż trzeba sobie zainstalować soft który będzie bezkonfliktowo emulował port COM poprzez Bluetooth...więcej o tem Często, markowe laptopy mają wykupioną licencję od Toshiby i używają jej najlepszej nakładki na BT. Więc szary użytkownik np. Dell'a nie ma pojęcia o takim tricku.

0) dla multiwii prędkość 115200

@elektron - w odpowiednim dziale, czyli "software" masz opisane obie aplikacje telefoniczne, na MK jak i dla MultiWii


BTW ja używam i sprzedaję gotowce,z kabelkiem na wyposażeniu... o takie:
Obrazek


Edicao: poprawiłem treść bo troszkę "po łebkach" skrótowo opisałem.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Ostatnio zmieniony wtorek 11 paź 2011, 18:58 przez Rurek, łącznie zmieniany 4 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 paź 2011, 18:45 
Offline

Rejestracja: sobota 07 maja 2011, 20:20
Posty: 242
Lokalizacja: Kraków
Rurku.

Dinkska zrobilem 2h temu i nic nie instalowalem zadnych emulacji. Dziala od kopa na 2 kompach. Za chwile sprobuje na win7.

Co do programowania tak jak napisalem wystarczy kabelek osd remzibiego lub jakikolwiek inny kabel uart aby zaprogramowac bluetooth. Wystarczy wkleic komende poczekac na komende zwrotna jakies 0,5 sek i juz mozna smigac.

_________________
"Ja i Ty, nasze myśli jak i czarne sny."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 paź 2011, 20:12 
Offline

Rejestracja: sobota 07 maja 2011, 20:20
Posty: 242
Lokalizacja: Kraków
A wiec tak.

Laptop Samsung Oryginalny win Vista nigdy nic nie bylo robione z com czy z bluetoothem na tym lap.

Usb Bluetooth wpiety do portu, chwila czekania, zainstalowal sie. Internet explorer strona mk. sciegniety mk tool. Rozpakowany.

Urzadzenia bluetooth. dodaj. znaleziono, zainstalowano jako port 4.

Start mktool wybor jezyka i portu.

Ok

I


i


iiii


Działa od kopa. Nawet szybciej wszytskie dane sie pojawily niz na xp ale moze dlatemu ze procesor szybszy.


Obiecane foto:


P9250811.JPG
P9250811.JPG [ 51.05 KiB | Przeglądany 2280 razy ]

_________________
"Ja i Ty, nasze myśli jak i czarne sny."
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 paź 2011, 20:34 
Offline

Rejestracja: środa 21 lip 2010, 00:45
Posty: 432
Lokalizacja: PL
Jaki zasięg ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 paź 2011, 20:48 
Offline

Rejestracja: sobota 07 maja 2011, 20:20
Posty: 242
Lokalizacja: Kraków
Na tej wbudowanej antence ok 15m W otwartej przestrzeni

_________________
"Ja i Ty, nasze myśli jak i czarne sny."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 paź 2011, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Wojekk... ja pisałem o WBUDOWANYM w laptopa module BT z którym bywają jajca. No i w pierwszym punkcie o myku z programowaniem dinksa o którym tu mówimy bo nie dla wszystkich jest takie oczywiste że trzeba go ustawić na baudrate i inne pierdy za pomocą komunikacji jakimś terminalem i komendami AT w trybie "slave"...niektórzy, co jest moooocno widoczne w wątku na multiwii tygodniami się męczyli zanim na to wpadli ;-)
A gdy to się wie to działa jak u Ciebie :-) tym bardziej że masz "zewnętrzny Bluetooth" jako dongielek wpinany w laptopa...który domyślnie dostaje swój numer portu COM i zabawa jest przednia :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 paź 2011, 21:04 
Offline

Rejestracja: sobota 07 maja 2011, 20:20
Posty: 242
Lokalizacja: Kraków
AA. No chyba ze tak.. Nie posiadam w sumie zadnego lapka z wbudowanym BT tak ze w tym temacie zapewne racje masz. ;] Niechaj ten kto bedzie chcial nabyc gotowy interfejs sobie go nabedzie a kto bedzie chcial uczynic samodzielnie to bedzie wiedzial jak. Ja sie ciesze ze nie musze za kazdym razem podlatywac z kablem podpinac itd. Raz podlacze a jak poustawiam wszystko na cacy odlacze. Super sprawa.

_________________
"Ja i Ty, nasze myśli jak i czarne sny."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 paź 2011, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 gru 2010, 14:36
Posty: 418
Lokalizacja: okolice Poznania
Jak ktoś ma lekko lewe ręce do lutowania to tu można kupić trochę drożej ale gotowca:
http://allegro.pl/bluetooth-uart-ttl-rs ... 39820.html

pozdrawiam,
jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 lis 2011, 18:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 24 lut 2011, 19:27
Posty: 45
Lokalizacja: Elbląg
Ostatnio w moje łapska wpadł moduł bluetooth jak na zdjęciach. Rozumiem że mogę go podłączyć do płytki multiwii kukiego ?


2011-11-16_17-34-08_212.jpg
2011-11-16_17-34-08_212.jpg [ 377.45 KiB | Przeglądany 2267 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 lis 2011, 18:26 
Offline

Rejestracja: sobota 07 maja 2011, 20:20
Posty: 242
Lokalizacja: Kraków
Tak. Uzywasz pinow 5V ,Gnd ,tx ,rx A i musisz ustawic baudrate odpowiedni mwii przy pomocy kabelka uart.

_________________
"Ja i Ty, nasze myśli jak i czarne sny."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 lis 2011, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 24 lut 2011, 19:27
Posty: 45
Lokalizacja: Elbląg
Wojekkk, czy mógłbyś mi (najlepiej łopatologicznie) wytłumaczyć jak zmienić ten baudrate. Kabelek mam od osd remzibiego ale to o czym napisałeś to dla mnie czarna magia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.