Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 22 lis 2019, 16:30


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 28 cze 2019, 15:34 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 53
Lokalizacja: Częstochowa
W środku, tzn. na tej "koniczynce", i między dwiema centralnymi płytami, czy pod spodem?
W środku raczej trudno to zmieścić, za to pod spodem spokojnie się zmieści. Tylko wtedy może akumulator zawadzac bo będzie od spodu ramy mocowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 cze 2019, 09:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2038
Lokalizacja: Gdynia
magisterka pisze:
W środku raczej trudno to zmieścić


Zależy jakie masz ESC
- nie bez powodu mam racingowe.

viewtopic.php?f=27&t=36286&start=135#p489414

Obrazek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 cze 2019, 15:19 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 53
Lokalizacja: Częstochowa
A używasz w ogóle Power Module dołączonego do Pihawka (dwie wtyczki + płytka PCB)?
W setupie widzę, że masz PDB osobno, z 5V i 12V z gniazdem zasilającym kontroler, więc ten moduł zasilający z Pixhawka (2 wtyczki XT60) w sumie nie jest potrzebny. Dobrze myślę?

Czy to będzie ok, jak podłącze dwa kable zasilające od silników do PDB (takie jak w Twoim setupie), a do ESC podłącze jedynie po jednym kablu sygnałowym, bez zasilania?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 cze 2019, 17:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2038
Lokalizacja: Gdynia
magisterka pisze:
A używasz w ogóle Power Module dołączonego do Pihawka (dwie wtyczki + płytka PCB)?
W setupie widzę, że masz PDB osobno, z 5V i 12V z gniazdem zasilającym kontroler, więc ten moduł zasilający z Pixhawka (2 wtyczki XT60) w sumie nie jest potrzebny. Dobrze myślę?


Tak, mam PDB zintegrowane z przetwornicami 5 i 12 V oraz "PowerModulem" - czyli pomiarem napięcia i prądu. Używanie oddzielnrgo PM mijało by się z celem.



magisterka pisze:
Czy to będzie ok, jak podłącze dwa kable zasilające od silników do PDB (takie jak w Twoim setupie), a do ESC podłącze jedynie po jednym kablu sygnałowym, bez zasilania?


Totalnie nie wiem co masz na myśli.
- Silniki nie mają kabli które podłącza się do PDB.
- ESC właśnie podłącza się do PDB i nie zadzialają "bez zasilania"
- kable "sygnałowe" podłącza się pod pixhawka.

Tu masz mniej wiecej narysowane jak to jest podłączone, jedynie zamiast Pixhawka jest APM, ale nie ma to żadnej różnicy.
Na obrazku poniżej apm zasilany jest z esc - u ciebie zasilany bedzie z power module. To taka roznica w sumie
Obrazek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 lip 2019, 19:44 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 53
Lokalizacja: Częstochowa
Przepraszam, pomyliłem skróty...

Przylutowalem wszystkie 12 kabli od silników do ESC. Dwa kable zasilające od PDB do ESC łączę poprzez wtyczke XT60. Dodatkowo przylutowalem kondensator 1000uF 35V. Sprawdziłem bieguny i wszystko jest ok. W momencie podłączania wtyczki od ESC do PDB widać iskry, a to chyba nie powinno tak być... Czy iskrzenie wynika z tego, że wszystkie kable powinny być podłączone przed podłączeniem zasilania? Czy może iskrzenie świadczy o zwarciu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 lip 2019, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2038
Lokalizacja: Gdynia
magisterka pisze:
Dwa kable zasilające od PDB do ESC łączę poprzez wtyczke XT60

Po co ??? każda złączka to potencjalne źródło problemów...

magisterka pisze:
Dodatkowo przylutowalem kondensator 1000uF 35V

Po co ??? Nie działało bez kondensatora? - dołożyłeś masy a zapewne (zgaduję) widziałeś, jak w racerach tak się robi...

magisterka pisze:
W momencie podłączania wtyczki od ESC do PDB widać iskry, a to chyba nie powinno tak być...

To normalne, a po części sam się do tego przyczyniłeś dając kondensator do PDB. w ESC są już kondensatory i w pierwszym momencie błyskawicznie chcą się naładować - więc pobierają tyle prądu (przez bardzo którtki czas) - że czasami takie XT60 może się usmażyć, albo przynajmniej okopcą się styki i masz piękne miejsce na awarię w locie - patrz pierwsze pytanie "po co".

Poza tym - po kiego.... podłączasz ESC mając na PDB już podłączone napięcie ? Jest jakikolwiek powód, aby najpierw podłączać baterię a potem każde ESC z osobna ????

- Posłuchaj dobrej rady i polutuj wszystko na stałe.
- Wywal ten kondensator bo nie wiesz czy w ogóle go potrzebujesz (wątpię)
- Będziesz miał iskry na złączu baterii - ale można sobie też z tym poradzić - przez podłączenie 2-stopniowe - hasło: "Anti-Spark"

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 lip 2019, 07:25 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 53
Lokalizacja: Częstochowa
Kondensator 470uF był dołączony do zestawu a wymieniłem go bo w recenzji tego ESC zalecono wymianę na 1000uF. Zresztą dołączenie kondensatora nawet jeśli nie jest potrzebny nie powinno w niczym zaszkodzić. W takim razie skoro jesteś pewny, że jest on zbyteczny to go wywale i zlutuje wszystko na stale. Mam czas to moge sie pobawic.

Druga sprawa. Chciałbym zdjąć radiator z Racerstar Metal i użyć kleju termoprzewodzacego. Izopropanol nie daje rady tego czegoś rozpuścić (chyba bialy silikon lub cos innego) wiec nie moge zdjac radiatora. Więc jak go zdjąć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 lip 2019, 19:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1056
Lokalizacja: Legnica
Hmm klej termo też jest biały, więc może próbujesz właśnie zmienić klej na klej? :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lip 2019, 16:34 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 53
Lokalizacja: Częstochowa
Być może ale nie mam pewności, czy jest nałożony wszędzie tam, gdzie powinien, czy tylko na "odczep się" tak jak ma to miejsce w niektórych sztukach (nie pamiętam gdzie o tym czytałem).

Został mi jeszcze temat FPV. Na razie chce wiedzieć co warto kupić, oczywiście nie przesadzajmy z cenami :)
Na oku mam gogle Eachine EV100 ale nie odbierają dźwięku lub EV800D, a wolałbym jednak słyszeć co się dzieje z modelem (buzzer)...

Jeśli o nadajnik chodzi to TBS Unify Pro HV 800mW lub IMMERSIONRC TRAMP HV 600mW będą dobre?
Oczywiście zasilanie bezpośrednio z akumulatora lub z PDB.
Pytanie tylko, czy któryś z nich da radę przesłać dźwięk i obraz na 5km przy 600mW?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lip 2019, 20:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2038
Lokalizacja: Gdynia
magisterka pisze:
Na razie chce wiedzieć co warto kupić


! ANTENY ! - są najważniejsze, jeśli chodzi o zasięgi. więc aby Tobie trochę ułatwić zadanie:
Dron: https://www.actuna.com/pl/anteny/15-act ... -rhcp.html
Gogle: https://www.actuna.com/pl/anteny/61-ant ... tfp-1.html

Antena jaką podałem do odbiornika jest trochę kierunkowa - więc trzeba ją skierować na drona - w przypadku gogli pewnie obrócić głowę w kierunku drona. jak masz diversity w odbiorniku to możesz kupić także "pagodę" (dookólna) + Tripple... (kierunkowa)
Nikt natomiast nie zapewni Ciebie, że polecisz na 5km... nie wspominając, że bez uprawnień BVLOS takich lotów po prostu wykonać nie możesz.
Druga sprawa - zapomnij o 5km - sterowanie z aparatury (2,4GHz) nie doleci na takie odległości.

co do "long range" - stosuje się kompletnie inne częstotliwości oraz stosuje trackery:


Natomiast jedno co jest pewne na 100% - możesz mieć i nadajnik 2W w dronie - a przy kiepskich antenach (tenie z chin, albo dołączone "patyki" z zestawu - zasięg możesz mieć kiepski).
na powyższym zestawie anten spokojnie wyciągam 1km na mocy 200mW - dopiero po 1km pojawiają się zakłócenia na obrazie.

Zbuduj więc najpierw coś, co będzie latało, potem spełniaj pozostałe marzenia.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lip 2019, 17:40 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 53
Lokalizacja: Częstochowa
Wiem, że na tak dużych odległościach nie można latać bez uprawnień i nie zamierzam póki co. Obecnie, chcę polatać gdzieś bliżej i dopiero jak mi się spodoba latanie to będę rozważał zrobienie uprawnień.

No dobrze, ale kupując Taranis QX7 + nadajnik Frsky R9M + odbiornik Frsky R9slim + antenę, którą polecasz,
mógłbym zwiększyć zasięg? Sam R9M ma zasięg do 10KM, przynajmniej na papierze a zadowoli mnie nawet 3km, wtedy to ma jakiś sens.
Albo inaczej... Co kupić, żeby osiągnąć np. 3km?

Rozumiem, że trzeba zbudować najpierw coś co lata, ale wolałbym mieć już cały sprzęt i rozplanować miejsce na ramie.
Dlatego też chciałem od razu ustalić, co kupić pod kątem FPV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lip 2019, 18:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7618
Lokalizacja: Polska
magisterka pisze:
Wiem, że na tak dużych odległościach nie można latać bez uprawnień i nie zamierzam póki co. Obecnie, chcę polatać gdzieś bliżej i dopiero jak mi się spodoba latanie to będę rozważał zrobienie uprawnień.

Uprawnienia, nawet BVLOS, niewiele Ci tu pomoga. Przed wydaniem pieniedzy na ew. szkolenie sugeruje uwazna lekture zalacznika 6b, w szczegolnosci punktu 4.1...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 lip 2019, 13:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2038
Lokalizacja: Gdynia
magisterka, akurat R9M tyle poleci - tylko jak już kupujesz to na 868MHz a nie na 900MHz (w PL nie można zakłócać pasma 900MHz) i i tak wszyscy to olewają - no ale żebys miał świadomość.
Załóżmy, że sterowanie masz - ok to jest wykonalne - ale pozostała Ci jeszcze wizja w sensie podglądu FPV...

słowo klucz: nasze forum i osoby latające skrzydłami. - też przenosi się na niższe częstotliwosći (np 1,2GHz - ale bez bardzo kierunkowych anten niewiele zdziałasz).

po któreś tam... - dron lata ok 20 - 30 min (średnio).
Podziel sobie to na pół (bo musisz polecieć i wrócić), 15 min w jedną stronę - nawet mniej, bo jeszcze start i lądowanie... - jest sens ????

Chcesz daleko - skrzydło
Chcesz blisko - dron

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 lip 2019, 11:41 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 53
Lokalizacja: Częstochowa
kuczy, ja to wszystko rozumiem :)

Pisząc wcześniej "anti spark" miałeś na myśli konektor nieiskrzący?
Znajomy automatyk polecił mi zamontowanie włącznika kołyskowego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 lip 2019, 14:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7618
Lokalizacja: Polska
magisterka pisze:
Znajomy automatyk polecił mi zamontowanie włącznika kołyskowego.

Kiepski pomysl, ale znajomy automatyk zapewne nie zdaje sobie sprawy o jakich pradqch tutaj rozmawiamy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.