Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 lis 2019, 21:14


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 01 lip 2019, 20:31 
Offline

Rejestracja: piątek 06 cze 2014, 22:42
Posty: 54
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Witajcie.

Zalega mi w szufladzie moduł GPS - NZ GPS (podobno oparty na Ublox 7, dedykowany do Naze32), postanowiłem zapiąć go do mini APMa którego szykuję do użycia.
Niestety mam z tym spory problem, APM nijak nie chce dogadać się z tym modułem GPS. Moduł podpięty poprawnie GND, 5V Rx-Tx oraz Tx-Rx (zresztą próbowałem też zamieniać Rx z Tx bez żadnego skutku).
Zestaw na oknie, GPS po kilkunastu sek. od włączenia miga niebieskim LEDem co oznacza że złapał fixa.

W APMie wciąż komunikat "NO GPS" oraz HDOP 99,99.
Parametry:
GPS_TYPE = 1 (czyli AUTO), próbowałem też 2 czyli UBLOX - bez zmian
SERIAL3_BAUD = 115 (podobno takie jest baudrate dla NAZE32 z którego jest ten moduł) zresztą testowałem też inne (38 i 57) - bez zmian

Podpowiedzcie proszę co mogę zrobić aby zmusić ten zestaw do pracy? Chciałbym wykorzystać ten moduł bo jest na prawdę mały i zgrabny a zalega w szufladzie.
Czy ma jakoś przekonfigurować moduł GPS do pracy z APMem? Jeśli tak to jak?
Zastanawia mnie też dość spory pobór prądu przez moduł, przy zasilaniu 5V pobiera ok. 150mA - czy to nie za dużo?

Będę wdzięczny za wszelkie Wasze rady i pomysły.
Pozdrawiam, Michał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lip 2019, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7614
Lokalizacja: Polska
Podepnij go do uCenter na PC i sprawdz jaka ma konfiguracje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lip 2019, 06:22 
Offline

Rejestracja: piątek 06 cze 2014, 22:42
Posty: 54
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Ok, U-Center zapięty, jeśli dobrze się domyślam to interesuje mnie zakładka View -> Configuration View.

Tutaj pod pozycją PRT (Ports) mam konfigurację jak w załączonym screen shotcie.
Co ciekawe zmiana baudrate i kliknięcie przycisku Send na dole - nic nie zmienia, tzn. po ponownym załączeniu modułu i programu wciąż mam te same wartości.
Sam program u-center komunikuje się z modułem, gdy otworzę konsolę (Packet Console) widzę że z modułu przychodzą dane.

Czy macie jakąś gotową konfigurację którą mógłbym wgrać do modułu GPSa aby pracował z APMem?

Pozdrawiam, Michał.

Edit:
------------------
Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz, gdy odpalę zwykły terminal (Real Term) to widzę dane z modułu z protokołem NMEA ale przy baudrate 9600 - nijak ma się to do ustawionego 57600 w konfiguratorze.


domyślne.PNG
domyślne.PNG [ 56.55 KiB | Przeglądany 2195 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lip 2019, 07:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7614
Lokalizacja: Polska
Czyli powinienes go w APMie ustawic jaki NMEA z baudrate 9600.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lip 2019, 07:38 
Offline

Rejestracja: piątek 06 cze 2014, 22:42
Posty: 54
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Ok, tak też spróbuję zrobić - dam znać z jakim skutkiem.

Zastanawia mnie natomiast działanie tego u-configurator - wygląda to tak jakby nie przyjmował żadnych ustawień, cokolwiek bym zmienił w konfiguracji po kliknięciu przycisku save - moduł i tak nie zapamiętuje tych zmian.

Czym może to być spowodowane?

Pozdrawiam, Michał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lip 2019, 08:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7614
Lokalizacja: Polska
motykami pisze:
Czym może to być spowodowane?

Obstawialbym problemy z komunikacja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lip 2019, 08:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2133
Daj jeszcze "save config".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lip 2019, 09:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7614
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
Daj jeszcze "save config".

Pomijajac fakt ze ustawienia powinny aplikowac sie bez "save config", Ublox 7 (o ile to rzeczywiscie jest Ublox 7) nie posiada wbudowanego flasha wiec "save config" na niewiele sie zda - ustawienia mozesz sobie co najwyzej zapisac chwilowo do pamieci podtrzymywanej bateria, ktora nastepnego dnia i tak sie wyczerpie i ustawienia znikna. Ten modul trzeba po prostu konfigurowac po kazdym wlaczeniu, albo zyc z domyslna konfiguracja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lip 2019, 20:38 
Offline

Rejestracja: piątek 06 cze 2014, 22:42
Posty: 54
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Wygląda na to że mam uszkodzony moduł GPS...
Moduł pracuje wprawdzie na domyślnych ustawieniach 9600 z protokołem NMEA, udało mi się również zmusić APMa aby go widział.
APM nie wyświetla już NO GPS, widzi podłączonego GPSa - tyle że wyświetla wciąż komunikat "Bad GPS Signal Health" - co jak wyczytałem w internecie oznacza zbyt małą częstotliwość odświeżania danych z GPSa (podobno niezbędne jest minimum 5Hz - 5 ramek na sekundę). To by się zresztą zgadzało, GPS wysyła ramkę z danymi raz na sekundę.

O uszkodzeniu GPSa wnioskuję po tym że:
- w U-Center moduł nie przyjmuje żadnych zmian konfiguracji (tak jakby miał odpięty przewód od TX-RX (PC Tx -> Rx GPS) - sprawdzane na dwóch różnych przejściówkach z innym modułem GPS zmiana konfiguracji działa na obu przejściówkach.
- APM próbuje przekonfigurować sobie GPSa po włączeniu (wysyła polecenie $PSRF100,1,38400,8,1.....) lecz moduł nie przełącza się na żądane parametry - dalej śle na 9600 i tylko raz na sekundę.

Wg. mnie wszystko wskazuje na to że ubity jest port Rx w module GPS. Dziwne bo moduł podłączyłem raz pod Naze32 w którym pracował poprawnie a później leżał w szafie.
Doradźcie proszę czy moje przypuszczenia są ok.

Pozdrawiam, Michał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lip 2019, 20:39 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 439
Lokalizacja: Biała Podlasla
A w tej naze 32 jaki soft siedział?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lip 2019, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7614
Lokalizacja: Polska
motykami pisze:
O uszkodzeniu GPSa wnioskuję po tym że:
- w U-Center moduł nie przyjmuje żadnych zmian konfiguracji (tak jakby miał odpięty przewód od TX-RX (PC Tx -> Rx GPS) - sprawdzane na dwóch różnych przejściówkach z innym modułem GPS zmiana konfiguracji działa na obu przejściówkach.

Zacznijmy od podstaw:
- co pokazuje UBX-MON-VER?
- co wyswietla sie w packet console zaraz po podlaczeniu zasilania?
- pokaz zdjecie swoich polaczen i calego ekranu w uCenter po podlaczeniu GPSa z otwarta packet console

motykami pisze:
- APM próbuje przekonfigurować sobie GPSa po włączeniu (wysyła polecenie $PSRF100,1,38400,8,1.....) lecz moduł nie przełącza się na żądane parametry

$PSRF to komendy dla modulow z chipsetem SiRF wiec Ublox jej nie zrozumie, czyli zachowanie jak najbardziej oczekiwane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 paź 2019, 18:07 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 103
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
pozwoliłem sobie odkopać ten temat bo po raz kolejny wykopałem ten sam moduł GPS z szuflady a dokładnie mam już 2 sztuki i mam dokładnie taki sam kłopot, czy jest tutaj ktoś kto ma taki działający czy to po prostu "taki urok tanich kostek" ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 paź 2019, 17:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7614
Lokalizacja: Polska
marcinoc pisze:
czy to po prostu "taki urok tanich kostek" ?

Masz w poprzednim poscie napisane co zrobic zeby to stwierdzic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.