Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 19 lip 2019, 03:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Edycja STL?
Post: środa 08 maja 2019, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 mar 2015, 22:30
Posty: 142
Jestem kompletnie zielony w temacie druku 3d, potrzebuję zmienić parę detali w pliku pobranym z Thingiverse. Czy da się jakoś przerobić stl na edytowalny plik i jakim darmowym edytorem można w bardzo prosty sposób pozmieniać model?

_________________
Lumenier QAV250, DI130, LS210, Realacc X210, LS210 customized, Supafly Flipmode 6S
Bixler 2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Edycja STL?
Post: środa 08 maja 2019, 16:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12228
Lokalizacja: Mikoszewo
STL jest edytowalny. Np Meshmixer go łyka tyle że jest dość upierdliwy w obsłudze. Jeżeli element jest prosty i nie ma za bardzo dziur to możesz spróbować funkcji Mesh to Solid występującej np. w 123Design a i w innych softach pewnie też.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Edycja STL?
Post: środa 08 maja 2019, 17:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7313
Lokalizacja: Polska
Mozna tez uzyc Google SketchUp z pluginem SketchUp STL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Edycja STL?
Post: środa 08 maja 2019, 17:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 mar 2015, 22:30
Posty: 142
Verid pisze:
STL jest edytowalny. Np Meshmixer go łyka tyle że jest dość upierdliwy w obsłudze. Jeżeli element jest prosty i nie ma za bardzo dziur to możesz spróbować funkcji Mesh to Solid występującej np. w 123Design a i w innych softach pewnie też.


Model to uchwyt do GoPro Session na quada, więc nie wiem czy to prosty model czy pełen dziur z perspektywy modelowania. Potrzebuję coś tam poszerzyć, coś wykroić, coś przenieść na inną ściankę itp. W drukarni powiedzieli, że stl nie jest prosto edytowalny, zaproponowali zrobienie nowego modelu za 200zł :shock:

_________________
Lumenier QAV250, DI130, LS210, Realacc X210, LS210 customized, Supafly Flipmode 6S
Bixler 2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Edycja STL?
Post: środa 08 maja 2019, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12228
Lokalizacja: Mikoszewo
Za dwie stówy to sobie ściągnij 123D czy inną darmówkę do rysowania 3D i sam sobie narysuj od zera. Satysfakcja bezcenna a i umiejętność sama w sobie przyda się nie raz.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Edycja STL?
Post: czwartek 09 maja 2019, 00:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 196
Wyślij mi na PW link do tego pliku i opis co chcesz tam pozmieniać.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Edycja STL?
Post: czwartek 09 maja 2019, 05:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4308
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Ja importuję do DSM, zmieniam na bryłę, i bez problemu zmieniam co chcę :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Edycja STL?
Post: czwartek 09 maja 2019, 16:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1028
Lokalizacja: Legnica
Oj nie gadaj, dsm przy niektórych krzywiznach ten pie***ca dostaje :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Edycja STL?
Post: środa 15 maja 2019, 14:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 cze 2017, 07:47
Posty: 27
Lokalizacja: Goleszów
Dosyć szybko można również edytować we FreeCAD, a tutaj znajdziesz jak to zrobić.
Jak pisał kolega Verid spróbuj, a nie pożałujesz ;-) Co do softu musisz wybrać sam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Edycja STL?
Post: poniedziałek 20 maja 2019, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 314
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
pawelsky pisze:
Mozna tez uzyc Google SketchUp z pluginem SketchUp STL


Często stosuję tą kombinację (Sketchup + STL) do czyszczenia projektów lub czynienia ich bardziej drukowalnymi.
Opcja 2 to oczywiście reverse-engineering i rysowanie projektu bazując na oryginalnym stl, ale do tego trzeba mieć program oraz umiejętności.
200zł za nowy projekt to "standardowa" opłata za godziny inżynierskie. Po znajomości kolega zrobi za 10 - 25zł na piwo :P

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Edycja STL?
Post: środa 10 lip 2019, 11:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 lis 2010, 14:56
Posty: 847
Lokalizacja: Warszawa
A ja ostatnio zainstalowałem DesignSpark Mechanical 4.0 i jak na totalnie zielonego w rysowaniu 3D, program jest dość intuicyjny i po kilku godzinach nauki daję już radę :mrgreen: .

_________________
Pozdrawiam - Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Edycja STL?
Post: czwartek 11 lip 2019, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 843
Lokalizacja: UE
Marcin_XYZ pisze:
Dosyć szybko można również edytować we FreeCAD, a tutaj znajdziesz jak to zrobić.

Ten przykład z YT to akurat porażka.
A wracając do tematu - uchwyt na GoPro to w sumie łatwizna. Szybciej już to samemu narysować bazując na wymiarach.
Osobiście używam Fusion 360. Darmowy do celów edukacyjnych na 3 lata.

Ale każdy wymieniony przez kolegów program wymaga niestety posiedzenia i skumania. Nie ma najlepszego programu, bo każdemu z nas pasuje co innego.

_________________
Od śmigła...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.