Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 22 sie 2019, 13:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 03 mar 2019, 20:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 901
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
arek2081 pisze:
Podłączajac GPS do odbiornika wystarczy podkraść TX z autopilota, czy trzeba TX i RX podłączyć?
Minimum to FC TX>QLRS RX. Ale jak chcesz mieć home position to trzeba też FC RX > QLRS TX. Bo lrs pyta FC o home...

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 03 mar 2019, 21:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 814
Lokalizacja: lubelskie
Cytuj:
Panowie a macie jakiś patent na przekierowanie mavlinka z telefonu jeszcze do antenna tracker który też ma bt2serial?


A może dałoby się dwa osobne moduły BT podłączyć do QLRSTX - i jeden sparować z tel. a drugi z trackerem.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 03 mar 2019, 23:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 901
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
kolsek345 pisze:
Cytuj:
Panowie a macie jakiś patent na przekierowanie mavlinka z telefonu jeszcze do antenna tracker który też ma bt2serial?


A może dałoby się dwa osobne moduły BT podłączyć do QLRSTX - i jeden sparować z tel. a drugi z trackerem.

Dało by się, ale szukam rozwiązania bez dodatkowego modułu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 04 mar 2019, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 918
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Qczek, w wersji 1.91 nie ma pliku z poprawką pod UBLOX-a dla odbiornika 100mW 433MHz. Co w taki wypadku zrobić jeśli pobieram sygnał bezpośrednio z gps-a?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 07 mar 2019, 07:53 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lip 2014, 18:20
Posty: 18
Lokalizacja: Pabianice
Pytanie do użytkowników pitlaba i qlrsa,jak łączycie pitlaba z qrx żeby pokazywało podstawowe dane na tablecie? tylko tak łopatologicznie bym prosił :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 10 mar 2019, 15:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1844
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Czy praca w konfiguracji nadajnik-SBUS i odbiornik-CPPM bedzie pracować? Próbowałem i nie zadziałało.
Konfiguracja nadajnik-SBUS i odbiornik-SBUS ruszyła ale co pewien czas są jakieś przekłamania, widzę to na monitorze kanałów w AP Pitlab, program FPV Manager.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 10 mar 2019, 15:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 901
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
zbipok pisze:
Czy praca w konfiguracji nadajnik-SBUS i odbiornik-CPPM bedzie pracować? Próbowałem i nie zadziałało.
Konfiguracja nadajnik-SBUS i odbiornik-SBUS ruszyła ale co pewien czas są jakieś przekłamania, widzę to na monitorze kanałów w AP Pitlab, program FPV Manager.
Zadziała. Natomiast pit lab nie widzi cppm z rx bo nie mierzy okresu przerwy tylko jeden ze stanow.... Wiec. Cppm nie zadziała bez względu na to co po stronie tx wybierzesz....

EDIT - scalenie

arek2081 pisze:
Qczek, w wersji 1.91 nie ma pliku z poprawką pod UBLOX-a dla odbiornika 100mW 433MHz. Co w taki wypadku zrobić jeśli pobieram sygnał bezpośrednio z gps-a?

Skompilowałem i dodałem do strony download.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 10 mar 2019, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1844
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Rozumiem, SBUS mi odpowiada tylko jeszcze coś źle skofigurowałem skoro mam jakieś zacięcia w transmisji na biurku. W odbiorniku podłączyłem się SBUSem do AUX. Negacja SBUSa w nadajniku QLRS zrobiona.
Czy może ktoś podrzucić swoje ustawienia w konfiguracji dla SBUSa i AP Pitlab?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 10 mar 2019, 20:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 901
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
zbipok pisze:
Rozumiem, SBUS mi odpowiada tylko jeszcze coś źle skofigurowałem skoro mam jakieś zacięcia w transmisji na biurku. W odbiorniku podłączyłem się SBUSem do AUX. Negacja SBUSa w nadajniku QLRS zrobiona.
Czy może ktoś podrzucić swoje ustawienia w konfiguracji dla SBUSa i AP Pitlab?
Jak masz moduł tx. Podłączony? Rx bym się nie czepiał

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 10 mar 2019, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1844
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Odbiornik Frsky TFR4SB z wyjściem SBUS - negacja - wejście modemu RXD. Modem E32-TTL-1W (433T30D)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 10 mar 2019, 20:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 395
Lokalizacja: Warszawa
zbipok pisze:
Odbiornik Frsky TFR4SB z wyjściem SBUS - negacja - wejście modemu RXD. Modem E32-TTL-1W (433T30D)


Zbyszek, czy Twój problem wygląda tak jak ten który opisywałem w tym wątku jakiś czas temu ?
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=10&t=42090&start=480


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 10 mar 2019, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1844
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Wygląda na to ,że tak. Spróbuję jutro na minimalnych mocach nadawania. Mogę też spróbować na ustawieniach jakie stosujecie u siebie do weryfikacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 14 mar 2019, 14:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 901
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Jak by ktoś chciał poużywac QLRS 868MHz z Taranisem XLite, to zrobiłem do opentx poprawkę, która używa starego protokołu PXX a nie nowego :)
https://github.com/krzysztofkuczek/opentx


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 20 maja 2019, 17:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lut 2018, 08:07
Posty: 20
Lokalizacja: Kwidzyn
Panowie pomóżcie bo nie daję rady.
Chcę zrobić retransmisję i nie umiem tego rozkminić.
Mam radio FS i6x i odbiornik ia6b z wyjściem sbus. Jeśli podłączę odbiornik bezpośrednio do fc (matek f411 wing) to działa bez problemu, jak daję tego sbusa na qlrs to nie działa. W konfiguratorze wszystkie kanały są na 1000 (czyli tyle ile jest ustawione w fs) 10 kanał wyświetla rssi poprawnie (900 przy wyłączonym module nadawczym i ok 1700 przy włączonym). Ustawienia zdają się być ok ( sbus po obu stronach, p.code ten sam, częstotliwości te same, telemetria transparent po obu stronach, po 10 kanałów, rssi na 10-tym) Co mogłem pominąć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 20 maja 2019, 18:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 901
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Rolnick pisze:
Panowie pomóżcie bo nie daję rady.
Chcę zrobić retransmisję i nie umiem tego rozkminić.
Mam radio FS i6x i odbiornik ia6b z wyjściem sbus. Jeśli podłączę odbiornik bezpośrednio do fc (matek f411 wing) to działa bez problemu, jak daję tego sbusa na qlrs to nie działa. W konfiguratorze wszystkie kanały są na 1000 (czyli tyle ile jest ustawione w fs) 10 kanał wyświetla rssi poprawnie (900 przy wyłączonym module nadawczym i ok 1700 przy włączonym). Ustawienia zdają się być ok ( sbus po obu stronach, p.code ten sam, częstotliwości te same, telemetria transparent po obu stronach, po 10 kanałów, rssi na 10-tym) Co mogłem pominąć?
Inwerter stosujesz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.