Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 wrz 2019, 11:37

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 16 gru 2018, 16:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2518
Lokalizacja: Poznań
Zrobiłem robota, który posiada 12 serw wielkości standard. Problem jest taki, że gdy włączam go, serwa pobierają tyle prądu, że moduł BT HC-05 dostaje jakiś stan nieustalony i mój telefon go nie widzi. Jeśli włączę robota bez podłączonego modułu BT i podepnę go np sekundę później wszystko jest ok. Układ zasilam dwoma ogniwami 18650, dalej dałem SBEC 8A dla serw i arduino mini. Myślałem że gdy dam oddzielny BEC 2A dla układu HC-05 to się coś poprawi. Czy czeka mnie opóźnione załączanie zasilania dla modułu BT czy idzie to inaczej rozwiązać?

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 gru 2018, 17:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2106
Spróbuj dać na wejściu jakiś spory kondensator.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 sty 2019, 18:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2518
Lokalizacja: Poznań
Tzn taki, który da większe obciążenie podczas jego ładowania i jeszcze bardziej obniży napięcie? Bo rozumiem że chodzi Tobie o jakiegoś elektrolita?

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 sty 2019, 19:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 829
Lokalizacja: Trzebnica
Przecież kondensator ma za zadanie ustabilizować napięcie, może duże spadki napięcia powodują problemy z bluetooth.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 sty 2019, 20:27 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 339
Lokalizacja: W-wa
Poli25 pisze:
Przecież kondensator ma za zadanie ustabilizować napięcie, może duże spadki napięcia powodują problemy z bluetooth.


To nic nie da a jego ładowanie dodatkowo obciąży źródło.

A może zmierz te prądy i napięcia? Bo bez tego to trochę zgadywanie.

Pomierzyłem teraz i HC-05 startuje od 2.6V. Ale jak ma 2.5 to rzeczywiście jest głuchy.

Najprościej dać przełącznik dwu pozycyjny, jeden serwa, dwa serwa i BT.

albo diodę, rezystor, elektrolit i przekaźnik 5V (lub tranzystor) - wtedy masz opóźnienie.

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sty 2019, 09:41 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 715
klęka ci napięcie na ogniwach 18650, dołóż jeszcze ze 2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 sty 2019, 13:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 829
Lokalizacja: Trzebnica
wojtekr pisze:
To nic nie da a jego ładowanie dodatkowo obciąży źródło.

Kondensator nie obciąża źródła, chwilowy spadek może być tylko i wyłącznie podczas włączenia zasilania którego tak na prawdę nie zobaczysz. Spadek napięcia powstaje jeśli płynie za mały prąd.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 sty 2019, 14:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2518
Lokalizacja: Poznań
Poli25 ja mam spadek tylko podczas włączenia robota po 0,5 sekundy jest wszystko ok, i gdy wypnę BT i podepnę ponownie, już po włączeniu całej elektroniki to problemu nie ma, wszystko działa. Kondensator o dużej pojemności przy włączeniu jest rozładowany i potrzebuje prądu do jego naładowania, wiem trwa to krótko, ale krótko trwa ten spadek przy podłączaniu serw. Co innego gdyby ten kondensator był naładowany podczas podłączania serw.
tombstone - gdybym miał na to miejsce to bym tak zrobił i pewnie 2s2p by dało radę prądowo wytrzymać włączenie 12 serw. Myślałem żeby najpierw załączały się serwa a po sekundzie atmega i HC-05.

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 sty 2019, 14:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2106
mikun pisze:
Problem jest taki, że gdy włączam go, serwa pobierają tyle prądu, że moduł BT HC-05 dostaje jakiś stan nieustalony i mój telefon go nie widzi.

No to chyba się nie rozumiemy.
Telefon widzi BT przed włączeniem robota?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 sty 2019, 19:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 829
Lokalizacja: Trzebnica
mikun pisze:
Poli25 ja mam spadek tylko podczas włączenia robota po 0,5 sekundy jest wszystko ok, i gdy wypnę BT i podepnę ponownie, już po włączeniu całej elektroniki to problemu nie ma, wszystko działa. Kondensator o dużej pojemności przy włączeniu jest rozładowany i potrzebuje prądu do jego naładowania, wiem trwa to krótko, ale krótko trwa ten spadek przy podłączaniu serw. Co innego gdyby ten kondensator był naładowany podczas podłączania serw.
tombstone - gdybym miał na to miejsce to bym tak zrobił i pewnie 2s2p by dało radę prądowo wytrzymać włączenie 12 serw. Myślałem żeby najpierw załączały się serwa a po sekundzie atmega i HC-05.


kondensator nigdy się nie rozładowuje do końca a jak chcesz to możesz zrobić opóźnione włączanie serw za pomocą NE 555, prosty i tani układ, czas załączenia ustalasz za pomocą rezystorów do tego tranzystor sterujący zasilaniem np NPN i masz co chcesz.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 sty 2019, 01:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 246
Lokalizacja: Wrocław
Lepiej już z tego arduino włączać moduł bt z opóźnieniem. Mniejszy prąd, natywne napięcie modułu też jest ok. 3V, więc spadek napięcia na kluczu będzie bez znaczenia. Można wręcz zaryzykować nawet zasilanie bezpośrednio z nóżki procesora.

Bo załączać układ z 12 serw, żeby to nie zabijało zasilania i tak trzeba by robić sekwencyjnie. Założę się, że jak naraz te 12 serw zacznie się energicznie ruszać, to nawet po starcie moze być problem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 sty 2019, 19:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 339
Lokalizacja: W-wa
Zasilanie z nogi procka???

Wystarczy jakikolwiek dwu pozycyjny włącznik lub dwa małe


Obrazek

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 sty 2019, 22:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2518
Lokalizacja: Poznań
maxiiii pisze:
mikun pisze:
Problem jest taki, że gdy włączam go, serwa pobierają tyle prądu, że moduł BT HC-05 dostaje jakiś stan nieustalony i mój telefon go nie widzi.

No to chyba się nie rozumiemy.
Telefon widzi BT przed włączeniem robota?


Nie widzi bo robot jest wyłączony i BT nie dostaje zasilania. Włącznik mam jeden jeśli o to chodzi, taki jak pokazał wojtekr. Wszystko startuje po pstryknięciu włącznikiem. Zasilanie na dwóch ogniwach 18650 szeregowo, potem SBEC 5V 12A dla serw i atmegi i SBEC 5V 2A dla HC-05.

majek - masz rację muszę najpierw załączać serwa, udar prądowy po włączeniu wszystkich serw jest chwilowy i później już nie przeszkadza. Serwa nie chodzą wszystkie jednocześnie więc tu nie ma problemu. Zrobię jak napisał Poli25 jakąś małą płytkę z NE555 i przekaźnikiem.

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 sty 2019, 22:23 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 339
Lokalizacja: W-wa
Jak masz taki włącznik to podłącz go inaczej i tyle, jak moment przełączania będzie za długi to dodaj kondensator i diodę. W pierwszym kroku ładujesz kondensator od BT a potem jak włączasz serwa to na czas udaru BT pracuje z kondensatora.

Albo inaczej, teraz przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł zobacz czy włączony BT działa podczas udaru, bo że się nie włącza to wiem ale może jak się już włączy to działa przy chwilowym spadku napięcia. Wtedy wystarczy tylko przelutować włącznik.

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 sty 2019, 22:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 246
Lokalizacja: Wrocław
wojtekr pisze:
Zasilanie z nogi procka???

W czym problem?
HC-05 pobiera max. 40mA czyli można 'legalnie' zasilić podając wysoki stan na dwa piny atmegi połączone razem (można przez diody schottkiego dla bezpieczeństwa). Jest wtedy pełna kontrola nad zasilaniem i praktycznie brak dodatkowych części. Wtedy tego beca 2A użyć do Atmegi, żeby serwa nie siały po zasilaniu procka.

mikun pisze:
Zasilanie na dwóch ogniwach 18650 szeregowo, potem SBEC 5V 12A dla serw i atmegi i SBEC 5V 2A dla HC-05.

Ja bym Atmegę z HC dał na drugim SBECU :-)

Ale jak chcesz zostać przy tej konfiguracji, to ja bym rozebrał jeszcze tego SBEC-a 2A - większość chipów w przetwornicach ma nóżkę 'enable' albo 'shutdown' i jakbyś sobie ją wyprowadził, to mógłbyś dowolnie sterować zasilaniem tego HC-05 bez żadnych dodatkowych części prosto z procka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.