Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 16 paź 2019, 18:34


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 21:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 103
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
Witam kolegów, szperam na forum w poszukiwaniu informacji na temat podłączenia telemetrii do APM-a 2.8, wszystko ( tak mi się przynajmniej wydaje) robię zgodnie z instrukcjami ale APM nie chce się komunikować przez port telemetrii.
Zmieniam nr portu, zmieniam prędkość na 57600, próbowałem też podłączyć dedykowane do APM OSD - też nie nic nie wyświetla, jestem początkujący w temacie i już poległem na konfiguracji naze32 więc za radą zakupiłem APM, lecz i to nieco mnie przerasta, chociaż jestem już o krok dalej - uruchomiłem GPS!
Proszę wybaczcie jeżeli podałem za mało informacji, ale zwyczajnie nie wiem od czego zacząć.
Program jakiego używam to Mission Planner 1.3.59

zestaw z telemetrią podłączyłem tak
Obrazek

zrzut z konfiguracji telemetrii
Obrazek

próba połączenia
Obrazek

zakończona takim komunikatem
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1757
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Jak zasilasz APM w czasie testu?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 21:44 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 103
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
próbowałem z USB i przez POWER MODULE widoczne na fot1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 21:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1757
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Jak przez USB - to na pewno nie zadziała.
Zasilaj przez PM.
Rozumiem, że przez USB bez problemów łączysz się z APM?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 21:50 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 103
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
tak prze USB połączenie ok, oczywiście transmisja na innym porcie i z prędkością tylko 115200


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1757
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Spróbuj we wtyczce do APM zamienić piny Rx-Tx.
Poza tym ustawienia modemów wymagają tuningu, ale na to przyjdzie czas po nawiązaniu połączenia.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 22:09 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 103
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
zamieniam TX z RX i nadal nic


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2123
Odłącz kabel usb od komputera i podłącz pod ładowarkę od telefonu 5v.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1757
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Wrzuć zdjęcia w lepszej rozdzielczości co i jak masz podłączone.
Również modem naziemny.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 22:27 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 103
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
czy podczas zasilania z PM mam jednocześnie zasilać przez USB z ładowarki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1757
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Nie

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 22:40 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 103
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
zasilam teraz tylko z ładowarki 1A, zamieniłem piny TX i RX - nadal nic.
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia połączyłem port telemetrii do minimOSD kilkanaście sekund APM wyświetlał dane potem przestał i minimosd zaczął świrować obraz z kamery pojawiał się i znikał.
Odłączyłem go bo strasznie się grzał.
Teraz objaw jest taki jakby port telemetri w APM był uwalony, kupiłem nawet nowe OSD ale po podłączeniu jest tylko taki efekt
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1757
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Podłącz się pod port telemetrii jakimś konwerterem USB-UART i zobacz, czy uda się skomunikować.
Najprawdopodobniej masz rację i jakoś uwaliłeś port telemetrii. Można próbować przekierować telemetrię na UART2.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 22:52 
Offline

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 103
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
czy do sprawdzenia portu nadaje się coś takiego?
Obrazek
jak toto podłączyć do APM i jak wyświetlić dane na kompie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lis 2018, 22:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1757
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Podłączasz do portu telemetrii:
- Rx do Tx,
- Tx do Rx,
- masa (GND) do masy.
APM zasilasz niezależnie z PM
W MP wybierasz port, na jakim to FTDI Ci się wykryło, prędkość 57k.
Powinno działać jak pracująca para modemów.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.