Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 21:51


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 575 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 08 sie 2018, 22:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 525
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Cześć. Mam problem z iNavem w moim KFC :)
Sytuacja jest taka że mam 3 silniki- napędy od quada z regulatorami hglrc bs28. Z protokołem dshot.
Silniki mają pracować w skrzydle, równolegle, bez róznicowania ciągu. Niestety z takim protokołem nie działają poprawnie kiedy połączymy sygnały z regulatorów.

Jak powielić wyjście throttle w iNav? Próbowałem przez miksery, ale te nawet nie zapisują mi się po kliknięciu save i restarcie płytki :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sie 2018, 22:37 
Offline

Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 08:37
Posty: 58
Lokalizacja: Warszawa
Próbowałem uruchomić na tym 2.0(unstable). Model w momencie uzbrojenia załączał failsafe i nie dało się tego nijak wyłączyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 25 sie 2018, 23:41 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 sty 2015, 11:02
Posty: 24
Lokalizacja: Augustowo
Witam forumowiczów.

Wgrałem nową wersję firmware (iNAV 2.0) do KFC32FTB przez „STM32 Flash Loader” i nie jestem w stanie połączyć się z płytką przez iNAV konfigurator ( wersja 2).
Próba flashowania z konfiguratora również kończy się niepowodzeniem.

2018-08-26 @ 00:13:55 -- Running - OS: Windows, Chrome: 68.0.3440.106, Configurator: 2.0.0
2018-08-26 @ 00:13:56 -- Loaded release information from GitHub.
2018-08-26 @ 00:14:00 -- Serial port successfully opened with ID: 1
2018-08-26 @ 00:14:10 -- No configuration received within 10 seconds, communication failed

Wersja 1.9 komunikowała się z płytką.
Przy flashowaniu w „STM32 Flash Loader” zaznaczałem opcję full erase.

Proszę o informację czy ktoś zaobserował podobne komplikacje i może je skutecznie rozwiązał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 sie 2018, 09:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3248
Lokalizacja: Olsztyn
X1, do KFC32FTB nie było nigdy źródeł w GUI inav wiec pewnie wgrałeś na siłę firmware od KFC32F3 który nie jest kompatybilny z FTB gdzie siedzi procek F1. Mogę Ci wystawić gdzieś najbardziej aktualną jaką dostałem od marbalona ale to dopiero wieczorem jak wrócę do domu.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 sie 2018, 01:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 sty 2015, 11:02
Posty: 24
Lokalizacja: Augustowo
Będę wdzięczny za plik.

A tak na marginesie to w iNAV 2.0 Release Notes jest informacja:
"STM32F1 boards support has been dropped. NAZE/CC3D targets are no longer supported. Please upgrade to F4/F7 board. F3 boards are not recommended since their flash space is almost full and they are likely to not receive all features on the next release."

Czy tu jest mowa o procku F1 takim jak w KFC32FTB?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 sie 2018, 06:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3248
Lokalizacja: Olsztyn
X1 pisze:
Czy tu jest mowa o procku F1 takim jak w KFC32FTB?

Tak
Zapomniałem wczoraj wystawić ale marbalon ma u siebie na serwerze http://baliniak.2box.pl/qq/inav_1.7.3_KFC32.zip
To jest chyba ostatni firmware jaki wyszedł do wersji FTB...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 sie 2018, 13:12 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 sty 2015, 11:02
Posty: 24
Lokalizacja: Augustowo
Dziękuję PiotrSz za pomoc.

Wgranie wersji 1.7.3 ze wskazanej lokalizacji reaktywowało płytkę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 268
Lokalizacja: Tychy
Szukałem pomocy na FB ale słaby odzew. Może tutaj komuś coś zaświta.
Dołączyłem do uczestników "pechowego sezonu 2018", choć dzięki wyjątkowemu szczęściu straty minimalne.
Inav 2.0 eleres max oraz kfc32f3 w surferze 2000.
Latałem jak zwykle, tym razem był test zasięgu nowych anten video 1.2. Lece w dal, coś tam śnieży, eleres 80%, więc wracam i ląduje. Zmieniam antene w trakerze i lece znowu. Na 3 km coś mi rssi leci do 60% i do zera i FS zawraca model. Odzyskałem rssi do 80 % i nawracam, żeby powtórzyć spadek rssi w tym miejscu. W tym czasie obserwuję RSSI i widzę jak spada do 0%. Model zawraca aż tu nagle traker piszczy, trackmyrc2 piszczy - zerwany link eleresa. Patrze na obraz a tam EMERGENCY LANDING prosto w budynki na wsi :( Obserwuję co się dzieje, wizję miałem do 40m wysokości i widzę kawałek pola i same domy. W końcu straciłem obraz. Model przeleciał pomiędzy samochodem a nowym domkiem, mało nie kosząc faceta i wylądował na chodniku 4x3 m pomiędzy samochodami, domem i innym akcesoriami domowego ogródka. Na ścieżce miał szereg innych domów, słupów, wszystkiego :( Facet zdenerwowany ale wyrozumiały. Pojechałem po porządną flachę w ramach przeprosin, chwilkę pogadaliśmy i odjechałem.
Po raz pierwszy model mi odleciał :( Ta nauczka po tysiącach wylatanych godzin dość mocno podcieła mi skrzydła.
Teraz czas na analizę co się stało. Chwilę temu odpaliłem sprzęt w domu, wszystko działa. Myślałem, że zgubił GPSa i dlatego zaczął lądować, bo tak wygląda procedura, ale ja go znalazłem dzięki koordynatom gpsa z wizji więc fix cały czas był. Nagrania z dvr nie mogę odczytać. Spróbuję naprawić jakoś film. Przeglądam logi INAV Blackbox Editor ale nie mogę się w nich połapać. Wygląda tak jakby logowało do piewszych 6 minut i dzieliło ten lot na 4 części loga.
Czyli podsumowując nie mam nic :(
Teraz pytanie, jak ustawić logowanie, aby można było zapisać np. półtora godzinny lot?
Kiedy INAV wprowadza emergency landing? Gdy nie ma fixa to wiem, ale fix był. Którym ustawieniom INAV się przyjrzeć ? Nie wiało, żeby nie dał rady wrócić. Ponad połowa baterii więc napięcie też ok.
Failsafe w INAV mam ustawiony na RTH 150m w tym cilmb-first. Cała akcja zaczęła się gdzieś na 300m alt i około 3 do 3.5 k m od bazy.
Dlaczego eleres nie odzyskał połączenia po znalezieniu modelu? Niczego nie wyłączałem, nic nie grzebałem, tylko spakowałem cały sprzęt do auta na poszukiwania. Nadajnik w połowie drogi już powinien wznowić RC...
Oczywiście model cały czas nadawał video, ale po dojechaniu na miejsce odzyskałem tylko wizję, RC było martwe.

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 21:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 302
Lokalizacja: Biała Podlasla
Ja też miałem emergency landing po zerwaniu linka qlrs dla inav@f3. Okazało się, że miałem ustawione wyłączenie silnika 30s po failsafe w zakładce failsafe.
Rth było realizowane te 30s, a potem już wyłączenie silnika i emergency landing.

Też tak masz ustawione?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 22:19 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 425
Lokalizacja: Kraków
Marku a jaki był powód że na 3km rssi spadlo do zera?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 paź 2018, 07:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 264
Lokalizacja: Ustroń
wrzech pisze:
Szukałem pomocy na FB ale słaby odzew. Może tutaj komuś coś zaświta.
Dołączyłem do uczestników "pechowego sezonu 2018", choć dzięki wyjątkowemu szczęściu straty minimalne.


Marek przykra sprawa to co się stało, ale najważniejsze że wyszedłeś z tego bez szwanku jak mniemam. Widzę tu dwa problemy:
1. Link RC nie odzyskał łączności co mnie zaczyna martwić bo byłem osobiście świadkiem co najmniej 3 takich przypadków w tym jeden swój bardzo bolesny i kilka już opisanych tutaj na forum (ostatni taki przypadek to chyba zeman miał). Z tego co pisał marbalon w takiej systuacji przydałoby się aby ktoś z nas zaobserwował jak migają i na jakie kolory migają diody na eleresie
2. AP wszedł w EMERGENCY LANDING i tu pytanie do Ciebie jakie masz ustawienie parametru get nav_position_timeout?

Co do czynników powodujących włączanie się EMERGENCY LANDING to są jeszcze co najmniej dwa oprócz tego, który Ty wskazałeś. Jeśli wystartujesz bez GPS FIX (nie masz zapisanej bazy i masz ARMING_EXTRA_SAFETY na OFF) to AP tak samo włączy EMERGENCY LANDING jak złapie Failsafe. Tak samo jak AP złapie failsafe i w tym samym czasie płytka melduje że któryś z sensorów nie odpowiada to także przejdzie w EMERGENCY (masz kompas?)
Generalnie z twojej relacji przychodzi mi na myśl tylko jedno wytłumaczenie, podczas drugiego złapania failsafe równocześnie zgubiłeś na moment satelity na czas jaki wskazuje parametr nav_position_timeout i AP postanowił wylądować. Wydaje się to być nie prawdopodobne ale niestety taki przypadek spotkał mnie. Z ciekawostek (nie wiem czy to dobre czy złe) ale jak ustawisz set nav_position_timeout = 0 to AP nie włączy EMERGENCY_LANDING pomimo tego że nawet zgubi fixa.

Częstotliwość logowania ustawisz na zakładce Blackbox polecam ustawić 1/32 i starczy miejsca na długo.

df2 pisze:
Ja też miałem emergency landing po zerwaniu linka qlrs dla inav@f3. Okazało się, że miałem ustawione wyłączenie silnika 30s po failsafe w zakładce failsafe.
Rth było realizowane te 30s, a potem już wyłączenie silnika i emergency landing.

Też tak masz ustawione?

O jakiej opcji na zakładce failsafe dokładnie mówisz? Tej którą zaznaczyłem na niebiesko?
failsafe.PNG
failsafe.PNG [ 56.39 KiB | Przeglądany 534 razy ]

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 paź 2018, 07:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 302
Lokalizacja: Biała Podlasla
Tu masz zaznaczone Land a nie rth w przypadku failsafe?

Nie ta opcja. Tu masz przy Land motor off na 200.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 paź 2018, 09:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 264
Lokalizacja: Ustroń
df2 pisze:
Tu masz zaznaczone Land a nie rth w przypadku failsafe?

Nie ta opcja. Tu masz przy Land motor off na 200.


Screen jest przykładowy (nie mam dostępu do komputera aby zrobić swojego) i to że jest tam zaznaczone Land to tylko przypadek z tego screena. Screena zamieściłem tylko i wyłącznie w celach poglądowych aby zapytać którą opcję miałeś na myśli.

I jeśli miałeś na myśli opcję (na moim screenie ma wartość 200 jak wspomniałeś) Delay for turning off the Motors during Falisafe to ona nie ma znaczenia dla Failsafe ustawionego na RTH i kompletnie niema związku z zaistniałą Marka i twoją sytuacją (zakładam że i Marek i Ty @df2 mieliście Failsafe ustawiony na RTH)

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 paź 2018, 09:49 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 maja 2014, 20:07
Posty: 92
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
No właśnie, też tak myślałem. Jednak ustawienie tu 30, następnie wybranie rth i dla linku qlrs zawsze mi skutkowało emergency landing po 30s.

Może potem sprawdzę co mam teraz ustawione, ale już nie mam tego problemu. Tylko, że (z powodu problemów z retransmisją) chwilowo w miniskywalker zmieniłem link na frskyX i na razie nie mam problemu (oczywiście delaj dla motorów na off na zero).

Jeszcze troszkę błądzę po inavie, ale też za wiki jest takie info:
https://github.com/iNavFlight/inav/wiki/Failsafe ::
Configuration of iNav
Go to Failsafe tab, and enable RTH as Stage 2 failsafe.

For fixedwing set failsafe_throttle_low_delay = 0 or else it will disarm fixedwing in air when Failsafe triggers and you have had low throttle for the default time period.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 paź 2018, 10:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 264
Lokalizacja: Ustroń
d2f pisze:
No właśnie, też tak myślałem. Jednak ustawienie tu 30, następnie wybranie rth i dla linku qlrs zawsze mi skutkowało emergency landing po 30s.

Może potem sprawdzę co mam teraz ustawione, ale już nie mam tego problemu. Tylko, że (z powodu problemów z retransmisją) chwilowo w miniskywalker zmieniłem link na frskyX i na razie nie mam problemu (oczywiście delaj dla motorów na off na zero).

Jeszcze troszkę błądzę po inavie, ale też za wiki jest takie info:
https://github.com/iNavFlight/inav/wiki/Failsafe ::
Configuration of iNav
Go to Failsafe tab, and enable RTH as Stage 2 failsafe.

For fixedwing set failsafe_throttle_low_delay = 0 or else it will disarm fixedwing in air when Failsafe triggers and you have had low throttle for the default time period.


Cholernie dziwne jest to co mówisz, trzeba to sprawdzić czy tam jakiegoś błędu niema...

Tak oczywiście jest takie ustawienie jak failsafe_throttle_low_delay i ustawienie go na 0 nie powoduje rozbrojenia silnika jak się ma gaz na minimum i AP złapie failsafe jednak niema ono związku z EMERGENCY LANDING.

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 575 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.