Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 16 gru 2018, 07:24


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2914 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 12 cze 2018, 08:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1720
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Dzięki, asystent wiatru to jedna z najlepszych funkcjonalności i korzystam z niej w każdym locie .
Cenię w OSD możliwości konfiguracji, ważne jest dla mnie wyświetlanie tylko niezbędnego minimum informacji w środkowej części ekranu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 cze 2018, 22:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
Nowa wersja firmware 2.62rc1 (kandydat na wersję produkcyjną) jest gotowy! wiecej informacji i link do pobrania tutaj:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/

Poprawione zgłoszone błędy i dodana opcja diagnostyki GPS (można wywołać też w trakcie lotu).

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 22:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
Zbig pisze:
Nowa wersja firmware 2.62rc1 (kandydat na wersję produkcyjną) jest gotowy!

Super, jutro przed lotami wciągam, bo na 2.62 beta9 latać by się nie dało ;-).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
Gdyby cokolwiek działo się z GPS, to pamiętaj żeby nagrać statystyki GPS (menu serwis->ustawienia GPS->GPS statistics), to pomoże w zdiagnozowaniu problemu.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 cze 2018, 13:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3425
Lokalizacja: Strefa G
PitLab pisze:
toretto1995 pisze:
Parametry OSD wyświetlają się u mnie tak jak by 3 nałożone na siebie

Spróbuj zmierzyć napięcie na obu stabilizatorach na płytce OSD. To może być efekt uszkodzonego stabilizatora 5V. Kiedyś była taka seria stabilizatorów, która łatwo się przegrzewała i dawała większe napięcie
Ewentualnie może być jakieś inne uszkodzenie w obwodzie synchronizacji video. Czy bez kamery też tak jest?



Nie udało mi się przez weekend zmierzyć napięcia na stabilizatorach ale mam zdjęcie tego jak to wygląda w realu:
20180618_210007 (Medium).jpg
20180618_210007 (Medium).jpg [ 423.29 KiB | Przeglądany 1830 razy ]

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 cze 2018, 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 947
Lokalizacja: Warszawa
To wygląda na jakieś oscylacje w układzie synchronizacji. Zdalnie raczej nie pomogę. W wolnej chwili podeślij do mnie płytkę, obejrzę pod oscyloskopem, naprawię i odeślę. Adres do wysyłki jest na stronie.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 lip 2018, 11:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 sty 2014, 11:38
Posty: 228
Lokalizacja: Rzeszów
zbipok pisze:
Opcja dotyczy "Horizon" , więc jeśli jest wolne okienko powyżej "Wind speed" to tu.
Jeśli nie , to ewentualnie w "Speed" jest więcej wolnych okienek.

Zaznaczenie okienka wygasza prędkość wiatru przy strzałce i korzystamy z prędkości wyświetlonej w stałym miejscu ekranu OSD

Ewentualnie pojawienie się nowego pomiaru może być jakoś dodatkowo sygnalizowane tak jak do tej pory.

Zbig pisze:
Wpisuję to na listę postulatów.


Bardzo proszę żeby wykreślić to z listy postulatów. Nie zgadzam się. Nie sztuka zrobić tysiące ustawień w systemie. Sztuka jest później się tym posługiwać. Każdy nowy gadżet generuje kilka/kilkanaście nowych problemów, testów, dyskusji, utrudnia poruszanie się po menu. Jeśli by tak każdą najmniej potrzebną zachciankę chcieć wdrażać to brakło by miejsca w menu na ustawienia a z systemu zrobił by się zniechęcający kombajn. Trzeba wyważyć realną potrzebę w stosunku do nakładu pracy i późniejszych komplikacji z tym związanych, choćby kolejne pytania od potencjalnych nowych użytkowników.
Ja cenię sobie np. łatwość i stabilność systemu i każde nowe dodatki tą stabilność mogą zachwiać. Proszę nie komplikować.

Co ci przeszkadza ta cyferka w strzałce??? Wręcz można powiedzieć, że to jest idealny i najlepszy pomysł na wizualizację kierunku i mocy wiatru. Ja również za każdym razem najpierw robię kółko żeby sprawdzić wiatr. I patrzę na tą strzałkę bardzo często.

Pozdrawiam

_________________
Jarek

SkyCruiser 2.4m, Rmielec 433MHz, 5,8GHz 2W video TX, PitLab OSD+AP+GS+Dedalus, Bevrc PV700.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 lip 2018, 13:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
Ja wszystkie postulaty skrzętnie notuję, więc ten:

jwalentek pisze:
(...)
Bardzo proszę żeby wykreślić to z listy postulatów.
(...)


również dopisałem do do listy ;-).

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 lip 2018, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 291
Lokalizacja: Białystok
Skończyłem dłubać przy my twin dreamie zasilanym 4s, w którym zastosowałem podwójny BEC Matek 12V i 5V. Ten czort generuje zakłócenia na ekranie, kiedy to zasilam OSD właśnie z 12V uzyskane z ww regulatora. Filmik poniżej. Gdy podepnę osobne zasilanie dla OSD, problemu nie ma. Wiem, że niektórzy z was mają step down z 4s. Czy wykorzystujecie ferryt na tej linii 12V?


_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 lip 2018, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 980
Lokalizacja: Warszawa
Mocno mnie korcił ten BEC Mateka i widzę że dobrze zrobiłem nie kupując dziada ;)
Ferryt nigdy mi na zakłócenia nie pomógł ale zawsze od niego zaczynam walkę z zakłóceniami.
Pomagał mi przeważnie filterek forumowy
viewtopic.php?p=15533#p15533

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 lip 2018, 08:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 291
Lokalizacja: Białystok
Ok, będziemy zatem próbować.. ;)

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 lip 2018, 12:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 697
Lokalizacja: Bestwinka
Stosuję przetwornicę do zasilania OSD i nigdy nie zauważyłem zakłóceń w torze AV. Stwierdziłem jednak zdecydowany wpływ na zasięg eleresa. Powodem są zapewne generowane spore szumy na zasilaniu. Zastosowałem więc ferryty na wyjściu i wejściu przetwornicy i sytuacja zdecydowanie się poprawiła. Tak czy inaczej, te kilka zwojów na pierścieniu ferrytowym stanowi filtr górno zaporowy i warto to zawsze zrobić.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 lip 2018, 18:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
Widać, że przetwornica pracuje na niskiej częstotliwości, potrzebne będą duże elektrolity na wyjściu, żeby to odfiltrować.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 lip 2018, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1720
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Wylatałem ostatnio na górze Żar ponad 7 godzin z nowym softem.
Nie mam do niego żadnych zastrzeżeń, a szczególnie do strzałki bez liczby którą polubiłem od pierwszego wejrzenia ;).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 lip 2018, 08:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1584
Lokalizacja: Skierniewice
Czesc Zbyszek,
dawno tu nie zaglądałem i nie odpalałem swoich zestawów osd + autopilot a mam ich dwa.
Czy dobrze zrozumialem, ze pojawila sie jakas nowa wersja sprzetowa osd i nie mozna tych moich juz aktualizowac?
To spory zawód, bo jakoś tak liczyłem że starczą na dłużej.
Jest jakis sposób na wykonanie ich upgrade?

_________________
Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Julian T.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2914 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.