Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 10 gru 2018, 01:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 06 cze 2018, 09:45 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 200
Lokalizacja: Ostrów
Witam
Te 100 km to tak dla zobrazowania problemu tylko :mrgreen:
Ale na temat. Buduje koptera który ma mieć maksymalny możliwy zasięg przy prędkościach 50-100km/h.
Wczoraj odbyły się pierwsze testy i generalnie wygląda że jest potencjał, ale przydał by się materiał do porównania.
Chodzi o info jakiej mocy potrzebują Wasze koptery w jakiej fazie lotu i jakie są podstawowe parametry platformy.
Np tak (to pierwsze testy mojej platformy)
Waga 410g, 4 silniki DYS 1806 kV 2300, 2s lion 3000mah, smigla5x4, zawis 7,2A, Lot postepowy 57km/h 4,9A, w tym fpv bierze 0,48A

Jak widać ma ciekawą właściwość (jak na copter) ponieważ lot postepowy wymaga około 34% mniej energii od zawisu .


Ostatnio zmieniony środa 10 paź 2018, 09:37 przez waldek72, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 10:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6666
Lokalizacja: Polska
waldek72 pisze:
Jak widać ma ciekawą właściwość (jak na copter) ponieważ lot postepowy wymaga około 34% mniej energii od zawisu .

Nic nowego, vide: translational lift


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 11:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 200
Lokalizacja: Ostrów
Racja ale coptery (przynajmniej moje dotychczasowe) do lotu postępowego potrzebowały więcej prądu niż do zawisu. Dlatego jestem ciekaw jak u innych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 11:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6666
Lokalizacja: Polska
waldek72 pisze:
Racja ale coptery (przynajmniej moje dotychczasowe) do lotu postępowego potrzebowały więcej prądu niż do zawisu. Dlatego jestem ciekaw jak u innych.

Przyklad pierwszy z brzegu:
https://www.dji.com/mavic/info#specs
Cytuj:
Max Flight Time 27 minutes (no wind at a consistent 15.5 mph (25 kph))
Max Hovering Time 24 minutes (no wind)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 13:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 200
Lokalizacja: Ostrów
Dzięki za info. Niby o tym efekcie w śmigłowcach słyszałem, ale teraz go nie skojarzyłem. Teraz cześć mi się wyjaśniła (7,2A to był pobór prądu podczas powolnego 10 km/h powrotu po wlaczeniu RTH a podczas zawisu koło siebie prąd przekraczał 8A) teraz wiem dlaczego tak się dzieje. Ale chodziło mi raczej o loty zwykłego coptera z podobnymi prędkościami.

A po uwzględnieniu tego efektu teraz mam tak:
Zawis przed sobą 8,2 A (około jeszcze zobaczę na filmie)
Lot 10 km/h 7,2 A (tu jest 14% oszczędności jak w M...)
Po rozpedzeniu do 57km 4,9 A ale tu jest teraz 41% mniej od zawisu lecąc znacznie szybciej.

Oczywiście staram się być obiektywny ale wiadomo mój pomysł... dlatego dzięki za krytyczne podejście :mrgreen:
Oczywiście potestuje konwencjonalnego brata tego koptera ale aktualnie wprowadzam poprawki do nowego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 13:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1373
Lokalizacja: Lubelskie
Ja się chyba nigdy nie spotkałem z takim zjawiskiem, w zawisie mam około 12-13A i przy powolnym kręceniu się skacze najwyżej do 14-15, ale powyżej 40km/h już zaczyna trochu rosnąć. Kopter 2,5 kilo zasilanie 6S. Jak Ci mocno zależy to mogę zgrać filmy z DVR i sprawdzić dokładnie.
Jeśli chcesz latać 100km/h to szykuj solidną ramę, mi kiedyś rama na profilach alu przy 90km/h "klasnęła" na pożegnanie :lol:

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 13:33 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 200
Lokalizacja: Ostrów
Oczywiście będę bardzo wdzięczny za info o wynikach przy większych prędkościach i jaki to układ.


Ostatnio zmieniony środa 06 cze 2018, 13:36 przez waldek72, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 13:36 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 204
Lokalizacja: Bytom
Koledze chodziło o 100km zasięgu czy o 100km/h? Bo już się pogubiłem. A są to dwie różne rzeczy.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 13:42 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 200
Lokalizacja: Ostrów
Zasięg 100 km przy prędkości pomiędzy 50 a 100km/h :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 13:47 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 204
Lokalizacja: Bytom
To z prostych obliczeń i w idelanych warunkach przy prędkości 100km/h trasę przebędziesz w godzinę. Droga powrotna to kolejna godzina czyli razem mamy dwie godziny. Czyli musisz mieć pakiety zasilające, które wystrczą na dwie godziny lotu przy prędkości 100km/h plus zapas na niesprzyjające warunki. Pomijam tutaj sterowanie i podgląd wizji na takim dystansie.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 14:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6666
Lokalizacja: Polska
A tak jeszcze przy okazji zapytam - ten pomiar poboru pradu to wiarygodny? Czujnik skalibrowany prawidlowo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 14:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 200
Lokalizacja: Ostrów
Skalibrowany i sprawdzony, ale same wartości są mniej istotne dla mnie. Raczej chodzi mi o wpływ konstrukcji na zmiany poboru prądu podczas lotu z różnymi prędkościami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 21:28 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 200
Lokalizacja: Ostrów
Tu jest filmik jak copter leci na 60km:
https://youtu.be/njpwuu5pcJg
Zawis około 14A a przy 50km/h koło 16A.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 cze 2018, 17:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 maja 2011, 01:10
Posty: 1279
Lokalizacja: Amsterdam
waldek72 pisze:
Tu jest filmik jak copter leci na 60km:
https://youtu.be/njpwuu5pcJg
Zawis około 14A a przy 50km/h koło 16A.



Jak ja ulepiłem koptera zdolnego do lotów na 20/40km to myślałem że limit jest wyczerpany a tu miłe zaskoczenie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 cze 2018, 19:16 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 200
Lokalizacja: Ostrów
Gdzieś widziałem polski rekord czasu okolo 160 minut


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.