Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 19 lis 2018, 21:37


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 532 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 17 maja 2018, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 358
Lokalizacja: Warszawa
Super ;-) Powiedz czy pomiędzy odbiornikiem FrSky, a modułem Master potrzebny jest inwerter ? Nie widać tego na Twoim filmie dokładnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 17 maja 2018, 20:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Tak niestety jest potrzebny.
analogowy pisze:
Super ;-) Powiedz czy pomiędzy odbiornikiem FrSky, a modułem Master potrzebny jest inwerter ? Nie widać tego na Twoim filmie dokładnie.


Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 17 maja 2018, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 808
Lokalizacja: lubelskie
Dzisiaj testowalem aplikacje Tower w polaczeniu z QLRS i niby mavlink jest w jedna stronę (z góry na dół:)) ale zmiana trybow lotu jest mozliwa przez aplikacje i w drugą stronę.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 18 maja 2018, 20:53 
Offline

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 20:42
Posty: 3
Lokalizacja: SZY
czy taki inwerter będzie ok ?

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 19 maja 2018, 08:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 358
Lokalizacja: Warszawa
Będzie ok. Mam taki sam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 23:16 
Offline

Rejestracja: piątek 04 sie 2017, 12:50
Posty: 28
Lokalizacja: Warszawa
Witajcie!

Doszły do mnie moduły, Qczek dosłał obudowę (dziękuję po raz kolejny :) ), firmware wgrany, wszystko działa jak należy do momentu konfiguracji. Nie bardzo chce się komunikować moduł z USB-UART, wiem, że jest problem ze sterownikami pod Windows 10. Tryb konfiguracji uruchamiam poprzez przełącznik M1-GND, dioda świeci tak jak powinna. Ale mam inne pytanie: czy istnieje możliwość konfiguracji przez bluetooth przy użyciu QczekLRSConfigTool? Na chłopski rozum powinno to działać, bluetooth widzę jako port COM. Dzięki za odpowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 22 maja 2018, 09:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Masz przylutowana LED?
Jak Ci miga?

przypominam ze trzeba odpalic tryb konfiguracji, dioda powinna migac wolniej 1/s jesli dobrze pamietam
Cytuj:
Connect FTDI to VCC, GND, TX, RX
When powering up connect M1 to GND (TX) or M1 to M0 (RX) to get in configuration mode.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 22 maja 2018, 09:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Barnaba pisze:
Witajcie!

Doszły do mnie moduły, Qczek dosłał obudowę (dziękuję po raz kolejny :) ), firmware wgrany, wszystko działa jak należy do momentu konfiguracji. Nie bardzo chce się komunikować moduł z USB-UART, wiem, że jest problem ze sterownikami pod Windows 10. Tryb konfiguracji uruchamiam poprzez przełącznik M1-GND, dioda świeci tak jak powinna. Ale mam inne pytanie: czy istnieje możliwość konfiguracji przez bluetooth przy użyciu QczekLRSConfigTool? Na chłopski rozum powinno to działać, bluetooth widzę jako port COM. Dzięki za odpowiedzi.

Tak możesz przez BT, tak robię, tylko ustaw sobie BT na 57600


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 22 maja 2018, 09:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
@qczek popraw jesli sie myle ale trzeba i tak zalaczyc tryb konfiguracji :) bo domyslnie przez UARTa leci telemetria


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 22 maja 2018, 10:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
MorF pisze:
@qczek popraw jesli sie myle ale trzeba i tak zalaczyc tryb konfiguracji :) bo domyslnie przez UARTa leci telemetria

dokladnie, trzeba załaczyć tryb konfiguracji :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 22 maja 2018, 13:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 894
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Czy ktoś lata przez sbus-a. Ostatnio na próbę wgrałem i co pewien czas zasięg spada do zera i następnie jest 100%. Odstępy miedzy tymi sytuacjami nie są takie same, dzieje się to przypadkowo. Latając bylem na 4 km i zasięg bez problemu przy powrocie no 1km zasięg leci do 0 i nagle max. Dzieje się też tak gdy moduły leżą obok siebie. Po powrocie na ppm problemów brak.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 22 maja 2018, 13:35 
Offline

Rejestracja: piątek 04 sie 2017, 12:50
Posty: 28
Lokalizacja: Warszawa
MorF pisze:
Masz przylutowana LED?
Jak Ci miga?

przypominam ze trzeba odpalic tryb konfiguracji, dioda powinna migac wolniej 1/s jesli dobrze pamietam
Cytuj:
Connect FTDI to VCC, GND, TX, RX
When powering up connect M1 to GND (TX) or M1 to M0 (RX) to get in configuration mode.
Oczywiście, mam LED i przylutowany przełącznik. Wszystko zamknięte w obudowie, wygląda jakby wyszło z fabryki :) jak przez BT można konfigurować to super. Zero zabawy kabelkami. Dziś wieczorem powalczę jeszcze.

Kolejna sprawa, w boxie wsadzam UBEC 5V/3A i powiedzcie czy nie będzie problemu z interferencją? Mam dwa UBECe, taki duży Hobbywing UBEC z ekranem oraz taki malutki FPV BlueSky. Wiecie może który bardziej sieje? W pudełku będzie może centymetr od modułu..[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180522/fb49385b6fe0b278d42862ba5f5bee22.jpg[/img][img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180522/44868816e885d156cf602cc5e7677cf2.jpg[/img]

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 22 maja 2018, 15:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
arek2081 pisze:
Czy ktoś lata przez sbus-a. Ostatnio na próbę wgrałem i co pewien czas zasięg spada do zera i następnie jest 100%. Odstępy miedzy tymi sytuacjami nie są takie same, dzieje się to przypadkowo. Latając bylem na 4 km i zasięg bez problemu przy powrocie no 1km zasięg leci do 0 i nagle max. Dzieje się też tak gdy moduły leżą obok siebie. Po powrocie na ppm problemów brak.


a może po prostu problem z odczytem SBUS przez twój FC, za dużo zakłuceń itp itd, SBUS to prymityw w sumie, bez sumy kontrolnej, itp itd..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 22 maja 2018, 18:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Hej,
Kolega z Wilna używający QLRS bez telemetrii znalazł pewien problem, który wydaje się rozwiązany w beta wersi 1.71 która dodatkowo wspiera input SBUS...
Więcej w wątku na rcgroups, bo mi się nie chce przepisywać o co chodziło...
https://www.rcgroups.com/forums/showpos ... count=1898

Można pobrać z:
http://qczek.beyondrc.com/qczek-lrs-433 ... -download/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 22 maja 2018, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 808
Lokalizacja: lubelskie
Czytałem o jego problemach właśnie.Rozumiem że jak nie grzebałem w "telemetry rate" i jest defaultowo ustawiona to moge latac na 1.70 ? Robilem testy z wylaczaniem nadajnika i nic niepokojacego nie zauważyłem , synchronizacja byla za każdym razem.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 532 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 36  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.