Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 15 lis 2018, 01:34


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 553 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: wtorek 30 sie 2016, 14:22 
Offline

Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 23:03
Posty: 110
Lokalizacja: Wrocław
nadajnik i odbiornik kupowałem używane, można jakoś sprawdzić moc ? czy tylko odesłanie do sprawdzenia ?

_________________
Sky Surfer 1400 był, jest Zagi 2,3m :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: wtorek 30 sie 2016, 20:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
lukkoz pisze:
nadajnik niby fox800 (kupilem uzywke na forum) ,anteny od kkacpra GP wystrojone na 1200mhz.
nadajnik video na ogonie, eleres w kabinie, OSD pod skrzydłem.

Zrób proste testy:
1. skoro tak szybko tracisz na jakości sygnału, to poleć np. 300m bez włączonego toru video i porównaj odczyty telemetrii z lotem w tą sama stronę, kilka minut później ale z włączonym torem video. Im dalej odlecisz tym lepiej (jeśli masz RTH i działa to nie masz żadnego ryzyka że modelu nie będziesz w pełni widział)
2. albo po prostu zmień obie anteny video na fabryczne baciki, a przynajmniej nadawczą na samolocie i porównaj RSSI.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: poniedziałek 31 paź 2016, 15:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Panowie,
Mam takie bardziej techniczne pytania o eleresa moda.
1) jakie jest opóźnienie wprowadzane przez tor TX-RX, chodzi mi o to, ile czasu mija od pojawienia się zmienionej ramki CPPM na wejsciu TX do wygenerowania jej na wyjściu RX. Mierzyłem z ciekawości dla RangeLInka, i przy 8 kanałach jest to 50ms...
2) Jaki macie transfer po serialu up i down link
3) Jakie pasmo zajmuje transmisja (w ramach nadawania na jednej częstotliwości, nie chodzi i po jakich zakresach freq hop sobie skacze)
4) i jaka macie czułość odbiorników

Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: poniedziałek 31 paź 2016, 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
1. Bardzo podobne. Dla 8ch 52ms, dla 12ch 70ms.
2. Chodzi Ci o szybkość po radiu ? Jak tak to 38400 baud
3. Ustawiona dewiacja częstotliwości wynosi 19.5kHz, nie wiem czy zajętość pasma jest równa dewiacji czy 2x większa. Nie mam analizatora widma.
4. Kostek kiedyś to mierzył i wyszło mu -118dB

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: poniedziałek 31 paź 2016, 23:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
miś pisze:
1. Bardzo podobne. Dla 8ch 52ms, dla 12ch 70ms.
2. Chodzi Ci o szybkość po radiu ? Jak tak to 38400 baud
3. Ustawiona dewiacja częstotliwości wynosi 19.5kHz, nie wiem czy zajętość pasma jest równa dewiacji czy 2x większa. Nie mam analizatora widma.
4. Kostek kiedyś to mierzył i wyszło mu -118dB

Dzieki. Chociaż trochę dziwne ze tyle można przepchać przy tak wąskim paśmie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: wtorek 01 lis 2016, 01:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Paczka z danymi kanałów do odbiornika zajmuje ok 8ms. Telemetria zwrotna to ok 5ms. Pozostaje od 4-20ms na hoping, synchronizację ect (zależy od długości ramki i ilości kanałów). Wszystko zależy od odpowiedniego wykorzystania i danych i sprytnego kodowania wartości kanałów tak aby paczka była jak najkrótsza.
qczek pisze:
Chociaż trochę dziwne ze tyle można przepchać przy tak wąskim paśmie.
Dla tego też telemetrią eleresa nie przepchnie się całego MAVLINK'a. Tam na jedną ramkę sterowania wraca na ziemię maksymalnie 8 bajtów danych (czyli co 17..32ms w zależności od okresu ramki PPM).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: wtorek 01 lis 2016, 08:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
miś pisze:
Paczka z danymi kanałów do odbiornika zajmuje ok 8ms. Telemetria zwrotna to ok 5ms. Pozostaje od 4-20ms na hoping, synchronizację ect (zależy od długości ramki i ilości kanałów). Wszystko zależy od odpowiedniego wykorzystania i danych i sprytnego kodowania wartości kanałów tak aby paczka była jak najkrótsza.
qczek pisze:
Chociaż trochę dziwne ze tyle można przepchać przy tak wąskim paśmie.
Dla tego też telemetrią eleresa nie przepchnie się całego MAVLINK'a. Tam na jedną ramkę sterowania wraca na ziemię maksymalnie 8 bajtów danych (czyli co 17..32ms w zależności od okresu ramki PPM).

Ok dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: środa 14 mar 2018, 16:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 wrz 2011, 12:49
Posty: 489
Lokalizacja: B-stok
Pytanie odnośnie zakłuceń
Na picomocy na natenie GP w mieszkaniu mam 1-1,5metra zasięgu , odbiornik z anteną dipol zasilany z akumulatorka nie wpiety w instalację modelu. W instrukcji autor wymienia odległość co na mniej klikunastu metrów. Czy juz na wstępie testów odbiornik pobiera juz aż tak duże zakłucenia? Odbiornik w puszkę włożyć?
Na 500mW mam tylko 5km zasięgu w powietrzu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: środa 14 mar 2018, 16:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Jak to jest goły odbiornik, bez reszty modelu, i zasilany z baterii to nie będą to zakłócenia, tylko problem z którąś z anten lub jej wtyczką/kablem ect.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: sobota 12 maja 2018, 15:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 298
Lokalizacja: Studzionka
Witam, kupiłem moda i mam taki problem. Po pierwsze udało mi się już zbindować go z odbiornikiem, ale teraz chodzi mi o przełączanie mocy. Nie zawsze udaje się odpalić 500mW. Czasami to samo dzieje się na 250mW. A dokładniej proszę obejrzeć filmik do końca. I jeszcze fotka z konfiguratora. https://photos.app.goo.gl/yjJBs7UXNYteNOsI3
Gdzie szukać problemu?


20180511_082449.jpg
20180511_082449.jpg [ 329.9 KiB | Przeglądany 836 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: sobota 12 maja 2018, 16:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Wszystko jasne. Nie wyrabia Ci zasilanie MOD'a na pełnej mocy. Napięcie spada i MOD się resetuje.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: sobota 12 maja 2018, 16:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 298
Lokalizacja: Studzionka
Ok zbopok powiedział mi to samo ;-). Zaraz to sprawdzę. Dzięki .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: eleres mod
Post: wtorek 09 paź 2018, 12:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 paź 2010, 05:45
Posty: 94
Lokalizacja: Pszów
Po upadku wraz ze statywem na posadzkę eleres mod stracił kontakt ze wszystkimi odbiornikami, po krótkim połączeniu przechodzi chyba w tryb poszukiwania (świeci się dioda czerwona mruga zielona i robi bip bip) po podł do konfiguratora wszystko wygląda normalnie help!

Edytuj posty!

Sprawa wyjaśniona, przyczyna banalna - na wskutek uderzenia obudowa przycięła switcha od bindowania i był cały czas wciśnięty heh!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 553 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.