Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 21:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
Post: czwartek 14 sty 2016, 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 lut 2015, 15:31
Posty: 46
Lokalizacja: lubuskie
Ewentualnie polecam koledze poszukanie tutoriali na YouTube.

Mi pomógł ten: https://www.youtube.com/watch?v=YczzHkRUVxQ

Bardzo fajnie pokazano jak za pomocą dwóch przełączników wybierać 6 trybów lotu.

Pozdrawiam.

_________________
PocketDrone FQ777
Hubsan X4 H107C
FY-450 - APM 2.6, Emax 2216, Afro 20A, Boscam 5.8GHz
TAROT Iron Man 650 - APM 2.6, Sunnysky V3508 580KV, Sunrise BLHeli 30A,3-Axis Gimbal, Boscam 5.8GHz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2016, 12:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 11 sty 2016, 12:05
Posty: 19
Lokalizacja: Kamionki
Ok.zajrzę na YT. Jak nie ogarnę to się zgłoszę ponownie.
Ale zadam od razu pytanie. Ten 3-pozycyjny przełącznik to który kanał? Rozumiem, że ten kanał mam podłączyć między odbiornikiem a APM?

_________________
999 to nie radiotaxi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2016, 13:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 lut 2015, 15:31
Posty: 46
Lokalizacja: lubuskie
APM łączysz z odbiornikiem. To w aparaturze ustawiasz, który przełącznik ma funkcjonować dla danego kanału.

http://copter.ardupilot.com/wiki/common-connecting-the-radio-receiver-apm2/

_________________
PocketDrone FQ777
Hubsan X4 H107C
FY-450 - APM 2.6, Emax 2216, Afro 20A, Boscam 5.8GHz
TAROT Iron Man 650 - APM 2.6, Sunnysky V3508 580KV, Sunrise BLHeli 30A,3-Axis Gimbal, Boscam 5.8GHz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2016, 13:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16388
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Z tym że wspomnijmy o tym od razu - ustawianie tego na fabrycznym sofcie jest nieintuicyjne i pod górkę. I nie da się bodajże dowolnego kanału przypisać.
Nie kombinuj tylko najpierw wymień soft. To jest elementarz i oczywistość jak 2x2=4.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 kwie 2018, 17:12 
Offline

Rejestracja: środa 30 mar 2016, 17:39
Posty: 62
Lokalizacja: Jaworzno
Witam.
Mam problem. Zmiksowałem sobie przełącznik 3 pozycyjny w sposób następujący:
Master: FLP
SLAVE: AUX1 (kan7)
OFFSET: 0
Up: 100/0/-100
Down: -100/0/100
SW:NR/1/2
Wszystko działa, ale niestety ten miks zajmuje kanał 6 i 7. Nie ważne czy w nadajniku ustawię CH6 i 7 na GEAR lub T.HOLD, to i tak na obu kanałach występuje MIX. Gdy pod AUX CH7 ustawię pokrętło, to miksuje mi z pokrętłem :/
Chciałbym uzyskać przełącznik 3 pozycyjny tylko z jednego kanału (najlepiej 7), a kanał CH6, by był oddzielny do tryby RTL.
Po prostu uruchomienie przełącznika 3 pozycyjnego zawsze oddziałuje na dwa kanały, a chciałbym, żeby działały typowo na jednym...
Mam oryginalny soft FS-TH9x.
Co robię źle i jak to poprawić?

Po prostu chcę uzyskać: 4 kanały sterowania kierunkiem, 2 pokrętła dla gimbala, jeden przełącznik 3poz i jeden 2poz, a niestety tego ostatniego teraz uzyskać nie mogę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 kwie 2018, 11:31 
Offline

Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 17:58
Posty: 8
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Erill pisze:
Witam.
Mam problem. Zmiksowałem sobie przełącznik 3 pozycyjny w sposób następujący:
Master: FLP
SLAVE: AUX1 (kan7)
OFFSET: 0
Up: 100/0/-100
Down: -100/0/100
SW:NR/1/2
Wszystko działa, ale niestety ten miks zajmuje kanał 6 i 7. Nie ważne czy w nadajniku ustawię CH6 i 7 na GEAR lub T.HOLD, to i tak na obu kanałach występuje MIX. Gdy pod AUX CH7 ustawię pokrętło, to miksuje mi z pokrętłem :/
Chciałbym uzyskać przełącznik 3 pozycyjny tylko z jednego kanału (najlepiej 7), a kanał CH6, by był oddzielny do tryby RTL.
Po prostu uruchomienie przełącznika 3 pozycyjnego zawsze oddziałuje na dwa kanały, a chciałbym, żeby działały typowo na jednym...
Mam oryginalny soft FS-TH9x.
Co robię źle i jak to poprawić?

Po prostu chcę uzyskać: 4 kanały sterowania kierunkiem, 2 pokrętła dla gimbala, jeden przełącznik 3poz i jeden 2poz, a niestety tego ostatniego teraz uzyskać nie mogę.


Też długo próbowałem z tym walczyć i szukać gdzieś odpowiedzi na internecie, niestety nie udało mi się odpowiednio uruchomić tego przełącznika. Skorzystałem zatem z najlepszej rady jaką znalazłem "wgraj sobie er9x" i Tobie chyba też nic innego nie pozostaje...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 kwie 2018, 17:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1875
To chyba nawet moja rada. :) A co najfajniejsze jest skuteczna i można robić z radiem cuda?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 kwie 2018, 19:29 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 gru 2017, 21:01
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Potwierdzam, moje radio miało iść na złom, odkąd wgrałem OpenTX'a, przeżywa drugą młodość ;)

_________________
Pozdro,
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 kwie 2018, 19:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1875
ER9X jest lepsze od opentx-a.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 kwie 2018, 20:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6620
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
ER9X jest lepsze od opentx-a.

A swieta wielkanocy od swiat bozego narodzenia...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 kwie 2018, 21:08 
Offline

Rejestracja: środa 30 mar 2016, 17:39
Posty: 62
Lokalizacja: Jaworzno
To mnie zasmuciliście :/ Chyba jednak pora po kilku latach wgrać ER9X... Taka prosta rzecz jak przypisanie hebelka, a tu problemy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 kwie 2018, 05:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1875
pawelsky pisze:
maxiiii pisze:
ER9X jest lepsze od opentx-a.

A swieta wielkanocy od swiat bozego narodzenia...


Ważniejsze tak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 kwie 2018, 08:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6620
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
Ważniejsze tak.

Aluzju nie panial to wprost napisze. Jak juz piszesz ze cos jest lepsze to chociaz to jakos uzasadnij, bo samo stwierdzenie to mozna sobie o kant roztrzaskac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.