Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 lip 2018, 13:15


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 25 lut 2018, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 856
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Będę tu zamieszczał wszystkie informacje na temat budowy, regulacji i lotów skrzydełkiem s800.

Skrzydełeko już sklejone i oklejone nalepkami, oklejać folią nie będę bo jakoś lipnie to wygląda i nie ma zadowalającego efektu.

Obrazek
Obrazek

W skrzydełku wyląduje:
silnik
Obrazek
regulator
Obrazek
serwa
Obrazek
kamery
Obrazek
nadajnik 1,2 500mW


Te elementy już posiadam, do kupienia został gps, odbiornik eleres, jakieś ogniwa na pakiet 4S, i autopilot. Tu nie wiem co dokładnie na pewno coś na F4 ale co to nie wiem.
Serwa też może jakieś lepsze założę, aktualnie mam tylko takie jak na foto.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 lut 2018, 22:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1814
Lokalizacja: Schwerin
Daj serwa metalowe są bezpieczniejsze a ważą tylko 13g


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 lut 2018, 23:49 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 494
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Generalnie to przelatalem cały sezon takim modelem, jest świetny. Wytrzymał niesamowite lanie. Wyposażenie niemal identyczne z tym że ja latalem na 5.8 GHz i do tego na linku frsky. Troszkę brakowało mi opcji wlecenia dalej za krzaki ale dało się żyć. Jeśli chodzi o serwa to miałem takie same. Wysypaly dopiero po tym jak drzewo ściągnęło mnie na pełnej prędkości w betonowa drogę. Poza tym nie odnotowałem innych usterek. Fakt jest faktem że musiałem je wymieniać i jednego dnia nie polatalem. Jeśli byłbyś skłonny zrezygnować z kamery HD to model będzie naprawdę szybki

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 lut 2018, 05:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 726
Lokalizacja: Trzebnica
Ja w swoim serwa mam MG90S z metalowymi zębatkami jak kolega maxiiii radzi. Na początek nie zakładał bym kamer, najlepiej jest oblatać model, szkoda dodatkowego sprzętu który mógłby się szybko zniszczyć.
Jaką wagę przewidujesz do lotu?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 lut 2018, 08:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 856
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
yoseph pisze:
Jeśli byłbyś skłonny zrezygnować z kamery HD to model będzie naprawdę szybki


No nie mam specjalnie parcia żeby był mus z tą gopro. Producent jednak przewiduje że jeśli nie instalujemy kamery to trzeba dołożyć 70g to prawie tyle co kamera, no chyba żeby w miejsce kamery dać 2 ogniwa pakietu a pozostałe 2 w miejscy przeznaczenia. Wtedy można by się pobawić środkiem ciężkości.

Poli25 pisze:
Na początek nie zakładał bym kamer, najlepiej jest oblatać model, szkoda dodatkowego sprzętu który mógłby się szybko zniszczyć.


Zawsze tak robię, najpierw regulacja, trymowanie, sprawdzenie RTH, kilka lotów i jeśli jest ok to dopiero idzie gopro.

Poli25 pisze:
Jaką wagę przewidujesz do lotu?


Nie mam pojęcia ile wyjdzie tyle będzie musiało być, wiadomo liczy się gramy ale jakoś specjalnie nie jestem nastawiony w tym kierunku.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 lut 2018, 11:54 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 494
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Masz rację, masa pozostanie ta sama bo środek ciężkości najlepiej jak zostanie taki jak wyznaczył producent. Próbowałem ale nic lepszego nie ustawiłem. Jednak po modelu bardzo czuć każdy element który stawia opór a takim elementem jest kamera. Zawsze można podciac od spodu wypełnienie miejsca na kamerę i tam wrzucić co nieco ołowiu a górę nadal mieć czysta i bez zakłóceń przepływu .
Filmy chociaż fajne to jednak widać po nich myszkowanie skrzydła na boki. Chociaż to można nieco zniwelowac przez zmianę wingletow na nieco większe wystające również w dół skrzydła.
Polecam też zmianę lotek na sztywne, balsowe. Dużo dają do precyzji sterowania

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 mar 2018, 21:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 856
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Prace pomału ruszają, silnik i regiel zainstalowane. Widzę że większość instaluje silnik na dystansach, po to żeby lepiej wyważyć model czy jest jakiś inny powód?
Obrazek

Gniazda do złączek SMA anten gotowe
Obrazek
Obrazek

Serwa i orczyki również znalazły swoje miejsce
Obrazek

Nadajnik Video polutowany, trzeba jeszcze przylutować gniazdo z przewodem zamiast obecnego
Obrazek

Korytka kablowe dostały ładne pokrywki


Obrazek

Pasują idealnie
Obrazek


W sumie to trzeba zakupić resztę klamotów bo zrobione jest chyba wszystko co aktualnie mogłem.

Co do kontrolera to my ślę nad https://avifly.pl/pl/kontrolery-rc/omnibus-f4-pro-v2, tu nie bardzo pasują że trzeba lutować przewody do wtyczek, wolał bym odrazu do PCB, lub ten https://avifly.pl/pl/kontrolery-rc/dys-f4-pro. Co o tym myślicie?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 mar 2018, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11603
Lokalizacja: Mikoszewo
Ładne te plasticzki - twój projekt?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 mar 2018, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 856
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Verid pisze:
Ładne te plasticzki - twój projekt?


e nie, https://www.thingiverse.com/thing:2639075

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 mar 2018, 14:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 856
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Małe zmiany,

yoseph pisze:
Jeśli byłbyś skłonny zrezygnować z kamery HD to model będzie naprawdę szybki


Z HD nie zrezygnowałem ale zainstalowałem jedną za miast dwóch, w komorę pod gopro postaram się wepchnąć pakiet tak żeby nie trzeba było tyle doważać.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 mar 2018, 14:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 494
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Proste i eleganckie rozwiązanie widziałem na grupie na fb poświęconej temu modelowi że ludzie wycinali tylna cześć kadłuba żeby silnik przesunąć do przodu, żeby nie trzeba było dowazac. Ale to chyba już przesada.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 mar 2018, 20:37 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 15
Lokalizacja: Oslo
Szybkie pytanko, czy tutaj da się zastosować jakieś pręty żeby model był rozkładany tak jak to ma miejsce np w sonikach?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 mar 2018, 20:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 494
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Da się, musisz wydrukować takie cosie: https://www.thingiverse.com/thing:2156459 i do tego odpowiednio wkleić prowadnice bagnetu. Kombinowałem z tym żeby zmieścić model do kufra motocyklowego, ale stwierdziłem że to nie warte zachodu :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 mar 2018, 20:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 15
Lokalizacja: Oslo
no własnie z posklejanym ciężko będzie podróżować bo nie mam samochodu i korzystam z komunikacji miejskiej, mam moto tez ale nawet nie pomyslalem zeby zabrac to ze soba :)
Ogólnie ze wszystkich dostepnych skrzydeł podoba mi się to najbardziej tylko to składanie, z gliderami mi sie dobrze podrozuje jak mam zlozone na 3 czesci. ALe moze w takim wypadku zastanowie sie nad jakims innym, choc cena 44$ na BG kusi :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 mar 2018, 00:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8498
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jesienią były nawet po 100 zł z BG ;-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.