Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 18 lis 2018, 03:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 620 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 29 gru 2017, 21:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 cze 2017, 07:47
Posty: 19
Lokalizacja: Goleszów
Mając trochę wolnego czasu po świętach, ukończyłem nareszcie moje diversity w wersji V1 ( dzięki Dexx za płytkę ). Full opcja 2x5.8 + 2x1.2 GHz.
Korzystałem z wiedzy zawartej w tym temacie i po dłuuugiej przerwie od dłubania w elektronice efekt końcowy widać na załączonej fotce.
Specjalne podziękowania chciałem pokierować w kierunku Forumowicza lgojniczek za wiele cennych wskazówek - PIWO na zlocie jak nic :mrgreen:
Autorom i twórcom również dziękuję ;-)

PS.Wykonał może ktoś obudowę wersji V1 do wydruk 3D ?


IMG_20171229_164757.jpg
IMG_20171229_164757.jpg [ 79.18 KiB | Przeglądany 2452 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 gru 2017, 01:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Wow ! Chyba pierwszy raz widzę wersję poskładaną z wyświetlaczem LCD a nie z OLED'em :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lut 2018, 11:12 
Offline

Rejestracja: sobota 21 lis 2015, 19:35
Posty: 99
Witajcie,
dopiero wdrażam się w diveristy, wczoraj przyszła do mnie paczka - wszystko jest jasne poza dwoma sprawami

głowice 5.8 mam już polutowane, rozumiem żeby sygnał rzucić sobie na odbiornik - muszę wlutować RX 1.2ghz i wtedy on przekazuje obraz z 1.2ghz i 5.8ghz - zależy od tego co wybiore ?

Głowice 1,2ghz mam chinskie podrobki foxa ?
https://www.banggood.com/1_2G-TX1000-1W ... rehouse=CN

więc po przewertowaniu wątku widzę, że nie będzie problemu.

Portu A/V out z płytki nie używamy ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lut 2018, 12:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1690
Lokalizacja: Piekary Śląskie
miś pisze:
Wow ! Chyba pierwszy raz widzę wersję poskładaną z wyświetlaczem LCD a nie z OLED'em :-)


Nie pierwszy Romek, ja mam od samego początku jakoś nie lubię OLED wszystko małe, Igojniczek też ma LCD ;-)

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lut 2018, 13:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
Lotnik pisze:
Witajcie,
dopiero wdrażam się w diveristy, wczoraj przyszła do mnie paczka - wszystko jest jasne poza dwoma sprawami

głowice 5.8 mam już polutowane, rozumiem żeby sygnał rzucić sobie na odbiornik - muszę wlutować RX 1.2ghz i wtedy on przekazuje obraz z 1.2ghz i 5.8ghz - zależy od tego co wybiore ?

Głowice 1,2ghz mam chinskie podrobki foxa ?
https://www.banggood.com/1_2G-TX1000-1W ... rehouse=CN

więc po przewertowaniu wątku widzę, że nie będzie problemu.

Portu A/V out z płytki nie używamy ?
Tu masz na pierwszej stronie wszystko bardzo ładnie rozrysowane : viewtopic.php?t=27625


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lut 2018, 18:11 
Offline

Rejestracja: sobota 21 lis 2015, 19:35
Posty: 99
rozumiem, że tam gdzie jest schemat "SCHEMAT POŁĄCZENIA GŁOWIC I PŁYTKI FOX"

bo jest napisane w liczbie mnogiej płytke fox'a podłączamy pod jedną głowicę, czy pod dwie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lut 2018, 19:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
Tak.
Cytuj:
"SCHEMAT POŁĄCZENIA GŁOWIC I PŁYTKI FOX"


Liczba mnoga odnosi się tylko do glowic. Potrzebujesz jednej płytki FOX'a.
Płytka diversity, ma dedykowane złącza do każdej głowicy 1,2 i osobne złącze do płytki FOX'a.
Przecież wszystko widać.
Spójrz wyżej - podpinasz klocki analogicznie jak dla Lawmate, ale korzystasz ze zdjęć dla FOX'a - bo on ma inną płytkę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lut 2018, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Lotnik, zacznij od zamieszczenia fotki TWOJEJ płytki diversity, czy masz pełną obsadę, ewentualnie czy jest stabilizator na pokładzie czy nie.
I określ się co chcesz. Wiemy że masz 2x5.8G. Chcesz do tego dodać 2x1.2G czy 1x1.2G czy pozostać tylko przy 5.8G. ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lut 2018, 21:18 
Offline

Rejestracja: sobota 21 lis 2015, 19:35
Posty: 99
hej, dzięki za zainteresowanie:
chcę do tego dodać 2x 1.2ghz (mam dwa RX jak w załączonym pliku) - więc w miarę możliwości chce mieć i 5.8ghz i 1.2ghz (chociaż priorytet to 1.2ghz)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

z góry dziękuje za pomoc


Komentarz: 4
20180210_210931.jpg
20180210_210931.jpg [ 289.72 KiB | Przeglądany 2101 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 01:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Oczywiście że się da 2x1.2G + 2x5.8G
No to po pierwsze musisz sobie wlutować szpilki (goldpiny) do złącz COMTECH_1 i COMTECH_2, oraz w złącze FOX. Oczywiście aby wystawały w dół, czyli w stronę przeciwną niż wyświetlacz. Do AV OUT też by się przydały. No chyba że chcesz lutować kable pomiędzy głowicami a płytką diversity oraz pomiędzy płytką FOX a diversity bezpośrednio do płytki diversity...
Następnie TRZEBA rozlutować zworę JP2 - nie może zostać zalutowana jak chcesz podpiąć tor 1.2G, oraz zewrzeć (zlutować ze sobą) pady od R11 (na krawędzi płytki, obok złącza FOX).
Potem rozkręć oba odbiorniki 1.2G i porównaj czy są identyczne (bo nie zawsze w środku jest to samo, choć na zewnątrz wygląda identycznie). Jak będą takie same, to wykręć z jednej z obudów płytkę i głowicę. Zwróć też uwagę czy płytka z głowicą jest tak samo podłączona (pod te same piny).
Potem robisz ładne fotki tej płytki odbiornika z obu stron i połączenia płytki z głowicą, i zamieszczasz tutaj.
Do zrobienia pełnego diversity będziesz potrzebował dwóch głowic (wyjętych z obu odbiorników) i jednej płytki bazowej z jednego z odbiorników.
Jakby się odbiorniki w środku różniły od siebie to zrób fotki obu, to Ci powiem która płytka będzie lepsza.
Jak będą fotki odbiorników to Ci powiem co z czym i jak połączyć :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 14:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 559
Lokalizacja: Opole
Hej Lotnik informacje co i jak podłączyć znajdziesz w tym wątku
viewtopic.php?f=22&t=27625

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 15:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Yyyy, ja tam w tym wątku nie widzę nic o diversity :roll:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 lut 2018, 13:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 559
Lokalizacja: Opole
W pierwszym poście są zdjęcia jak podłączyć głowice.

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 08:17 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lip 2014, 18:20
Posty: 10
Lokalizacja: Pabianice
IMG_20180719_082514.jpg
IMG_20180719_082514.jpg [ 162.64 KiB | Przeglądany 891 razy ]
Witam
Mam zmontowaną płytkę diversity v2 w pełnej wersji,bez podłączonych głowic 1,2 tylko 5,8.
Wszystko działa , lecz jest problem z obrazem, coś tam widać ale obraz jest rozjechany i nie wyrażny.
Jakieś rady na to zjawisko.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Efekt jest jakbyś był na niewłaściwym kanale. Przeleć inne kanały, bo czasami opis kanałów na nadajniku jest mylący i błędny.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 620 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.