Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 11:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 488 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 19 sty 2018, 23:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 kwie 2017, 15:36
Posty: 13
Lokalizacja: Debica
Docent pisze:
Prosta sprawa. Ściągasz dokumentację do SilLabs F330 (mikrokontroler) sprawdzasz, które wyprowadzenia mikrokontrolera to C2D, C2CK oraz GND. Bierzesz miernik i sprawdzasz, gdzie wyprowadzono te sygnały (100% to te kwadratowe pola lutownicze nad mikrokontrolerem na górze regulatora). Następnie musisz do nich przylutować przewody a następnie podłączyć do Arduino pracującym w trybie C2 (4way-if).


Ok - udało się. Połączyłem się blheli suite przez arduino i sflashowałem esc do dostępnej wersji tj. Emax 20a Blheli 14.9. Wszystko pięknie ładnie, rozlutowałem, połączyłem z kontrolerem SPracing i spróbowałem podłączyć się z blheli suite przez usb wpięte w kontroler. No i nic ........ :( ESC kompletnie nie widoczne. Na pewno mam połączenie przez usb, po czym wpinam lipo i klikam read setup - zero. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Mam drugiego drona na ESC Racestara i problemów z takim połączeniem nie ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sty 2018, 17:16 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 204
Lokalizacja: Bytom
Jeżeli używasz BlHeliSuite w wersji normalnej nie pod przeglądarką Chrome to miałem taki sam przypadek jak ty, że nie można było skomunikować się z ESC. Jest jeszcze wersja przeglądarkowa pakietu BlHeliSuite nazywa się BlHeliConfigurator. U mnie zadziałało dokładnie z tymi ESC, które opisywałem.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 sty 2018, 16:23 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 kwie 2017, 15:36
Posty: 13
Lokalizacja: Debica
Niestety nie łączy się ani tu ani tu (w sensie przez blheli suite, oraz aplikację do przeglądarki chrome)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 sty 2018, 16:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3248
Lokalizacja: Olsztyn
vertoo pisze:
Wszystko pięknie ładnie, rozlutowałem, połączyłem z kontrolerem SPracing i spróbowałem podłączyć się z blheli suite przez usb wpięte w kontroler. No i nic ........ :(

Jaki kontroler i jaki soft masz wgrany ? Pamiętaj że opcja passthru dostępna jest od którejś wersji softu BetaFlight

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 10:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 kwie 2017, 15:36
Posty: 13
Lokalizacja: Debica
PiotrSz pisze:
vertoo pisze:
Wszystko pięknie ładnie, rozlutowałem, połączyłem z kontrolerem SPracing i spróbowałem podłączyć się z blheli suite przez usb wpięte w kontroler. No i nic ........ :(

Jaki kontroler i jaki soft masz wgrany ? Pamiętaj że opcja passthru dostępna jest od którejś wersji softu BetaFlight

to raczej nie to ... Sp racing f3 na BF 3.2.3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lut 2018, 22:47 
Offline

Rejestracja: sobota 20 sty 2018, 22:09
Posty: 26
Lokalizacja: orzesze śląsk
Witam

Widzę, że jesteś expertem w dziedzinie ESC. Chciałbym Cię o coś zapytać i prosić o poradę
Buduję drona na APM 2.6, jednym z elementów są ESC BIHeli 32.
Mam z nimi problem, albo niewłaściwie je kalibruję.
Zrobiłem kalibrację według porad, czyli :

Wykonujemy ją w następujący sposób:
Włączamy aparaturę i dźwignię gazu ustawiamy na maksimum.
Podłączamy zasilanie do coptera.
Po 5 sekundach odłączamy zasilanie od coptera.
Ponownie podłączamy zasilanie do coptera nasłuchując dźwięków wydawanych przez silniki.
O usłyszeniu pojedynczego dźwięku dźwignię gazu opuszczamy na minimum.
Po sekundzie silniki zagrają melodyjkę lub dłuższy dźwięk oznaczający zapisanie parametrów Endpointów do regulatorów i pamięci APM.
Przesuwamy drążek gazu na wartość ok. 1 wszystkie silniki powinny uruchomić się równocześnie.
Możemy sprawdzić działanie silników w całym zakresie pracy drążka gazu.

No i niby wszystko OK? nie...
Zrobiłem jak pisało. Efekt..
ESC na koniec zagrało jakąś długą melodyjkę i przesunąłem dźwignię gazu o jeden do przodu.Silniki się zaczęły kręcić.
Reagują na zwiększanie prędkości.
Ale...
Po zmniejszeniu prędkości na zero, zatrzymują się . Nie można ich rozbroić (dezaktywować, może nie trzeba?).
Po dodaniu gazu od razu zaczynają działać.
Natomiast po wyłączeniu zasilania i aparatury i następnie po pozałączaniu wszystkiego, już nie działają...:(
W czym tkwi problem ?
Pisali, że jak za pierwszym razem nie uda się skalibrować ESC, to trzeba zrobić kolejny raz.
No to robię..., ESC wydało pojedynczy dźwięk (po którym zaraz przesunąłem dźwignię w dół) ale zaraz po tym dźwięku wydało następne, mało tego za każdym razem inaczej. I znowu, silniki działają, reagują lecz po wyłączeniu już nie można ich uruchomić.
W trakcie pierwszej kalibracji, po pojedynczym dźwięku zagrało od razu jakąś dziwnie długa (albo dwie zaraz po sobie) melodyjkę. Za drugim razem po tym pojedynczym dźwięku zagrało od razu dwa następne dźwięki. Za trzecim razem zagrało po pojedynczym dźwięku sekwencję jednego krótszego dźwięku i dwóch trochę dłuższych dźwięków...
Tak to chyba nie powinno być
Czy może wiesz co robię nie tak ?
Dziękuje za poradę.
Pozdrawiam wszystkich


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 lut 2018, 06:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3248
Lokalizacja: Olsztyn
JaMiBu2003, nie miałem jeszcze w ręku esc z BlHeli_32 ale chyba jest z nimi jak z dshotem, ustawiasz z konfiguratora min i max throttle i nic się nie kalibruje jak w starych esc. Ale tak jak mówię nie miałem jeszcze w rękach takich esc więc się nie zagłębiałem w temat.

Obrazek

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lut 2018, 20:39 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 204
Lokalizacja: Bytom
W przypadku regulatorów z oprogramowaniem BlHeli32 jest tak jak pisze PiotrSz. Niczego nie kalibrujemy. W kontrolerze lotu ustawiamy protokół Dshot300,600 lub 1200 i wszystko dzieje się automatycznie. Mogą pojawić się dwa pytania czy APM ma obsługę Dshota? Jeżeli nie ma to szkoda takich regulatorów. Kup coś na BlHeli_S i ustaw Oneshot lub Multishot.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 wrz 2018, 20:18 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 901
Lokalizacja: Toruń
Cześć,
Mam regulatory Racestar RS30A Blheli_S:
https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2740034-NEW!-4x-Racerstar-RS30A-Blheli_S-OPTO-2-4S-ESC-Multishot-Oneshot42

Są do nich USB Linkery, ale nie mam takowego:
Racestar USB Linker

Tutaj znalazłem jak gość programuje regulator z tej serii przez Arduino Pro Mini (czy podobne)
https://www.youtube.com/watch?v=LXApBrXCXz0

Za pomocą BlHeli Suite zaprogramowałem Arduino Nano jako "Atmel SK Bootloader (ArduinoUSBLinker)" i ustawiłem pin do komunikacji jako D3. Podpiąłem GND i D3 jako sygnał do wtyczki regulatora. Po wybraniu programatora: "4 Atmel SK Bootloader (ArduinoUSBLinker)", ustawieniu odpowiedniego portu COM (próbowałem na wszystkich prędkościach), podłączeniu zasilania do regulatora i próbie odczytania regulatora mam błąd:
Obrazek

Co robię źle? Próbowałem także jako Arduino 4-way interface, ale także bez rezultatu.

EDIT: Gdzie znajdę starsze wersje BlHeliSuite?
EDIT2: OK, mam. Myślałem, że zgodnie z opisem to tylko źródła: https://github.com/4712/BLHeliSuite/releases.

EDIT3: Czy BLHeli Suite pobiera firmware do wgrywania online, czy są pobierane z poszczególnymi wersjami? Czyli pobierając wersję sprzed roku nie będzie najnowszych firmware?

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 wrz 2018, 22:08 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 220
labo pisze:
"Atmel SK Bootloader (ArduinoUSBLinker)"

Programowałeś na Atmel, a te ESC mają jak dobrze widać Silabsa BB1.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 wrz 2018, 09:46 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 901
Lokalizacja: Toruń
W pierwszym podejściu na nim, bo tak podpowiedział BLHeli Suite po zaprogramowaniu Arduino. Sprawdziłem już na wszystkich, zarówno Silabs jak i Atmel. Nie poszło na żadnym. :(

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 wrz 2018, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6620
Lokalizacja: Polska
A zasilanie do ESC podlaczyles? Pokaz dokladnie co robisz (nagraj film).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 wrz 2018, 17:53 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 901
Lokalizacja: Toruń
pawelsky pisze:
A zasilanie do ESC podlaczyles?

labo pisze:
[...] podłączeniu zasilania do regulatora i próbie odczytania regulatora mam błąd[/url]


pawelsky pisze:
Pokaz dokladnie co robisz (nagraj film).

OK, ale na to trzeba będzie trochę poczekać.

Jaki programator należy wybrać używając Arduino do programowania Silabsów, aby było poprawnie?
Jako Arduino jest jeden: [4] Atmel SK Bootloader (ArduinoUSBLinker)

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 wrz 2018, 18:11 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1315
Lokalizacja: Cieszyn
labo pisze:
Po wybraniu programatora: "4 Atmel SK Bootloader (ArduinoUSBLinker)", ustawieniu odpowiedniego portu COM (próbowałem na wszystkich prędkościach), podłączeniu zasilania do regulatora i próbie odczytania regulatora mam błąd:
Obrazek

Ale wiesz że najpierw klikasz connect, a dopiero później podłączasz zasilanie regla?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 wrz 2018, 18:22 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 901
Lokalizacja: Toruń
skazi pisze:
Ale wiesz że najpierw klikasz connect, a dopiero później podłączasz zasilanie regla?

Nie wiedziałem, sprawdziłem przed chwilą - nie robi różnicy.
Rozumiem, że jako programator wybieram: [4] Atmel SK Bootloader (ArduinoUSBLinker)?

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 488 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.