Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 22:01


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 632 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 09 sty 2018, 21:17 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Syloooo pisze:
Gaoneng GNB 14.8V 1500mAh 4S 120C/240C kupilem z ciekawosci :)

musze powiedziec ze na chwile obecna to moja najlepsza bateria, oczywiscie 240C tam nie ma :) , ale moj wattmeter wskazal szczyt na 158A (40A 4in1 ESC + emax 2750kv) rozsadnie dlugo trzyma napieciwe przy wysokim pradzie.

moj tattu 1.3 to dno totalne..



Oooo i takie opinie to dla mnie perełka ;]
Tak jest czasami na ryku - dla przykładu Xiaomi - jeszcze kiedyś jak wchodziły telefony to się śmiali. Drony tak sam..
A teraz co, masa tego - gdzie nie spojrzę. Ale i ceny już poszły w górę
Czasami da się coś wyprodukować (złożyć) w miarę tanio i dobrze,
tak może być z GNB.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sty 2018, 21:40 
Offline

Rejestracja: środa 13 gru 2017, 19:58
Posty: 37
Oczywiscie baterie od nich mam tylko jedna, i tylko na tej jednej sztuce opieram swoja ocene :P
W instrukcji od baterii dodatkowo byla adnotacja, ze ich wlasne fabryczne testy wykazaly, ze ich baterie najlepiej przechowywac i nieco wyzszym stanie naladowania (3.9v) wtedy wykazywaly najwieksza zywotosc. I dodaja za friko jednego strapa :P

_________________
Hubsan 501s, XY215 race, iFlight XL7 gps, T-rex 450 (k-bar), Devil 420 (Bavarian Demon 3SX), JR Forza 700, Futaba 14SG.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sty 2018, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 288
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
No właśnie o Aceche bylo malo. Spotkałem się z tymi pakietami na zawodach w Słowacji. Rozprowadza je firma Rotorama. Wziąłem 2 pakiety 1800 4s ale zwykle zielone nie żółte. I Janek je ujezdza jak juz SLS quantum 1500 nie daje rady.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sty 2018, 22:15 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Japim pisze:
No właśnie o Aceche bylo malo. Spotkałem się z tymi pakietami na zawodach w Słowacji. Rozprowadza je firma Rotorama. Wziąłem 2 pakiety 1800 4s ale zwykle zielone nie żółte. I Janek je ujezdza jak juz SLS quantum 1500 nie daje rady.


No dobra, ale na jakim sprzęcie? jakie regulatory, bo można i 20A lub 30A to te 75C i 90A, wówczas ciągły prąd rozładowania styknie, nie będą te lipole nadmiernie przeciążane i przy właściwej rezystancji itd itd będą miały fajną żywotność.
No ale już w okolicach 40A to inna bajka.
A gdzie burst (chwilowy)?
Jaki silniczek? wszystko powyżej 2400 jest już prądożerne, nie tylko emax bo przecież są inne dobre silniczki, nawet o wyższym KV.
Z tego właśnie względu nie pakowałem się w wyższe KV i regulatory, bo nie wyobrażam sobie latania na regulatorach 40A z burst'em 50A, nie ma póki co takich lipoli które to by wytrzymały. Zresztą kto lata racing'iem z prędkością większą niżeli 120km/h :DDD ?
To ma być małe, zwrotne i ma polatać z 8-12 minut :]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 06:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11902
Lokalizacja: Mikoszewo
krzyszo pisze:
bo nie wyobrażam sobie latania na regulatorach 40A z burst'em 50A, nie ma póki co takich lipoli które to by wytrzymały.

W niektórych przypadkach zamiast wyobraźni lepiej użyć wiedzy bo potem powstają takie lapsusy. Rating regla niespecjalnie ma wpływ na to jak bardzo obciążasz baterię. Możesz sobie latać i na reglach 120A z baterią 2200mAh 20C i nic baterii nie będzie. Istotne jest co do tego regla podepniesz.
krzyszo pisze:
Zresztą kto lata racing'iem z prędkością większą niżeli 120km/h :DDD ?

Na tym forum znajdziesz przynajmniej kilku...
krzyszo pisze:
To ma być małe, zwrotne i ma polatać z 8-12 minut :]

Z tym ostatnim to przesadziłeś :mrgreen: jeżeli nadal mówimy o racerach wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 06:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 964
Lokalizacja: Legnica
Zgadzam się z przedmówcą, 8-12 minut to możesz się unosić w miejscu co najwyżej a i to będzie ciężko


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 13:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 288
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
krzyszo pisze:
No dobra, ale na jakim sprzęcie? jakie regulatory, bo można i 20A lub 30A to te 75C i 90A, wówczas ciągły prąd rozładowania styknie, nie będą te lipole nadmiernie przeciążane i przy właściwej rezystancji itd itd będą miały fajną żywotność.
No ale już w okolicach 40A to inna bajka.
A gdzie burst (chwilowy)?
Jaki silniczek? wszystko powyżej 2400 jest już prądożerne, nie tylko emax bo przecież są inne dobre silniczki, nawet o wyższym KV.
Z tego właśnie względu nie pakowałem się w wyższe KV i regulatory, bo nie wyobrażam sobie latania na regulatorach 40A z burst'em 50A, nie ma póki co takich lipoli które to by wytrzymały. Zresztą kto lata racing'iem z prędkością większą niżeli 120km/h :DDD ?
To ma być małe, zwrotne i ma polatać z 8-12 minut :]


Już mówię - silniki Brother Hobby Returner R5 2306 2650kV, śmigła Gemfan Flash 5152 3blade, regulator 4 in 1 40A Hobbywing.
https://www.youtube.com/watch?v=IhuBoWm7gJY

Obecnie nasze Tattu starczają na max 2 minuty bo są już mocno zużyte.
SLS i Aceche to nasza obecna stajnia.
Pełną moc silniki pobierają tylko przy ciągu statycznym (start, nawroty i przyśpieszenia) w przypadku lotu po prostej następuje znaczne odciążenie śmigieł i prąd spada poniżej 50%.


8-12 minut - zapomnij i popij wodą...

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 14:53 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Verid pisze:
W niektórych przypadkach zamiast wyobraźni lepiej użyć wiedzy bo potem powstają takie lapsusy. Rating regla niespecjalnie ma wpływ na to jak bardzo obciążasz baterię. Możesz sobie latać i na reglach 120A z baterią 2200mAh 20C i nic baterii nie będzie. Istotne jest co do tego regla podepniesz.


Wo wytłumacz mi dlaczego w specyfikacji lipoli trąbi się o pilnowaniu zakresów szybkości wyładowania C? Jeżeli zadziałam przepustnicą i umozliwię regulatorowi przepływ prądu do poziomu jaki pobiera Ema'x - a pobiera on nawet do 40A to wytłumacz jak nie spocę baterii 20C 2200 mah? ;>

krzyszo pisze:
Na tym forum znajdziesz przynajmniej kilku...


Kto bogatemu zabroni :D

krzyszo pisze:
Z tym ostatnim to przesadziłeś :mrgreen: jeżeli nadal mówimy o racerach wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem.


filmy na youtube, może składane 3 minutówki..
całość filmu 9 minut, czyli jeżeli nie posklejane to możliwe:P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 15:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 964
Lokalizacja: Legnica
Verid cię zaraz zje :) przeczytaj jeszcze raz co napisał i pomyśl. Regiel 200A a silnik 1806 ile trzeba C a pakiecie 2200? Racer NIE lata 10 minut, koniec kropka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 15:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 516
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
krzyszo pisze:
Verid pisze:
W niektórych przypadkach zamiast wyobraźni lepiej użyć wiedzy bo potem powstają takie lapsusy. Rating regla niespecjalnie ma wpływ na to jak bardzo obciążasz baterię. Możesz sobie latać i na reglach 120A z baterią 2200mAh 20C i nic baterii nie będzie. Istotne jest co do tego regla podepniesz.


To wytłumacz mi dlaczego w specyfikacji lipoli trąbi się o pilnowaniu zakresów szybkości wyładowania C? Jeżeli zadziałam przepustnicą i umozliwię regulatorowi przepływ prądu do poziomu jaki pobiera Ema'x - a pobiera on nawet do 40A to wytłumacz jak nie spocę baterii 20C 2200 mah? ;>

Verid pisze:
Na tym forum znajdziesz przynajmniej kilku...


Kto bogatemu zabroni :D

Verid pisze:
Z tym ostatnim to przesadziłeś :mrgreen: jeżeli nadal mówimy o racerach wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem.


filmy na youtube, może składane 3 minutówki..
całość filmu 9 minut, czyli jeżeli nie posklejane to możliwe:P


1. No tak to jest możliwe, że to, że regiel wytrzyma 120A nie znaczy, że tyle silnik bierze z pakietu.
2. Co stan materialny ma z umiejętnościami?
3. W takim wypadku to ja mogę cały dzień latać, a nawet dłużej

_________________
Hangar: De Stik x2.5
Suweren
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 16:01 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Baqsthc pisze:
Verid cię zaraz zje :) przeczytaj jeszcze raz co napisał i pomyśl. Regiel 200A a silnik 1806 ile trzeba C a pakiecie 2200? Racer NIE lata 10 minut, koniec kropka.


pakiet 2200 mah to jednostka w mili.
KV liczymy w amperach, czyli 2200 to 2,2 A
Parametr C określa poziom wyładowania ciągłego pakietu,
jeżeli chcemy pobrać 200A to 200/2,2 = 90C
Wynika więc że pakiet o pojemności 2200mah aby wyciągnąć 200A musi mieć współczynnik rozładowania prądem ciągłym 90C.
Silnik 1806 nie ma tu nic do rzeczy -> ja mu podasz prąd rzędu 200/4 = 50A to nic z niego już nie będzie :DD

Edytuj posty!

Majk99 pisze:
1. No tak to jest możliwe, że to, że regiel wytrzyma 120A nie znaczy, że tyle silnik bierze z pakietu.

Nie bierze 120A tylko 30A i to nie jest żadne 30A - to każdy wie bo przechodzi przez regulator który wiadomo realnie nie jest "przekształtnikiem" prądu rzędu 30A, bo są i straty w całym procesie.
Dlatego pisałem że regulator 35A pobierze (przekształci) w realu 25-30A we wcześniejszych swoich postach.
I nie będą pobierać wszystkie 30 A ani 25A, to też wiadomo.

Dlatego przeliczając już te głupie 25A x 4 (regulatora 35A) = to musimy dostarczyć prąd rzędu 100A. Więc chyba zrozumiałe jest to że chcę kupić lipo z zapasem nawet i 30%.

Edytuj posty!

Baqsthc pisze:
Verid cię zaraz zje :) Racer NIE lata 10 minut, koniec kropka.


No weź mnie nawet nie denerwuj:PP :]
to nie polatam nawet 10 minut;/;/


Ostatnio zmieniony środa 10 sty 2018, 16:12 przez krzyszo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 16:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 288
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Krzyszo - mylisz co jest przyczyną a co skutkiem.

Niby co miałoby obciążyć silnik 1806 aby przepłynął przez niego prąd 50A? Nie mówię tu o zwarciu...
My o niebie a Ty o chlebie.

Co z tego, że masz silniki, które teoretycznie pociągną 40A i co z tego że masz regle które mogą pracować pod obciążeniem 50A w piku - też mam takie i nie spotkałem się z tym, aby pobór prądu w czasie lotu był powyżej 120A... A wg Twojej logiki przecież mógłby :P

EDIT: i jeszcze jedno... jak napisano na RCgroups:
kiedyś były 3 rodzaje kłamstw: pół-prawda, kłamstwo i statystyka.
Obecnie należy doliczyć jeszcze C-rating... a szczególnie w wydaniu chińskim.
A jak potrzebujesz super mega ulta duo zapasu - to kup sobie pakiety od demona - 666C: http://demonrc.eu/product/drc-fusion-4s ... tery-copy/

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 17:38 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Japim pisze:
Krzyszo - mylisz co jest przyczyną a co skutkiem.

Niby co miałoby obciążyć silnik 1806 aby przepłynął przez niego prąd 50A? Nie mówię tu o zwarciu...
My o niebie a Ty o chlebie.

Co z tego, że masz silniki, które teoretycznie pociągną 40A i co z tego że masz regle które mogą pracować pod obciążeniem 50A w piku - też mam takie i nie spotkałem się z tym, aby pobór prądu w czasie lotu był powyżej 120A... A wg Twojej logiki przecież mógłby :P

EDIT: i jeszcze jedno... jak napisano na RCgroups:
kiedyś były 3 rodzaje kłamstw: pół-prawda, kłamstwo i statystyka.
Obecnie należy doliczyć jeszcze C-rating... a szczególnie w wydaniu chińskim.
A jak potrzebujesz super mega ulta duo zapasu - to kup sobie pakiety od demona - 666C: http://demonrc.eu/product/drc-fusion-4s ... tery-copy/


Ja sądziłem że mówimy o silniku bezszczotkowym prądu stałego - który nie jest silnikiem prądu zmiennego sinusoidalnego. Jeżeli dociążę silnik na 230V albo 380V to uzyskam z prądu biegu jałowego prąd pracy znamionowej - zwiększając dalej uzyskam prąd pracy szczytowy a powodując zwarcie - prąd pracy w stanie zwarcia który nie idzie w A tylko w kA - więc gdzie porównywać A stałego do kA przemiennego w zwarciu - to w przypadku silnika asynchronicznego.

Jaka jest zasada zadziałania tutaj?
jeżeli się mylę poprawcie,
- regulator "trzyma parametry" silniczkowi. Regulacja odbywa się na sterowaniu Obrotami, czyli musi generować taki sygnał (wzmacniać) naprzemiennie aby zmieniały się kierunki pola elektromagnetycznego (tak po chłopsku). Aby to się działo muszą płynąć prądy o danej częstotliwości - i pewnej wartości prądu (A). Tego 1806 moim zdaniem nie trzeba by było obciążać, wystarczyłoby podawać mu tak taki impuls o takiej wartości A że zacząłby się grzać a potem by się spalił.

Aha, mówisz żę nie spotkałeś się z poborem rzędu 100A, ja widziałem na youtube filmik z danymi wyświetlanymi na OSD - prąd w granicach 70-80A. To w końcu jak to jest? ;>


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 17:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 288
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Wszystko sie zgadza - ale silnik bez obciążenia (śmigła) będzie się kręcił z minimalnym prądem. Chyba, że będziesz robił sterowanie, które nie będzie zsynchronizowane z prędkością obrotową, będzie się grzało i wywoływał chwilowe "zwarcia" - ale przecież nie o tym. To nie są normalne warunki pracy i o tym nie mówimy.

Normalnym obciążeniem dla silnika jest obracanie śmigłem. W locie na skutek przepływu powietrza (a dokładnie czegoś co nazywa się poślizgiem śmigła) następuje odciążenie - moment potrzeby do kręcenia się zmniejsza.

Napisałem z własnego doświadczenia, że pomimo posiadania takiego setupu nie widziałem prądów chwilowych (szczytowych) powyżej 120A.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 18:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 964
Lokalizacja: Legnica
Ojoj.. Tu rzeczywiście mamy problem. Zacznij od jednego. Zobacz jak działa modelarski silnik bezszczotkowy. Regulator nie pompuje w silnik tyle prądu ile da radę.. A jeśli pracuje z częstotliwością nie pasująca silnikowi to nazywamy to "zje***ym regulatorem" a subtelniej problemami z timingiem. I to wyklucza regulator z dalszego użytkowania, do czasu pozbycia się problemu. Więc spokojnie możesz użyć regulatora 200A do silniczka 1806. Chodź takie regle rzadko kiedy są przystosowane programowo do takiego kv chyba.. A na samym początku chcieliśmy Ci tylko uświadomić żebyś zapotrzebowanie na prąd przewidywał dla silnika a nie tego co wydusi z Siebie regulator. Ale musiałeś wdać się w niepotrzebną dyskusję.. U tak parę śmieciowych postów wydłuża wątek..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 632 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.