Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 lip 2018, 02:56


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 16 lut 2016, 07:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 sty 2016, 04:19
Posty: 49
Lokalizacja: Warszawa
Witam

W końcu postanawiałem zabrać się za wgranie softu do mojego x9. Pod względem elektrycznym wszytko ok zamatowałem wtyczkę do pinów na płytce itd. Znalazłem dokładny opis jak zaktualizować i tu tez pewnie nie będzie problemow ale wchodzę na stronę projektu http://www.er9x.com/ i jest sporo rożnych plików który mam wybrać?? . Bo widzę ze jest wersja do ardupilota itp. Za jakiś czas mam zamiar zmienić link na FrSky DJT wtedy tez czeka mnie zmiana softu??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lut 2016, 09:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 425
Lokalizacja: Śląsk
Zależy jaki masz procesor w aparaturze.
Jak Mega 128, to wybór jest oczywisty (jak zrobiłeś FrSky Telemetry Mod, to menu serwisowym musisz ustawic: FrSky Telemetry Mod : ON).
Jak masz Mega 64 to:
- dla aparatury bez modu telemetrii - wersja standard
- dla aparatury z modem telemetrii - wersja FrSky.
Ardupilot to taka proteza er9x z dołożonym wyświetlaniem telemetrii Ardupilota.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lut 2016, 10:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 sty 2016, 04:19
Posty: 49
Lokalizacja: Warszawa
na razie mam standardowy moduł nadawczy FS-RM002 i odbiornik Flysky FS-R9B. FrSky w przyszłości;]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lut 2016, 11:33 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 425
Lokalizacja: Śląsk
Twój moduł będzie działał na każdej wersji.
Podobnie FrSky, też będzie działał na każdej wersji.
Jeśli w przyszłości z linkiem FrSky będziesz chciał używać telemetrii - musisz zrobić moda telemetrii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 gru 2017, 19:47 
Offline

Rejestracja: środa 16 sie 2017, 13:57
Posty: 8
Lokalizacja: Mielec
Przy okazji zrobienia podświetlania w moim Flysky TH9X, przyglądałem się procesorowi na płytce. Niestety nie ma na nim napisu ATMEGA64 lub ATMEGA128. Przymierzając się do zmiany softu na ER9X, jak wstępnie rozpoznać czy u mnie siedzi ATMEGA64 czy 128? Czy programator rozpozna wersję procka? Apka kupiona dwa miesiące temu na Aliexpressie. Na razie używam z symulatorem i działa ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 gru 2017, 22:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9123
Lokalizacja: Bytom
A co pisze na procku ?
Programator ma możliwość rozpoznania typu procka, ale program eepe nie do końca tego używa. Ale jak ustawisz zły typ to wypluje się z błędem że oczekiwał sygnatury xx xx xx xx a odczytał yy yy yy yy, i nie rozpocznie programowania.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 gru 2017, 16:54 
Offline

Rejestracja: środa 16 sie 2017, 13:57
Posty: 8
Lokalizacja: Mielec
Przypuszczam że jest to masówka zamówiona przez Flysky u Atmela. Na pewno nie ma nic z "ATMEGA..." . Zwróciłem na to uwagę. Opis nic nie mówiący dla zwykłego użytkownika. Oby to była tylko ATMEGA. Sprawdzę w innym programie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 gru 2017, 17:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9123
Lokalizacja: Bytom
A jak to będzie jakiś wynalazek, to hotair i wymienić na AtMega128 i będzie git :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 gru 2017, 14:02 
Offline

Rejestracja: środa 16 sie 2017, 13:57
Posty: 8
Lokalizacja: Mielec
Okazuje się że w moim Flysky TH9x siedzi klon ATMEGA128 oznaczony jako GREEN ED040502-H16D 1102. Podobno 100% zgodny. Ale czy czasem w pozostałym hardwere coś nie po zmieniali ? I tu mam mały problem bo wertując internet, znalazłem dwa takie tematy
http://www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=61&t=9755&start=0
http://openrcforums.com/forum/viewtopic ... 126&t=9387

I muszę się teraz mocno zastanowić i jeszcze doczytać, czy brnąć dalej w stronę przeprogramowania Flysky na ER9X czy dać sobie spokój i pozostać przy oryginale ? Gdyby jeszcze była możliwość z czytania oryginalnego programu i EEPromu, ale obawiam się że jest zabezpieczony przed odczytem. Muszę spróbować.
A może wymienić na oryginalną ATMEGA128 ? Ale czy to coś da ?
Może ktoś z kolegów zetknął się z tym problemem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 gru 2017, 14:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9123
Lokalizacja: Bytom
Problem opisywany na rcclub wynikał z złego działania programatora. Wywalał się na komórce o adresie 0z10000 czyli na pierwszej komórce powyżej 64kB. Dla tego gość nie miał problemu z programowaniem M64, ale tego klona (jak i zapewne oryginalnego M128) by tym programatorem nie zaprogramował. Trzeba by zmienić firmware w programatorze i problem by zniknął.

Z tego co wiem to faktycznie ED04... jest w 100% zgodny z M128.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 gru 2017, 11:21 
Offline

Rejestracja: środa 16 sie 2017, 13:57
Posty: 8
Lokalizacja: Mielec
Czy procesory we Flysky są z definicji zabezpieczane przed odczytem ? Jeśli tak to może być problem z ewentualnym powrotem do oryginału. I co wtedy ?
Na razie coś mi padł programator (długo go nie używałem), zamówiłem nowy i mam kilka dni przerwy.

Sukces :mrgreen: .
Jednak to nie padnięty programator ( trudno będę miał dwa) a potrzeba uaktualnienia sterowników. Ruszyło od reki :lol: .
Mam połączenie z Flysky TH9X z programu MKAVRCalculator (Atnel). Po odczycie sam wskazał że w nadajniku siedzi ATMEGA128.
Następnie z czytałem , niezabezpieczony, pamięć flash, eepromm, fusbity. Oryginał.

Teraz zastanawiam się który program na tym etapie jest dla mnie wskazany - eePe czy eePskye ?
Mimo że intensywnie szukam coś na ten temat to może ktoś z kolegów mi podpowie ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 gru 2017, 13:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9123
Lokalizacja: Bytom
Na pewno niezabezpieczony ? Zabezpieczony daje się odczytać normalnie, tylko odczytany plik zawiera śmieci zamiast programu.
Do programowania tego TX to eePe i soft er9x_m128

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 gru 2017, 16:39 
Offline

Rejestracja: środa 16 sie 2017, 13:57
Posty: 8
Lokalizacja: Mielec
Wygląda, że zawartości z czytana jest ok. Widać fragmenty ASCI zrozumiałego tekstu co by świadczyło że to raczej nie śmieci.
W programie eePe w Preferences mam do wyboru jak na zdjęciu.
wybrałem er9x-128 - standard

01.01.2018 Etap modernizacji zakończony. er9x-128 zainstalowany i wstępnie wygląda na to, że wszystko działa ok. Widać dużą różnicę na plus do oryginału. Wydrukowałem instrukcje PL i teraz się z nią zapoznaję.
Zamówiłem okrągłe gniazdo i wtyczkę mini DIN PS/2 6PIN do programatora do wmontowania na stałe w nadajnik. IDC coś mi nie pasuje, choć to oryginał. Zrobię specjalny kabelek do połączenia i tyle w temacie.
Dzięki za wsparcie.

Następny teraz etap, to gadający Flysky.

I już gada ;)
Dzięki za pomoc koledze Brodziek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.