Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 wrz 2019, 04:38

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 15 paź 2017, 17:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1045
Lokalizacja: Gliwice
Witajcie. Dzisiaj "przyokazyjnie" chciałem sobie zrobić rundkę Transporterem. Wystartowałem, obraz był całkiem znośny. Niestety dalej niż 260m nie dało się latać, bo nie widać było nic. Na filmie widać też znikające OSD, lecz to jest inny problem i nie wydaje mi się żeby mógł mieć coś wspólnego z tak krótkim zasięgiem. Nadajnik 600mw 5.8, niedawno kupiony bo poprzedni spaliłem. Anteny to 2x koniczynki + helikal 3.5 zwoja, wszystkie od bartwaw'a. Ostatnio zauważyłem że widoczne zakłócenia powoduje Taranis, ale czy może on powodować aż takie cuda? Odbiornik to misiowe diversity umieszczone w walizce. Czy problemem może być to że gwint anteny dotyka metalowej obudowy walizki? Dałem tam termokurcza, ale nie jestem pewien czy nie ma przebicia. Na zdjęciu widać o co chodzi, a teraz film:
Zdjęcie: https://drive.google.com/file/d/0B-5YNl ... sp=sharing

EDIT: Tak wiem, kamerka o kant d*** rozbić, czujnik nieskalibrowany... Nie czepiać się! :mrgreen:

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 paź 2017, 18:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12329
Lokalizacja: Mikoszewo
1)Poszukałbym kogoś w twojej okolicy z wattmiarką. U siebie miałem w Mydelnicy Boscam'a 200mW. Mało było więc za forumowymi radami kupiłem Foxeer'a 600mW - a co. Pierwszy lot a zasięg jaki był taki jest - no może minimalnie lepszy. Ja nadajnik na wattmiarkę a tam ledwo 300mW zamiast obiecanych 600mW
2)Jak zauważyłeś że ci Taranis śmieci a masz włączoną telemetrię (czyli de facto wozisz nadajnik) to zrobiłbym test deseczki. Najpierw mocujesz FPV na deseczce w podobnej odległości od odbiornika Taranisa jak teraz masz w modelu i spacer - patrzysz kiedy zerwie. Potem na deseczce odsuwasz odbiornik od reszty i znowu spacer. Jak będzie lepiej to masz odpowiedź.
3)Dotykanie gniazda anteny do obudowy? Nie sądzę. Wszak jakiś czas temu zalecano staranne oblutowanie gniazda wokół obudowy głowicy i dolutowanie głowicy "do wszystkiego" by poprawić masę.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 paź 2017, 19:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1045
Lokalizacja: Gliwice
Dzięki za odzew. Przy okazji zapomniałem o problemie z dvr - z tego co widziałem na YT to jakość powinna być całkiem przyzwoita, a u mnie jest kupa. Testowałem na wszystkich ustawieniach i dalej różnicy nie widać. Jest tu może jakiś posiadacz podobnego wyrobu aby porównać nagrania?

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 06:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12329
Lokalizacja: Mikoszewo
Hasło "DVR" dotyczy całej gamy urządzeń - podrzuć które pudełko masz to będzie łatwiej porównać z innymi.
Na marginesie tylko dodam że sam napisałeś "kamerka o kant d*** rozbić" - nagrywajka zapisze to co dostanie z modelu przez link wideo. Jak masz kiepską lub źle ustawioną kamerkę to nagrywajka cudów nie zdziała...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 06:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1045
Lokalizacja: Gliwice
Faktycznie, nie podałem modelu :P HMDVR. Co do kamerki do za niedługo się okaże bo nowa porządna jest w drodze. Ale bardziej chodziło mi tu o te takie "kwadraty" podczas ruchu, coś jak efekt małego bitrate. Tylko tutaj nie jestem w stanie go zmienić...

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 06:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12329
Lokalizacja: Mikoszewo
Przejrzę swoje nagrania jak wrócę z pracy tak dla pewności ale tak na pierwszy rzut oka to nie widzę byś miał jakoś mocno gorzej niż jest u mnie. BTW - jaką rozdzielczość sobie ustawiłeś? D1?

EDYTA:

Przykładowe nagranie naziemno-stołowe https://drive.google.com/open?id=0Byt2N ... HprY1ZiQzA
Jak masz mocne łącze to nieedytowany plik z krążenia w Bieszczadach https://drive.google.com/open?id=0Byt2N ... kYtckpibUk

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 lut 2019, 19:45 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 maja 2014, 20:07
Posty: 104
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
Czy problem został rozwiązany?

Pytam, nie bez powodu. Dziś podczas lotów fpv zauważyłem kiszkę u mnie.
Zdecydowanie mój nadajnik qx7 wchodzi mi na fpv. I nie tylko mi...

Ale zanim zacznę, poszukałem trochę o problemie i znalazłem takie linki:


Na pierwszej stronie
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... aranis-X9D

zmienili wiring do FC i problem zniknął, ale.. u mnie nie zniknie, bo zakłócam też inne fpv - nie tylko moje.
Poza tym, na 9xr pro + xjt spokojnie robiłem 2,6km bez zakłóceń na mało wymyślnych antenach. Tym samym modelem.


Tu zmienili zasilanie odbiornika RC
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... terference

to mi nie pomoże... bo (X).


Tu zmienili freq dla kanału video:
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... terference

ale jeśli to nawet pomoże, to będę musiał latać sam? Będę zakłucał innym?


Ogólnie powyżej przewija się temat, że boscamy łapią coś z taranisa..

Dziś zrobiłem 1,1km z dobrym wynikiem. Nie było już prądu do lotów dalej i widoczność bez fpv nie była odpowiednia do obserwowania modelu powyżej tej odległości ;-) Może doleciałbym dalej, zakłócenia na fr632 są największe w obszarze 0-ok250m od bazy... Czyli tam gdzie koniczynka zbiera najsłabiej. Potem jest lepiej.. Na rc805 problem był w zasadzie cały czas, z wyjątkiem bardzo bliskiej odległości.


Opis setupu:

Na ziemi (to wszystko działało na raz):
Z1. Fr632 z monitorem 5 medion i nagrywarką eachine, zasilane 3s 5000mAh. Anteny: koniczynka 5.8 z abc-rc (ta na której robiłem 2.6km) + pałka z kompletu od odbiornika.
Z2. RC805 z monitorem z NPN połączone bezpośrednio, zasilane 3s 2200mAh. Antena - koniczynka 5.8 z abc-rc w obudowie plastikowej, zmieniana na wersję rx, tx, oraz na pałkę z kompletu od odbiornika, raz zmieniona na pagodę z abc-rc na chwilę (X2). Zamontowany na taranisie na drukowanym uchwycie.
Z3. gogle quantum + rc805. Anteny zmieniane: pałka z kompletu, rx koniczynka w obudowie z abc-rc.
Z4. gogle od bugsa z pagodą (tu w zasadzie był najlepszy odbiór ale tylko mojego modelu).
ZR1. Mój taranis qx7 (zasilany 3s lion) - sprawca problemu.
ZR2. Kolegi taranis x9d+ se (zasilany 2s lipol).
ZR3. Kolegi radio od bugsa (zasilany stockowo).

W powietrzu:
A1. Miniskywalker z TS VTX 600 zasilane z pakietu głównego, filtry video w Omnibusie, antena koniczynka z abc-rc, x8r
A2. Ranger z AIO 25mW, zasilanie VTX własne (!!!! to ten X), d8r-2+
A3. Bugs z czymś ok podobno 600mW (nie udało się z niego złapać wcale sygnału gdy taranis był włączony)


I teraz... Obecnie przy nagrywarce siedzi Fr632, bo siedział przy quantum v2 i łapał lepiej od medion + rc805 (mniej zakłóceń) i awansował.

Problemem jest ewidentnie mój taranis qx7 (zasilanie 3s).
Ląduję skywalkerem i wyłączam go, ranger jest w powietrzu. Lata w pobliżu. Zakłócenia są, nie znikają, są jak na filmie w tym wątku, i jak w jednym z podlinkowanych tematów prze mnie... do momentu wyłączenia mojego taranisa... Obraz robi się klarowny i można latać i bliżej i dalej. Włączam taranisa i problemy wracają.

Więc co robimy? Przełączamy taranisa qx7 z modułu wewnętrznego xjt na zewnętrzny R9m i zakłócenia znikają na chwilę.. Aż się załączy moduł R9m...
Wyłączamy taranisa qx7 i zakłócenia znikają.

Próbujemy na R9m od 10mW, przez pośrednie do 1W... Może coś się zmienia w zakłóceniach a może nie... Cały czas są.

Próbujemy dalej na wewnętrznym module XJT zmieniając modele z tego radia i włączając je i wyłączając. Zakłócenia znikają tylko po wyłączeniu taranisa qx7...

Co nie pomaga:
1. Nie pomaga odejście z qx7 na 20m od odbiornika video (ale to i tak kiszka, bo jak oglądać obraz na 5' monitorze z 20m?)
2. Kręcenie antenami
3. Zmiana FQ 5705 / 5860 / 5695

Co być może pomaga:
1. Dotykanie ekranu anteny na rc805 - zakłócenia są dużo mniejsze, czasami jest całkiem ok.



Co chcę dalej zrobić:

1. Sprawdzić czy taranis qx7 z założonym zewnętrznym XJT zakłóca.
2. Spradzwić czy taranis qx7 z wyłączonymi modułami zew i wewnętrzny zakłóca.
3. Uziemić odbiorniki.
4. Za-ekranować odbiorniki... Choć niby są w pseudometalowych obudowach.
5. Zmienić zasilanie qx7 na 2s.... Chociaż lubię to, że ładowałem go dopiero dwa razy (pierwszy raz po 52h)..
6. Sprawdzić inne anteny (pagoda, może coś lepszego?)
7. Za-ekranować taranisa, albo same okolice modułu nadawczego.

Jakieś pomysły, Koledzy?

EDIT

Znalazłem pierwszy przypadek, gdzie ktoś sobie z tym poradził:
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... ideo/page2

tylko, że zmodyfikował fr632. Ale nie bardzo mi się chce wierzyć, że to właściwe rozwiązanie. Co z 2ma rc805 które mamy na lotnisku? :-(

EDIT2 - Update

Dziś sprawdziłem zasilanie 2s i 3s w taranisie qx7 - bez zmian. Zakłócenia są.

ALE

W dniu dzisiejszym odsunięcie odbiornika RC805 na pół metra nad aparaturę likwidowało zakłócenia.
Odejście na 2m od zestawu FR632 + 5 Medion z nagrywarką - tak samo.
Dodaję zdjęcie taranisa z zamontowanym RC805 z monitorkiem, dla poglądu jak wcześniej był umieszczony RC805.

Dodatkowo wyszło, że x9d+ se umieszczony tak samo przy rc805 jak i przy fr632 - tak samo generuje zakłócenia jak qx7.... :-/

Jak Koledzy latacie fpv 5.8 z taranisami?...


vlcsnap-2019-02-25-18h44m30s622.png
vlcsnap-2019-02-25-18h44m30s622.png [ 261.1 KiB | Przeglądany 490 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.