Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 22 paź 2018, 09:28


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 11 paź 2017, 09:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 20 sie 2012, 15:43
Posty: 158
Lokalizacja: Brzeg
Witam. Drugi problem z moim tarotem to elektryczne podwozie, mam je podłączone bezpośrednio do 7-kanału w odbiorniku frsky, i składanie działa normalnie, ale podczas lotu żeby zaskoczyło trzeba kilka razy przełączyć switch by zadziałało, jak załapie to działa bez problemu. Czy sterowanie można podłączyć pod pixhawka tak samo sterowania gimbalem, a wszystkie kanały odbiornika podłączyć przez ppm encoder? Czy coś to da i nie będzie problemów ze sterowaniem?

_________________
Tarot 650 sport Pixhawk + Tarot T4-3D + Gitup Git 2 , Alien 560 apm 2,8 w przebudowie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 paź 2017, 09:48 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 569
Lokalizacja: Kraków
Cytuj:
ale podczas lotu żeby zaskoczyło trzeba kilka razy przełączyć switch by zadziałało, jak załapie to działa bez problemu.
mówisz tutaj tylko o rozkładaniu podwozia do lądowania, tak?

Można podłączyć pod pixa tak jak mówisz, ale podwozie powinno działać normalnie bezpośrednio na odbiorniku, więc trzeba zacząć od wyjaśnienia tego. Które to podwozie, małe bez kontrolera czy to większe z kontrolerem?

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 paź 2017, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 20 sie 2012, 15:43
Posty: 158
Lokalizacja: Brzeg
Ten z kontrolerem taki : https://www.flyingtech.co.uk/electronic ... er-tl8x002 , problem jest taki że jak wystartuję to zanim się podwozie podniesie muszę kilka razy załączyć switchem ( przełącznik jest ok ) , po kilku załączeniach zaskakuje i już działa bez problemu za każdym razem, do następnych lotów, sterownik jest podłączony pod 7 kanał pod 8 jest gimbal, reszta kanałów to encoder ppm, spróbuję w weekend podpiąć pod pixa i gimbal i podwozie, a te kanały pod ppm encoder.

_________________
Tarot 650 sport Pixhawk + Tarot T4-3D + Gitup Git 2 , Alien 560 apm 2,8 w przebudowie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 paź 2017, 10:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 569
Lokalizacja: Kraków
Czyli to standard :) zauważ, że na kontrolerze jest dioda led, która z tego co pamiętam miga, przełączasz przełącznik na max pozycję, potem znowu na min pozycję i dopiero przestaje migać - to kalibracja zakresu sygnału, po tym już działa normalnie. Trzeba to zrobić powoli, dlatego masz wrażenie że dopiero jak pare razy przełączasz to działa. Mam tak samo, kolega również, Ty też... no niestety ten typ tak ma. Można by się pokusić o jakiś skrypt który robi to za nas od razu po włączeniu pixa - pełny przebieg w górę i w dół na kanale podwozia. strzelam, ale fajnie jakby się dało :)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 paź 2017, 11:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 20 sie 2012, 15:43
Posty: 158
Lokalizacja: Brzeg
Dzięki za info, nie zauważyłem tego bo kontroler mam schowany, spróbuję coś pokombinować ale podejrzewam że nic to nie da:) dzięki i pozdrawiam.

_________________
Tarot 650 sport Pixhawk + Tarot T4-3D + Gitup Git 2 , Alien 560 apm 2,8 w przebudowie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.